Indústria discogràfica

David Bowie també: els seus hereus venen el seu catàleg per 220 milions d’euros

La venda s’apuntala amb el llançament de l’àlbum pòstum ‘Toy’, gravat el 2001

IMAGEN PROMOCION DAVID BOWIE

IMAGEN PROMOCION DAVID BOWIE / El Periódico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A pocs dies del 8 de gener, dia en què l’enyorat David Bowie hauria complert 75 anys, Warner Music Group ha anunciat l’adquisició del catàleg complet del músic britànic, alimentat per una trajectòria que abasta sis dècades, amb èxits imperibles com ‘Heroes’ i ‘Let’s Dance’. Segons informa la revista ‘Variety’ –perquè Warner no ha fet pública cap xifra–, la compra ha arribat als 220 milions d’euros, exactament la meitat, 442 milions d’euros, del que Sony va pagar pels drets de Bruce Springsteen el desembre passat.

Bowie, músic però també i potser sobretot fenomen que va marcar una era des del punt de vista estètic i social amb la seva estudiada sexualitat líquida, va produir algunes de les cançons més innovadores de la seva generació. L’artista va morir a Nova York el 2016 als 69 anys, víctima d’un càncer de fetge.

L’acord entre els hereus de Bowie i Warner Music inclou la totalitat de les cançons dels 26 àlbums d’estudi llançats durant la vida del músic, així com el llançament pòstum de l’àlbum d’estudi ‘Toy’, gravat el 2001, que finalment apareixerà al mercat el pròxim divendres i que inclou noves versions de temes dels primers anys de la seva trajectòria. Aquest divendres també es llançarà el box set ‘Brilliant Adventure (1992 -2001)’.

Els hereus de Bowie havien firmat al setembre un acord que atorgava a Warner Music els drets globals del catàleg de l’artista des de 1968 fins al 2016, que passaran a la multinacional a partir del 2023.

Bowie va saltar a la fama a la Gran Bretanya el 1969 amb ‘Space Oddity’, la lletra de la qual, va dir, es va inspirar en la pel·lícula ‘2001. Una odissea de l’espai’ de Stanley Kubrick que va veure en un cine després d’haver consumit una bona dosi de substàncies lisèrgiques. Però va ser la seva interpretació de 1972 d’un enviat espacial, bisexual per a més informació, Ziggy Stardust, el que el va impulsar a l’estrellat mundial.

Notícies relacionades

L’acord pel catàleg del ‘camaleó’ del rock és el més recent en un sector dels drets d’autor bastant animat en els últims temps, ja que les empreses s’han llançat a assegurar els seus beneficis amb els catàlegs dels artistes després que la pandèmia colpegés amb força els ingressos dels concerts en directe i obligués a posposar el llançament de noves gravacions. Seria el cas del ja esmentat Springsteen, de Bob Dylan, que va vendre les seves cançons a Universal per 257 milions d’euros i de Red Hot Chili Peppers, que ho van fer a Hipnosis Song Fundation per 116 milions.

Per la seva part, Warner Music, llar de músics com Cardi B, Ed Sheeran i Bruno Mars, també s’ha associat amb l’estrella del pop Madonna per rellançar tot el seu catàleg durant els pròxims anys.