Iniciativa musical

Jordi Savall estrena el seu propi festival d’estiu a Santes Creus

El músic català més reconegut a nivell internacional dirigirà els cinc concerts del programa celebrant el seu 80è aniversari

Jordi Savall estrena el seu propi festival d’estiu a Santes Creus
2
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

Era una fita que havia d’arribar, però Jordi Savall va esperar fins a complir els 80 anys per organitzar el primer festival d’estiu que porta el seu nom. El músic català més internacional aixecarà aquest dimecres el teló d’una convocatòria que tindrà com a seu un lloc de somni, el Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus (Tarragona). A l’abadia cistercenca i fins al diumenge 15 d’agost, el I Festival Jordi Savall oferirà un programa que inclou cinc concerts amb música antiga de la conca del Mediterrani i amb alguna picada d’ullet a la música romàntica centreeuropea.

Organitzada per la Fundació Centre Internacional de Música Antiga de Savall i pel Departament de Cultura de la Generalitat, aquesta nova iniciativa vol mantenir viu el patrimoni musical que Savall ha rescatat i al qual ha brindat nova vida durant la seva llarga trajectòria artística, sempre seguint criteris històrics, utilitzant instruments d’època i comptant amb col·laboradors de diverses cultures que enriqueixen el seu discurs. La idea, apunten fonts de l’organització, és «reivindicar la importància de la recuperació del patrimoni cultural i musical històric i, d’altra banda, promoure el reconeixement i la difusió del llegat creat durant la llarga i prolífica trajectòria del mestre qui, al complir 80 anys, en celebra 55 de dedicats a la investigació, l’ensenyament, la interpretació i la difusió d’un patrimoni musical i cultural mil·lenari».

El lema

Sota el lema ‘Resiliència i joia’, l’oferta arrenca amb el programa ‘Orient-Occident’ a càrrec del conjunt Orpheus XXI, integrat per músics sirians, kurds, búlgars i iranians, al costat de Waed Bouhassoun, Moslem Rahal i el mateix Jordi Savall en la direcció. 

El Festival aporta «una proposta cultural d’excel·lència i de projecció internacional amb voluntat de continuïtat i capacitat d’establir un eix cultural i xarxes de connexions en el futur amb diversos agents de proximitat, com els monestirs de Poblet i Vallbona de les Monges, les ciutats de Tarragona, Reus i Montblanc, així com diversos espais i edificis patrimonials de la regió especialment lligats a la Ruta del Cister».

Paral·lelisme amb Pau Casals

Notícies relacionades

Hi ha cert paral·lelisme entre aquesta iniciativa de Savall i la seva viola da gamba amb Pau Casals i el seu violoncel: tots dos es van llaurar una carrera internacional de gran prestigi, van crear conjunts de qualitat i també més d’un festival. Casals ho va fer el 1956 a San Juan de Puerto Rico i també a Prades (França), aquest últim fundat el 1950 i que inspira la nova convocatòria, que també recull l’herència del Festival de Música Antiga de Poblet que Savall va iniciar el 2013 i va mantenir fins al 2019.

En la programació també figuren una vetllada dedicada al ‘Llibre vermell de Montserrat’ a càrrec de La Capella Reial de Catalunya i d’Hespèrion XXI (12 d’agost), una altra amb obres de Beethoven amb solistes de Le Concert des Nations –incloent la ‘Sisena Simfonia, Pastoral’– (13 d’agost), una altra amb el títol de ‘Folías y Romanescas’ (14 d’agost) per culminar amb un concert dedicat a obres de Lully, Biber, Corelli, Avison i Boccherini agrupades en el programa ‘Les Goûts Réunis’, sempre amb Le Concert des Nations i Jordi Savall al podi.