Art robat

Trobat un valuós ‘picasso’ en un barranc

La policia grega ha recuperat ‘Cap de dona’ i ‘Molí’, de Mondrian, després de detenir un obrer grec com a autor d’un robatori de pel·lícula ocorregut fa 9 anys anys

The paintings Woman’s Head by Pablo Picasso, and Mill by Piet Mondrian are displayed at the Ministry of Citizen Protection in Athens

The paintings Woman’s Head by Pablo Picasso, and Mill by Piet Mondrian are displayed at the Ministry of Citizen Protection in Athens / COSTAS BALTAS (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Un obrer grec ha resultat ser el cervell del robatori de pel·lícula on va sostreure el quadro de Picasso titulat ‘Cap de dona’. Va passar la matinada del 9 de gener del 2012 i podria haver sigut un delicte perfecte: entrar a la Galeria Nacional d’Atenes i agafar diverses obres d’art sense ser interceptat, sense deixar empremtes, en pocs minuts. Però el temps i la dificultat per vendre al mercat negre un quadro de tant valor han permès a les autoritats recuperar, tot i que tard, dues de les obres robades: ‘Cap de dona’ i ‘Molí’, pintat per l’holandès Piet Mondrian el 1905.

Art a la intempèrie

Tots dos han sigut trobats amagats en un barranc entre arbustos i brossa, a prop de Porto Rafti, a uns 50 quilòmetres d’Atenes. Fins allà els va conduir l’home, de 49 anys, que ha confessat el delicte després de ser detingut per la Policia. Les obres estaven embolicades en un paquet per protegir-les, els dos mesos que van estar amagades a la intempèrie. Fins aleshores les havia tingut en un magatzem de la seva propietat, però al sentir que la investigació podia assenyalar-lo el va portar a buscar un altre amagatall.

Pitjor sort va córrer un esbós de començaments del segle XVII atribuït al manierista italià Guglielmo Caccia, conegut com a Il Moncalvo, que també va robar. Va resultar deteriorat al ser arrencat del marc i per evitar problemes va prendre una decisió dràstica: destruir-lo. El va tallar en petits trossos i el va tirar pel lavabo poc després del robatori, ha assegurat l’acusat.

Tot i que fins ara es parlava de dos lladres, l’home assegura que va realitzar el desconcertant cop sol. En pocs minuts va arrencar les obres dels seus marcs i, per quan va arribar seguretat, només era una silueta allunyant-se. Durant la persecució, una quarta tela, un altre paisatge de Mondrian, li va caure.

Robatori estrany

Malgrat que aparentment va ser la passió el que el va portar a perpetrar un robatori d’aquest nivell, l’home ha reconegut que no va planejar robar un quadro en concret, sinó que va agafar les obres que va tenir més a prop en el moment de la veritat.

Notícies relacionades

Durant mig any va acudir diàriament a la galeria, tant per visitar les instal·lacions com per vigilar els exteriors, on va controlar els moviments dels guàrdies de seguretat fins a estar segur del procediment a seguir. La matinada del 9 de gener del 2012, va aconseguir entrar per un balcó que no es trobava tancat amb clau i va allunyar els guàrdies de seguretat de la seva ubicació al fer saltar alarmes en diferents parts del museu. Durant la persecució, una quarta tela, un altre paisatge de Mondrian, li va caure.

Tribut a Grècia

’Cap de dona’, una representació cubista de Dora Maar, fotògrafa, pintora i musa de l’artista espanyol, davant un fons blau va ser pintat per Picasso el 1939 i donada per ell anys després a la Galeria Nacional, com un homenatge a la resistència del poble grec contra la invasió nazi. Darrere de la tela va escriure a mà «Per al poble grec, un homenatge de Picasso».

Temes:

Art