CAMÍ A SEGUIR PER A UN SECTOR AL LÍMIT

El test ràpid dona esperances a la música en directe

Promotors i sales exploren la via de la prova d'antígens per permetre augmentar els aforaments, que se sotmetrà aquest mes a una prova pilot a l'Apolo

zentauroepp55236901 a health worker checks the results of rapid antigen tests co201006193318

zentauroepp55236901 a health worker checks the results of rapid antigen tests co201006193318 / INDRANIL MUKHERJEE

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

El test ràpid ha generat en les últimes setmanes un dels poquíssims rajos de llum que s’obren pas en les tenebres de la música en directe. Sales i promotors de concerts, un sector severament disminuït per la pandèmia, veuen allà un indici d’esperança. Les atencions estan ara centrades en la prova pilot, l’«estudi clínic de cribratge massiu», que promouen conjuntament el festival Primavera Sound, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, i l’hospital Germans Trias i Pujol, i que es farà en una data per determinar d’aquest mes d’octubre a la sala Apolo.

Pintar la prova reduint-la al tràmit d’un test ràpid a la porta de local és quedar-se molt curt, ja que els assistents, més d’un miler, s’hauran de sotmetre a un protocol minuciós que s’estendrà més enllà del dia del concert. Els participants respondran primer a un qüestionari, passaran després pel test ràpid d’antigen (un procés de 10 minuts) i la meitat es faran també un PCR abans d’entrar a la sala. Els qui donin positiu no podran participar en l’estudi.

Una altra prova vuit dies després

Els assistents que hagin donat negatiu accediran a la sala, on es podran moure sense guardar distàncies, però portant la mascareta, excepte quan consumeixin beguda en uns punts establerts. Vuit dies després, un nou test ràpid i un segon PCR. I els qui donin llavors positiu procediran a un seguiment «exhaustiu» en la Fundació, mentre que els negatius respondran a un qüestionari de símptomes. Els resultats seran llavors avaluats i s’anunciaran «quan estan disponibles».

Els impulsors de la prova, encaminada a avançar en la «creació d’un ambient segur» per a «esdeveniments relacionats amb l’oci en espais tancats en temps de Covid-19», no donaran per ara més detalls, ni faran pública la data del concert, que desitjarien poder desenvolupar fora del focus mediàtic, comptant amb la implicació de voluntaris procedents del sector professional. Transmeten la idea que no es tracta d’un espectacle, sinó d’una prova mèdica.

L’examen alemany

Notícies relacionades

L’estudi que acollirà Apolo va en línia amb les iniciatives sorgides en altres llocs del món i que apunten a la recuperació dels grans aforaments. Com el que va acollir a finals d’agost el Leipzig Arena, a Alemanya, amb 1.500 participants, i els resultats del qual han de veure la llum aquesta tardor. Allà es tractava d’avaluar com es transmet el virus en un gran recinte sota sostre, i es van fer tres concerts (del cantant Tim Bendzko): un en les condicions pre-Covid-19, un altre amb distància social i mesures higièniques, i el tercer amb només la meitat d’assistents i la distància augmentada fins a metre i mig.

A l’espera d’altres avenços clínics, el test ràpid entra en escena fins i tot amb tots els dubtes que pugui generar en el pla logístic (el dispositiu de validació que requeriria si parlem de grans recintes) i la possibilitat, en l’horitzó, de reduir el procés de 10 minuts i deixar-lo en 10 segons. Transmet, si més no, esperança a un sector en el qual es distingeix l’angoixa i s’adverteix de fallides i tancaments a curt termini.