ART I CULTURA

Barcelona acollirà el 2024 la Manifesta 15

La biennal europea, de caràcter itinerant, es planteja pensar en nous models d’art i societat

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Barcelona serà la seu de l’edició de la Biennal Manifesta per al 2024, segons ha comunicat aquest dijous el consell de la mostra, que va néixer a Holanda i té un caràcter itinerant. La intenció dels organitzadors de Manifesta és alentir les seves activitats perquè tinguin efectes a llarg termini i siguin més sostenibles, així com per reconèixer el poder de l’energia ascendent generada des de la ciutadania. Per això ha pres la decisió d’acceptar les dues candidatures presentades, la de Barcelona i deu municipis més de la seva àrea metropolitana per al 2024 i per una altra, en una ciutat d’Alemanya que es comunicarà aviat, per al 2026.

 Manifesta, la Biennal Nòmada Europea, va nèixer a principis dels 90 en resposta als canvis polítics, econòmics i socials que van aparèixer després del final de la guerra freda i els passos posteriors cap a la integració europea. Manifesta s’ha convertit en una plataforma de diàleg entre l’art i la societat que convida la comunitat cultural i l’artística a generar noves experiències creatives amb –i per a– el context en el qual se celebra. L’objectiu de Manifesta és replantejar-se les relacions existents entre cultura i societat, investigant i ajudant a canalitzar un canvi social i ambiental positiu a Europa a través de la cultura contemporània fomentant el diàleg.

Models de cultura institucional

 La decisió de seleccionar les ciutats amfitriones amb molta antelació li serveix, segons ha comunicat, per poder replantejar models alternatius d’institucionalisme cultural en una societat post-Covid. L’estratègia de Manifesta es continua centrant en com l’art i la cultura poden combatre la polarització i la divisió. La candidatura de Barcelona concorda amb la missió de Manifesta, ja que vol continuar desenvolupant l’objectiu comú d’involucrar els ciutadans, diferents entitats i grups en la tasca de replantejar el món a través de la creativitat artística i el compromís social. 

Notícies relacionades

Segons consta en la candidatura barcelonina, la seva intenció és «fer de Barcelona un laboratori per al disseny creatiu de prototips artístics que impulsin» nous models per a la cultura institucional. L’objectiu és «explorar una reforma estructural integral de la relació entre art contemporani i contextos territorials i comunitaris, la incorporació sistemàtica de l’art en entorns educatius que promogui el pensament crític i la imaginació, la democratització de la gestió de les institucions culturals i la inclusió d’artistes en ecosistemes productius fora del món de l’art».

La pròxima edició de Manifesta, la 14a, es realitzarà a la ciutat de Pristina, Kosovo.