Obituari

Mor als 52 anys Helen McCrory, molt més que la tieta Polly de ‘Peaky Blinders’

  • L’actriu britànica ha mort «pacíficament a casa, envoltada d’una onada d’amor de familiars i amics», segons ha tuitejat el seu marit, el també actor Damian Lewis

Mor als 52 anys Helen McCrory, molt més que la tieta Polly de ‘Peaky Blinders’
3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Pot ser que sigui una mica absurd dir-ho ara, perquè feia gairebé 30 anys que treballava, però el càncer s’ha emportat l’actriu Helen McCrory en el millor moment de la seva carrera. Tenia 52 anys i havia debutat el 1993 en algunes sèries britàniques, però en l’últim decenni s’havia consagrat com a presència activa tant en el cine com a la televisió. Potser el seu paper més rotund, possiblement pel que serà recordada, sigui el de la tieta Polly de ‘Peaky Blinders’, un rol absolutament essencial en aquesta saga sobre gàngsters irlandesos de la segona dècada del segle XX.

«Em trenca el cor anunciar que, després d’una heroica batalla contra el càncer, la meva bonica dona Helen McCrory va morir pacíficament a casa seva, acompanyada per l’amor dels seus amics i la seva família», ha comunicat a Twitter el seu marit, el també actor Damian Lewis. «Va morir com va viure. Sense por. L’hem estimat i sabem la sort que hem tingut de tenir-la a les nostres vides», ha afegit.

En el cine va debutar en un film rodat a Barcelona el 1994, ‘La taula de Flandes’, i va tenir comeses no especialment determinants en títols com a ‘Entrevista amb el vampir’. No va ser la dècada dels 90 la millor per la seva carrera, encara balbucient, però la següent va començar a consagrar-la com una d’aquestes presències que no destaquen aparentment a cap film, però, si en desapareixen, es nota la seva absència.

El 2005 va ser la mare de Casanova al film sobre l’amant venecià interpretat per Heath Ledger. Un any després va tenir el seu primer paper important de veritat a ‘La reina’, el ‘biopic’ de Stephen Frears sobre Isabel II, en el qual McCrory va encarnar Cherie Blair, la dona del llavors primer ministre britànic, Tony Blair. Quatre anys després, McCrory i Martin Sheen van repetir com el matrimoni Blair al telefilm ‘The special relationship’ –centrament en les relacions de Blair amb el president nord-americà Bill Clinton-, i el 2015 va encarnar una altra reina, Isabel I, en una comèdia sobre el jove William Shakespeare titulada ‘Bill’.

Univers ‘Harry Potter’

El 2007 va contraure matrimoni amb l’actor Damian Lewis, el marine torturat per les forces iraquianes i reconvertit en terrorista islàmic a les primeres temporades de la sèrie ‘Homeland’. Aquell mateix any va tenir el seu primer paper protagonista en una versió televisiva de ‘Frankenstein’, en la qual el creador de la criatura és una doctora i no un doctor. I el 2009 va entrar amb bon peu a l’univers d’Harry Potter interpretant a les tres últimes pel·lícules de la sèrie -’Harry Potter i el misteri del príncep’ i les dues parts de ‘Harry Potter i les relíquies de la mort’– el personatge de Narcisa Malfoy, la bruixa mare del Draco i dona del Lucius.

Notícies relacionades

De saga en saga, McCroy va incorporar la ministra de l’Interior al film de James Bond ‘Skyfall’, sent recordada pel seu enfrontament amb M, la responsable de l’MI6 encarnada per Judi Dench: el misogin 007 (Daniel Craig per l’ocasió) debatent-se entre les decisions de dues dones de fort caràcter. Va ser també la mèdium Madame Kali, a les ordres de J. A. Bayona i altres directors, a la joiosa ‘Penny Dreadful’, sèrie on conviuen Frankenstein, Dorian Gray, un vampir i un explorador africà semblant a Allan Quatermain.

En els set últims anys va combinar teatre i televisió, destacant l’enteresa i poder del seu personatge a ‘Peaky Blinders’, el que posa la lògica a la família de delinqüents de Birmingham. La seva última comesa seria posar veu a Stelmaria, el lleopard-dimoni de les neus de ‘La materia oscura’.