L’empresa mèdica que portarà IA catalana a un concurs de l’ONU

Predictheon ha desenvolupat un sistema perquè un anestesiòleg tingui informació predictiva del que li passarà al seu pacient, cosa que potencialment podria fer baixar en un 80% les complicacions.

El equipo de Predictheon con el doctor Pedro Gambús, cofundador, arriba a la izquierda y Eva Gubern, directora de operaciones, abajo a la derecha.

El equipo de Predictheon con el doctor Pedro Gambús, cofundador, arriba a la izquierda y Eva Gubern, directora de operaciones, abajo a la derecha. / Predictheon

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Pedro Gambús feia trenta i tants anys que era anestesiòleg i investigador apassionat de tot el que les matemàtiques poden aportar a la medicina quan va tenir la idea que definiria la següent dècada de la seva vida. Era el 2015, ja s’havien utilitzat models matemàtics per simular tota mena de situacions i va pensar que aquell cervell que avui anomenem intel·ligència artificial (IA) potser podia predir, també, com reaccionaria un pacient a l’anestèsia. Aquella ocurrència és avui Predictheon, l’única empresa catalana que s’enfrontarà en una competició internacional d’empreses emergents organitzada per l’ONU.

El marc és l’AI For Good Global Summit [Congrés Global de la IA per al Bé], una trobada que se celebra aquesta setmana a Ginebra (Suïssa), organitzada per la International Telecommunication Union (ITU) –agència especialitzada de l’ONU– i la meta de la qual és trobar aplicacions pràctiques de la IA. Una de les estratègies és orquestrar una espècie de campionat d’empreses emergents. Cada regió interessada ha muntat la seva lliga, i, ara, les guanyadores es veuran les cares. Una d’aquestes és Predictheon, vencedora de la competició que va coorganitzar la Generalitat en el marc del Mobile World Congress 2025.

Per mèrits no serà. Cofundada pels doctors Pedro Gambús, Iñaki Trocóniz i Sebastián Jaramillo, juntament amb l’enginyer José Fernando i amb Eva Gubern (exdirectiva de Gsk, Celgene o Johnson & Johnson) com a responsable d’operacions, aquesta empresa amb seu a Barcelona ha fet els deures.

Saben que el 50% de la despesa d’un hospital es correspon amb les operacions, o que 60 milions de pacients tenen complicacions relacionades amb l’anestèsia cada any i que part del problema es troba en la informació que rep el metge.

Un anestesiòleg lidia amb diversos monitors que indiquen l’estat de múltiples variables del pacient, però res gaire més enllà. "És com si veiessis a través d’una finestra que fa sol, però a tu el que t’interessés és saber si plourà en una estona", exemplifiquen Gambús i Gubern, oncle i neboda, a més de companys al volant d’aquesta empresa que ha unificat tota aquesta informació en un únic monitor que a més anticipa efectes adversos.

Estan treballant ja amb grans empreses del sector dels dispositius mèdics per accelerar l’arribada de la seva solució al mercat de cara al 2027, una cosa que relacionen amb l’històric de dades que gestionen i amb el fet d’haver desenvolupat els seus propis models matemàtics. "La nostra solució d’IA funciona en temps real, està llegint les teves variables i està individualitzant-les i adaptant el que tu necessites: sumem anys d’avantatge a qualsevol potencial competidor", afirmen.

Plans de futur

Notícies relacionades

De moment es nodreixen només del que han treballat tots aquests anys amb l’Hospital Clínic, i gràcies a això han descobert que la seva plataforma redueix un 80%, preliminarment, les complicacions relacionades amb l’anestèsia o que escurça notablement el temps de recuperació. Això és un avantatge per al pacient, però també fa a un hospital incrementar fins a un 25% el nombre d’operacions, diuen, cosa que equival a augmentar artificialment el seu pressupost en 5 milions d’euros.

La següent cosa serà començar a fer proves amb altres hospitals i aconseguir la certificació que els permetria arribar al mercat. És el que esperen poder accelerar al pujar sobre l’escenari de l’AI For Good Global Summit. Això, i captar fins a 10 milions d’euros en fons públics. Després començaran a pensar a portar tot això més enllà de l’anestèsia. Pensen, per exemple, en les cures intensives.