La colombiana Pilar Quintana guanya el premi Alfaguara de novel·la

La novel·la guanyadora, ‘Los abismos’, mostra la foscor del món dels adults a través dels ulls d’una nena i se situa a la frontera del conte i les mitologies familiars

La colombiana Pilar Quintana guanya el premi Alfaguara de novel·la
1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

‘Los abismos’ de l’escriptora colombiana Pilar Quintana ha sigut l’obra guanyadora de la 24a edició del premi Alfaguara de novel·la, dotat amb 145.000 euros. L’autora de ‘La perra’ (2017), que va presentar el seu manuscrit amb el pseudònim de Claudia de Colombia, es confirma amb aquest guardó com una de les veus més poderoses de la nova narrativa hispanoamericana.

En una convocatòria ‘online’, els membres del jurat, Héctor Abad Faciolince, Irene Vallejo, Cristina Fuentes La Roche, Xavi Ayén, Xavi Vidal i Pilar Reyes, han destacat de la novel·la de Quintana (Cali, Colòmbia, 1972) «la seva prosa subtil i lluminosa en la qual la naturalesa ens connecta amb les possibilitats simbòliques de la literatura, i els abismes són tant els reals com els de la intimitat».

Fosc món adult

Notícies relacionades

Entre la frontera del conte i les mitologies familiars, l’autora endinsa el lector, segons el jurat, «en la foscor del món dels adults a través del punt de vista d’una nena que, des de la memòria de la seva vida familiar, intenta comprendre la conflictiva relació entre els seus pares. Amb el teló de fons d’un món femení de dones lligades a la roda d’una nòria de la qual no es poden escapar, l’autora ha creat una història poderosa narrada des d’una aparent ingenuïtat que contrasta amb l’atmosfera dissortada que envolta la protagonista».

L’autora, que va créixer a Cali, volia transmetre en aquesta ocasió algunes de les vivències de la seva infància en una casa anomenada La Selva. Entre la imaginació i l’experiència bascula aquesta obra plena de diàlegs en què s’escolta el no dit i en què el particular es converteix en universal.