Cine compromès

‘Corazón de Mezquite’, una faula feminista

La directora mexicana Ana Luna Calderón busseja en la cultura yoreme en el seu segon film

‘Corazón de Mezquite’, una faula feminista
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Són molts els passos realitzats per les dones buscant la igualtat, però queda una gran tirada per recórrer. ‘Corazón de Mezquite’, segona pel·lícula de la mexicana Ana Luna Calderón, ho demostra a partir de la història d’una nena que vol ser arpista o arpera com diuen a la pel·lícula rodada en la part nord de l’estat de Sinaloa i sud de Sonora, la terra dels yoreme. En la seva cultura només als homes poden tocar l’arpa i els altres instruments utilitzats durant les festes tradicionals, una cosa que xoca amb la visió de les noves generacions com la nena protagonista. Avalada pel seu avi, que li ensenya d’amagat la tècnica, buscarà la manera d’aconseguir el seu somni i tocar l’instrument al qual el seu pare no vol que s’acosti.

Notícies relacionades

El descobriment d’una dona pionera que es va enfrontar a la comunitat tocant l’arpa la inspira a emprendre un viatge que la directora filma traient partit dels amplis paisatges i exposant la realitat del poble yoreme. Només hi ha un actor professional a la pel·lícula, Ianis Guerrero, que encarna el pare de la protagonista, que interpreta Mayrin Buitimea, que va rodar el film amb 7 anys i des d’aleshores somia ser actriu. Tant ella com la resta d’intèrprets són yoremes. ‘Corazón de Mezquite’ té un cert aire de documental de vegades i una bonica fotografia de Gerardo Barroso. «Em vaig inspirar en el treball dels antropòlegs sobre aquest poble», explica la directora. «Tot i que a la pel·lícula apareix com si es tractés d’una llegenda, la història de la dona arpera és real. La comunitat no la va acceptar i va acabar morint sola», recorda. Antigament tampoc les dones podien participar com a dansaires en els balls tradicionals, però n’hi comença a haver algunes, explica. «Estem en una època de canvi. Imagino que la pel·lícula deixarà algun tipus de llavor», destaca Calderón, que aquest divendres ha assistit a la presentació del film a Barcelona. La presentació s’ha avançat a l’estrena a la cinamateca nacional de Mèxic el pròxim dia 22.

Repercussió

Si alguna cosa ha sorprès Calderón és la repercussió que està obtenint amb aquest treball, el segon després del seu debut en el llargmetratge amb ‘Dibujando el cielo’ (2018). ‘Corazón de Mezquite’ es va estrenar al Festival Internacional de Cine de Guadalajara l’any passat i ha tingut impacte en el primer festival de cine iberoamericà fet a l’Aràbia Saudita. «M’alegra que hagi agradat perquè ja sabem com és la situació de la dona en aquest país. Per desgràcia, la desigualtat de les dones és universal». I a ella li toca de prop perquè prové del món de l’edició i del muntatge. «És un món molt masculí. M’he hagut d’acostumar a treballar entre homes però he hagut de fer un esforç per integrar-me. No és fàcil sobresortir en un entorn així», assenyala la directora.

Temes:

Cine