TEATRE
Els actors d’El Terrat desembarquen en el Coliseum
Enric Cambray i Israel Solà, han escrit i dirigit a quatre mans ‘L’èxit de la temporada’, una comèdia protagonitzada per cares conegudes de programes de la factoria Buenafuente
El muntatge s’estrena el dia 15 al Coliseum i recalarà a l’abril al Teatre La Latina de Madrid en versió castellana
En aquests temps de Covid-19 l’estrena d’una nova obra teatral de producció privada al Coliseum és tota una notícia. Però si a més està protagonitzada per actors d’El Terrat (’Homo Zaping’, ‘Late Motiv’), productora fundada per Andreu Buenafuente adquirida per Mediapro, disposats a riure’s d’ells mateixos i de la seva professió amb una comèdia escrita i dirigida per dos sòlids valors d’una altra generació més jove com Enric Cambray i Israel Solà, la cosa pot convertir-se realment en ‘L’Èxit de la temporada’. Aquest títol amb doble sentit –’exit’ significa sortida en anglès– s’estrena el pròxim dia 15, però les funcions prèvies ja estan en marxa. I a partir de l’abril recalarà al teatre La Latina de Madrid. «Treballar és una bona manera de celebrar els 30 anys d’El Terrat. Demostra que estem actius. No s’ha d’ignorar la nostàlgia però sí racionar-la», comenta a El Periódico Andreu Buenafuente, ànima del projecte que barreja coses del passat i del present, realitat i ficció. L’obra tracta temes que coneix bé: la fama, l’èxit, el fracàs, les amistats, el pas del temps... I ho fa a partir de la història d’una jove companyia que quan està a punt d’estrenar ‘Romeo i Julieta’ ha d’abandonar el projecte a l’últim moment. Vint anys després els seus integrants es reuneixen de nou per estrenar l’obra però, aleshores, ja res serà igual.
’Dream Team’ còmic
«Com tot el que està passant avui en la cultura, estrenar aquesta comèdia és un petit miracle després de mesos de feina amb un calendari on tot s’ha anat canviant i postergant. Això ha sotmès els actors a un estrès addicional», reconeix Buenafuente. Els intèrprets són cares conegudes però en una tessitura teatral molt diferent de la que solem veure a la televisió tot i que a l’obra Silvia Abril fa alguna picada d’ullet a ‘La niña de Shrek’ i David Fernández a ‘Chiquilicuatre’, entre d’altres. Completen el repartiment Fermí Fernández, Oriol Grau, Mònica Pérez, Jordi Rios, Mònica Macfer i Alba Florejachs. Aquesta última fa el mateix personatge que l’Abril però només els dimecres i dijous. «Totes dues hem treballat de la mà, retroalimentant-nos constantment. L’Alba és una actriu brutal i retrobar-nos aquí ha sigut un regal. Ella proposa moltes coses i jo al revés», diu l’Abril. »Veure l’espectacle des de fora ens ha servit per copiar coses l’una de l’altra i fer créixer el personatge entre les dues», afegeix Florejachs. «El difícil ha sigut integrar el que fa l’altra intèrpret i portar-ho al teu terreny».
L’actor i director Enric Cambray, que ja treballava amb El Terrat i que actualment està, al Poliorama amb ‘El mètode Grönholm’, i Israel Solà, director de La Calòrica, tenien clar que l’important era reflectir en escena el món del teatre a través de la història un grup d’amics. «Parlem de què significa ser actor i ser còmic però també de com canvien les relacions entre les persones amb l’èxit i la fama», explica Cambray. Quant hi ha de cert o no al text és una dels secrets que no revelen. Pel·lícules com ‘Els amics d’en Peter’ i ‘Bales sobre Broadway’ els van servir d’inspiració, també l’humor dels Germans Marx.
Sense esquetxos ni monòlegs
Notícies relacionadesNo es tracta d’una obra d’esquetxos sinó d’una comèdia en tres actes entorn del món de la comèdia. «En ella ens riem una mica de nosaltres mateixos, del pas del temps, de la fama... L’obra és una declaració d’amor a aquest ofici, amb els molts colors que té», diu Buenafuente. Embarcar-se des d’El Terrat en aquest i altres projectes teatrals –la Barts acaba d’estrenar ‘La gran ofensa’ i al principi de temporada van muntar una nova versió d’’Pegados’ al Goya- «és una manera de tornar tot el que la comèdia m’ha donat: la vida, la prosperitat, fins i tot la família perquè gràcies a ella vaig conèixer la meva dona», diu amb referència a Sílvia Abril.
Tot en aquesta obra transcorre en una sala d’assajos. I no utilitzen projeccions. «La posada en escena és molt teatral i molt artesanal», indiquen. Per a Isra ha sigut un descobriment treballar amb la gent d’El Terrat. «Són actors divertits i generosos disposats a qualsevol cosa. M’encanta la seva capacitat per llançar-se a fer el ridícul més gran i a deixar-se anar en escena. Sense aquesta energia no es pot fer aquest tipus de comèdia». A l’obra tots els intèrprets s’anomenen pel seu nom. «Tot i que hi ha referències a coses reals, la realitat està deformada», aclareixen. El morbo està assegurat.
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
-
Ofert per
- "Només en un país islàmic em sentiré com a casa"
- Berni Álvarez: "Cal receptaresport abans queun ibuprofèn"
- El Cercle proposa ampliar el nombre de municipis de l’AMB
- Eleccións en EEUU Swifties, el poder dels fandoms
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Policia Nacional El gest que et pot evitar algun ensurt quan vagis al caixer
- Caracas insisteix sense proves en la conspiració contra Maduro
- Trump, fora de perill a l’evitar el servei secret un possible intent d’atemptat