Política cultural

Iceta avança que dimecres el Govern firmarà el conveni de cocapitalitat de Barcelona

El ministre de Cultura valora la reactivació de l’acord, que es va iniciar fa 12 anys

Iceta avança que dimecres el Govern firmarà el conveni de cocapitalitat de Barcelona

EFE/QUIQUE GARCIA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha avançat aquest dilluns al matí, en l’esmorzar informatiu de Fòrum Europa Tribuna Catalunya, que dimecres que ve, amb la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, firmaran el conveni de cocapitalitat de Barcelona amb l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. El ministre ha destacat la reactivació del conveni, que van firmar per primera vegada fa 12 anys el llavors president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

Iceta ha posat en relleu que sigui l’Ajuntament de Barcelona qui decideixi en què s’utilitzaran els 20 milions que li transferirà l’Estat: «Això és federalisme, polítiques d’Estat aplicades localment a partir de la decisió de l’administració més pròxima». El conveni, que es regula a través del reial decret que va aprovar fa dues setmanes el Consell de Ministres, destinarà 17,5 milions a finançar les principals institucions culturals ubicades a Barcelona. S’invertiran 2,5 milions més en les principals institucions dedicades a la divulgació científica. La cocapitalitat pretén reconèixer que Barcelona, juntament amb Madrid, són dues de les principals capitals culturals i científiques espanyoles.

Pacte cultural

Iceta s’ha mostrat convençut que l’any 2022 serà l’any del renaixement cultural: «Es tracta de sortir més forts, més preparats, amb més cultura i més esport». També ha estès la mà per treballar a la recerca del diàleg i el pacte, «amb tots els sectors, culturals i esportius, amb les forces polítiques, les comunitats i les ciutats autònomes, i, sens dubte amb el món local». Iceta ha assenyalat els tres eixos del seu treball. Respecte al primer, la millora del marc regulatori de la cadena de valor artística, ha defensat la protecció de la propietat intel·lectual i els drets dels artistes. «Si tots decidíssim desprotegir els creadors, ens quedaríem sense cultura. Un dels elements bàsics del nostre treball és protegir-los».

El segon eix d’acció ha explicat, consisteix a reconèixer que la cultura i els recursos i riqueses que aquesta genera són un factor important de desenvolupament, cohesió i sostenibilitat territorial. «La cultura i l’esport no demanen, ofereixen». En tercer lloc, ha posat en relleu el valor econòmic de la cultura i l’esport. Segons ha destacat, el sector cultural a Espanya constitueix el 2,4% de l’economia, més de 29.000 milions d’euros anuals. L’aportació del sector ascendeix al 3,4% si es considera el conjunt d’activitats econòmiques vinculades amb la propietat intel·lectual i ocupa més de 710.000 persones. També ha destacat que Espanya és el sisè país de la UE en nombre de produccions audiovisuals i el cinquè en nombre d’hores de producció.

A més, les exportacions del sector cultural el 2019 van suposar 2.054,4 milions d’euros, destacant el sector del llibre amb unes exportacions de 593,7 milions i un saldo comercial positiu de 136,2. «No parlem d’activitats secundàries, banals. Parlem d’un tema troncal», ha insistit. Segons ha justificat, el patrimoni cultural espanyol té un gran impacte al sector del turisme, l’aportació del qual al PIB és del 12%.

Eixos de la recuperació econòmica

El ministre s’ha referit també al projecte «històric» de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022, que destinarà a les polítiques de Cultura i Esport un total de 1.589 milions d’euros, un 38,4% més que aquest any. Aquesta xifra, ha explicat, recull 364 milions d’euros dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que reconeixen la cultura, i l’esport com eixos de la recuperació econòmica. També ha recordat, juntament amb les inversions per dinamitzar el sector del cine, de les arts escèniques i del llibre, la partida de 210 milions d’euros destinada al Bo Cultural Jove, que beneficiarà uns 88.000 joves catalans. I

Notícies relacionades

Iceta ha destacat que els pressupostos «són bons per a Catalunya, numèricament i qualitativament». «Estem en el 19% del total, que és el percentatge sobre el PIB que marca l’Estatut, amb moltes qüestions que tenen a veure amb inversió i amb el desplegament de polítiques socials», ha insistit. D’altra banda, el ministre s’ha referit a l’Estatut de l’Artista i ha defensat la necessitat que abans que acabi l’any 2022 estigui llest.

La intervenció ha finalitzat recordant que Barcelona tindrà especial protagonisme en la celebració el 2023 del 50è aniversari de la mort de Pablo Picasso, un esdeveniment de rellevància internacional.

Temes:

Miquel Iceta