Novetats

¿Què tenen en comú Anaïs Nin i El Noi del Sucre?

  • L’escriptora francesa i el sindicalista català protagonitzen sengles estrenes de projectes editorials de còmic

  • Garbuix Books neix com a editorial d’assaig i novel·la gràfica de no ficció amb la vida de l’autora i feminista vista per Leónie Bischoff 

  • Pagès Editors llança una col·lecció de vinyetes en català per adults que té com a primer títol ‘8HORES’, de Pepe Gálvez i Alfons López

¿Què tenen en comú Anaïs Nin i El Noi del Sucre?
4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Què tenen en comú l’escriptora Anaïs Nin i El Noi del Sucre, com era conegut el sindicalista assassinat Salvador Seguí? La resposta podria ser Catalunya, ja que l’autora francesa (1903-1977), a més de compartir cognom amb un altre famós sindicalista (Andreu Nin), era filla de pare cubà d’ascendència catalana, que parlava català, i ella va viure part de la seva infància a Barcelona. Però l’atzar també els ha fet coincidir aquesta setmana com avantguardes de dos nous projectes editorials de còmic. La vida de l’autora i feminista la recorre la dibuixant Léonie Bischoff a ‘Anaïs Nin. En un mar de mentiras’, el primer títol d’una nova editorial, Garbuix Books, fundada per Montserrat Terrones amb la voluntat «de publicar llibres de no ficció, tant assaig com novel·la gràfica, sobre història, política, sociologia, feminisme o ciència des de la banda més humanística», assenyala l’editora. Alhora, la trajectòria de Seguí (1887-1923), un dels protagonistes de la pionera vaga de la Canadenca el 1919 gràcies a qui s’aconseguiria la jornada laboral de vuit hores, l’aborden el guionista Pepe Gálvez i el dibuixant Alfons López a ‘8HORES’, que inaugura la que és la primera col·lecció de còmic adult en català, ‘Doble Tinta’, que estrena Pagès Editors dirigida per l’editor Jaume Barrull.  

Garbuix Books, amb l’objectiu de «divulgar amb rigor» i arribar a un «lector generalista crític i curiós», editarà sis cuidats títols en castellà (aquest 2021, quatre còmics i dos assajos, excepte un, tots traduccions), que distribuirà a tot el país. El còmic d’Anaïs Nin, que se centra en el diari en què analitzava «els seus sentiments i la seva inseguretat sexual, que l’ajudava a desenvolupar la seva sensualitat i conèixer-se a si mateixa», apunta Terrones, va rebre el premi del Públic del Festival d’Angulema i ha venut 90.000 exemplars a França.   

Per la seva banda, Pagès Editors, per poder oferir mimades «obres de nova creació» fetes per autors catalans, porta treballant des de fa tres anys en l’aposta de ‘Doble Tinta’, un nom que al·ludeix que tots els títols s’imprimiran en dues tintes escollides pels autors, en el cas de ‘8HORES’, el mostassa i el negre. Tot i que el llançament serà en català, la idea és publicar després la traducció a Milenio, el segell en castellà de l’editorial. Trauran dos títols l’any que busquen «interpel·lar un nou lector de còmic no especialitzat», a banda d’interessar el públic habitual del mitjà, explica Barrull.  

«Creiem que a Catalunya hi ha grans lectors de novel·la gràfica i un públic que fins ara no tenia l’oportunitat de llegir-la en la seva llengua», opina Eulàlia Pagès, directora de l’editorial, sobre «un mercat editorial petit». 

A ‘8HORES’, Gálvez i López tornen a formar tàndem després d’obres com la premiada ‘Mil vidas más’, sobre la vida del líder comunista i antifranquista, o ‘Llegará el invierno’. A López, autor d’‘El solar’, li va venir la idea passejant pel carrer Tallada de Lleida, on hi ha un mural dedicat a Seguí, nascut a la ciutat. «Vaig veure la degradació urbana de la zona, amb una alta concentració d’immigrants, i vaig pensar que fa cent anys es va lluitar molt dur per uns drets que avui s’estan perdent. Seguí va treballar tota la seva vida pel proletariat, la classe més baixa de la classe obrera, que actualment són els immigrants, que treballen en condicions deplorables». «Seguí va dedicar la seva vida a intentar millorar la societat. L’obra no se centra només en la seva figura, sinó que destaca la importància de la lluita obrera de forma col·lectiva», afegeix el guionista, sobre un esforç que després de la vaga de la Canadenca va permetre aconseguir la jornada laboral de vuit hores, i sobre un còmic que compta amb el recolzament de CCOO.

Kap i Jordi Cussà

Després de ‘8HORES’, que contextualitza el conflicte de la vaga de la Canadenca, al setembre publicaran la versió en vinyetes de ‘Cavalls salvatges’, novel·la de Jordi Cussà reescrita per ell mateix per a l’ocasió i dibuixada per Jaume Capdevila, ‘Kap’. 

Els futurs projectes de Doble Tinta, ja encarregats, són una obra sobre testimonis de com era la maternitat als anys 40, de Mariona Visa, amb diverses il·lustradores, entre les quals, Clara Tanit, una adaptació de l’obra de teatre ‘Jo mai’, d’Ivan Morales, amb la dibuixant Mar Mascaró, un guió de l’escriptor Rafael Vallbona sobre una carrera ciclista durant la Guerra Civil, amb dibuixos de Guillem Escriche; i una autoficció de Ramon Pardina amb el dibuixant Òscar Sarramia.

La caiguda de Berlín i els caçanazis

Notícies relacionades

Terrones, amb una trajectòria que inclou el seu pas per l’editorial La Cúpula, diversos anys com agent internacional d’autors de còmic i il·lustració i el projecte il·lustrat ‘online’ ‘Dones entre vinyetes’, avança els pròxims títols de Garbuix Books. Al maig publicarà el còmic ‘Solas en Berlín’, de Nicolas Juncker, sobre l’amistat entre una soldada russa i una civil alemanya durant els dies que les tropes soviètiques van ocupar la capital del III Reich. «Reflecteix que les dones són les grans víctimes de la guerra, sigui al front o a la rereguarda», explica. 

Després arribaran els assajos ‘Más que una musa’, de Katie McCabe, i ‘Generación Tapón. La herencia envenenada de los hijos de la Transición’, de Josep Sala i Cullell (de producció pròpia) i els còmics ‘Una mujer, un voto’, d’Alicia Palmer i Montse Mazorriaga, i ‘Beate y Serge Klarsfeld. Un combate contra el olvido’, la història d’una parella caçadora de nazis, de Pascal Bresson i Sylvain Dorange.

Temes:

Còmic Llibres