Ruta musical

¿On sentir a Barcelona concerts d’orgue, l’instrument de Déu?

  • Un periple gairebé secret que brinda experiències musicals impressionants

  • La gesta de Montserrat Torrent: estrenarà l’orgue de Sant Felip Neri als 95 anys

¿On sentir a Barcelona concerts d’orgue, l’instrument de Déu?
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Tots els instruments necessiten ser tocats per mantenir-se en forma, i l’orgue no n’és cap excepció. Més enllà de la litúrgia, les parròquies solen acollir concerts d’orgue durant l’any. La Catedral de Barcelona té l’únic cicle d’orgue estable de la ciutat. El pròxim concert, a càrrec de Jordi Pajares, tindrà lloc el dia 15. Allà, a més de l’orgue més vistós, n’hi ha un altre a la capella del Sant Crist de Lepanto, un orgue de 1700 que és una meravella. Des de l’arxidiòcesi de Barcelona, destaquen la «revalorització de l’orgue tant a nivell patrimonial com a artístic i musical».

En els últims anys ha augmentat el nombre d’orgues de nova construcció, restaurats o reconstruïts utilitzant algunes peces ja existents. En esglésies com les de Santa Maria del Remei de les Corts, la Mercè i Santa Maria del Mar es realitzen concerts puntuals. I en el Museu de la Música hi ha tres peces que són autèntiques joies que acullen concerts. Joan Seguí tocarà l’orgue barroc Pérez Molero en un concert amb el percussionista Pere Olivé (11 d’abril). Juan de la Rubia s’ocupa de l’orgue de la basílica de la Sagrada Família i del que hi ha a la cripta, un Cavaillé-Coll que des de març acompanya la litúrgia i que després de la firma d’un conveni podrà ser utilitzat pels estudiants de l’Esmuc per estudiar. Allà calculen fer dos concerts a l’any a part de la música que acompanya la litúrgia.

Notícies relacionades

Al Palau de la Música, l’orgue romàntic serà protagonista d’un concert que oferirà Benjamin Alard el 6 de març amb obres de Bach, entre les quals la famosa ‘Tocata i fuga en Re’. «L’orgue Walcker és molt actiu. Està integrat a molts concerts corals i a altres de Bach, no només en recitals per a orgue sol, intentem fer coses diferents», explica Mercedes Comte, directora artística adjunta de la Fundació Orfeó-Palau. Com a exemple, el concert ‘Bach & forward’, experiment d’improvisació bachiana amb De la Rubia i el pianista Marco Mezquida que tornarà el 14 de juny. Al Palau Güell de Gaudí també es pot disfrutar d’un orgue singular que val la pena descobrir.

El que no entenen els amants de l’orgue i els melòmans és que l’Auditori de Barcelona continuï sense tenir un orgue malgrat que està contemplat en el projecte original de l’edifici de Moneo.

Temes:

Música