Personatge

Loki: de la mitologia nòrdica a la vinyeta de la mà de Stan Lee

El desacomplexat ideòleg de Marvel va fer poc cas de les sagues escandinaves a l’hora de crear el dolent juntament amb el dibuixant Jack Kirby

Loki: de la mitologia nòrdica a la vinyeta de la mà de Stan Lee
3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Si un rastreja internet a la recerca d’imatges del Loki mitològic, la semblança amb el dolent de la factoria Marvel és més aviat escassa. En un dibuix islandès del segle XVIIIse’l veu lluint el seu invent, una xarxa per pescar, vestit amb barret i roba medievals. En un altre, apareix amb els cabells de coure i unes orelles punxegudes dignes d’un elf o del vulcano Mr. Spock, i se’l defineix com l’astut déu nòrdic de l’engany, qualitat, l’astúcia, que llueix amb escreix als còmics.

Per a d’altres era, a més del monarca de la mentida, el déu del foc. En tot cas, apareix en molt diferents representacions físiques, cosa que engrandeix l’enigma entorn del personatge barrejant-lo amb la iconografia atorgada en les vinyetes: Loki és un bel·licós guerrer amb elm proveït de grans banyes o un viking amb serp enroscada al cos. Aquesta visió resulta particularment interessant, ja que correspon a la llorigada familiar engendrada per Loki i la seva primera dona, la geganta Angurboda: un fill era un llop, una filla tenia el cos dividit en dues parts simètriques –una de bonica, l’altra horrible– i el tercer descendent era la serp en qüestió.

Segons la mitologia nòrdica, també canviant en funció d’apreciacions i consideracions diverses, Loki no era en realitat membre del regne d’Asgard, ni fill d’Odín i, per tant, tampoc va ser germà de Thor, la seva nèmesi a Marvel. En tot cas, seria adoptat per Odín; els seus veritables pares van ser una deessa i un gegant. Fins i tot hi ha escrits en què es parla del seu canvi de sexe i que es va convertir en una euga que va engendrar un cavall de vuit potes. Però tot això no li importava a Stan Lee, que es va entossudir a convertir Loki en el germà i arxienemic de Thor fos el que fos el que hagués passat en l’univers mitològic dels déus nòrdics.

Exiliat en l’inframon

Va aparèixer per primera vegada com a déu exiliat en l’inframon a la revista ‘Venus’, l’agost del 1949, sense aparent continuïtat. A finals del 1962, i ja de la mà de Jack Kirby, Loki va ser reformulat dramàticament i gràficament. De vegades, en els còmics, és l’enemic acarnissat de Thor i la resta de Venjadors. En d’altres, s’ha d’aliar amb ell. Res nou en les intricades capes temàtiques de Marvel.

Notícies relacionades

En el primer arc temàtic d’‘Els Venjadors’, iniciat el setembre del 1963, quan el grup estava format per Thor, Hulk, La Vespa, l’Home Formiga i un Home de Ferro gairebé de llauna si el comparem amb l’estilitzat Iron Man de les últimes dècades, Loki va jugar un paper fonamental: era l’enemic a batre i Kirby va anar a totes en els seus dibuixos per dotar-lo de la necessària personalitat, amb vinyetes tremendes en les quals, juntament amb la seva forma gegant, el colós verd sembla un nan.

Loki ha aparegut en diferents còmics dels Venjadors –així com en tots els films dedicats al supergrup Marvel, a més dels consagrats a Thor, sempre amb les faccions de Tom Hiddleston– i ha tingut sèries pròpies com ‘Loki’ (2004), de quatre números. A la revista ‘Journey into mystery’ (convertida després a ‘The mighty Thor’), on va néixer Thor en el seu número 83, Loki seria protagonista exclusiu en un breu període de temps. També va ser inclòs a la col·lecció dels universos alternatius, ‘Heroes reborn’, de Rod Liefeld, en la qual es reconstruïa la tipologia dels superherois i superdolents partint de zero. Recentment, Marvel està publicant una sèrie titulada ‘Thor & Loki: Double trouble’, escrita i dibuixada per autors de manga japonès.