Novetats editorials

Novel·la negra per al 2021

Els últims treballs de Joyce Carol Oates, Benjamin Black, Niklas Natt och Dag, llestos per al pròxim BCNegra

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Com cada any, BCNegra, la cita amb la novel·la negra barcelonina propiciarà no poques novetats editorials sobre el gènere. Per començar, la guanyadora del premi Carvalho, la nord-americana i sempiterna candidata al Nobel, la nord-americana Joyce Carol Oates, la monumental obra del qual supera les fronteres del gènere que ha tocat en diverses ocasions. Mentre la polígrafa rebi virtualment el guardó, Alfaguara aprofitarà per llançar la seva última novel·la, ‘Delatora’ i recuperar la seva cèlebre i imprescindible biografia novel·lada sobre Marilyn Monroe, ‘Blonde’. En principi el festival literari, que aquest any estarà dedicat a la Rambla barcelonina, s’anuncia en format presencial però caldrà estar atents que les condicions sanitàries ho permetin.

Respecte a la collita local, caldrà donar la benvinguda al gènere a Emma Riverola que amb ‘Sal’, la seva primera novel·la en català, fa alhora un doble al·legat per la lluita mediambiental (el llibre corre paral·lel a la investigació de les mines de potassa al Bages) i pel punt d’honor d’un vell periodista. De fet, el llibre tanca un retrat de la professió avui en procés de transformació. Idèntica actitud crítica anima l’argentí Ernesto Mallo, que a ‘La ciudad de la furia’ (Siruela) retrata el futur caòtic a què s’enfronta Buenos Aires, no molt diferent al de moltes grans urbs enfrontades a la pandèmia i les crisis econòmiques.

Molt desitjable es presenta ‘Seis cuatro’, ‘noir’ del japonès Hideo Yokoyama i novel·la de culte al seu país, que ha sigut saludada per David Peace –un autor a qui sempre cal fer cas–, com una de les millors en el seu gènere. Al segell Salamandra també és ‘1794’, segona part de la trilogia històrica de l’autor suec Niklas Natt och Dag, ambientada al tenebrós i pudent Estocolm de finals del segle XVIII. Mickel Cardell, el seu protagonista, investiga la mort d’una dona en la seva nit de noces. En clau contemporània però sense abandonar les boires, ‘Hijos de febrero’ de l’escocès Alan Parks (Tusquets), un dels més exitosos membres de l’anomenat ‘tartan noir’, recrea la gèlida atmosfera del Glasgow dels anys 70.

Notícies relacionades

Qui ha buscat una mica més de sol és el protagonista de Benjamin Black (és a dir, el bessó fosc de John Banville) que a ‘Quirke en San Sebastian’ (Alfaguara) fa viatjar a la ciutat basca al seu tristoi patòleg, aquesta vegada feliçment casat amb una psiquiatra. Un vell fantasma del passat farà que la seva filla Phoebe es traslladi també fins allà, per la qual cosa en el futur es presumeix un relleu generacional en la saga.

En les lectures del 2021 caldria fer un buit particular a ’Una mujer endemoniada’ de Jim Thompson, possiblement l’autor que millor ha sabut plasmar les personalitats psicopàtiques i delictives. RBA, entossudida a reeditar l’obra d’aquest gegant de la literatura pulp, llança ara de nou un dels seus millors treballs, ‘Una mujer endemoniada’. Elaborada en temps rècord, és una de les 12 novel·les que va escriure al llarg de 18 mesos. I es necessita d’un full de ruta per aquest terreny criminal, res millor que ‘Lo veo muy negro’ d’Antonio Lozano (Destino), un assaig que recorre a la literatura per explicar les nostres zones més fosques.