TEATRE

'Preses' obre una temporada amb 19 espectacles al Tantarantana

L'obra sobre les represaliades de la guerra civil, amb música de Clara Peya, estarà a la cartellera fins al 20 de setembre

zentauroepp54862555 icult preses200910213839

zentauroepp54862555 icult preses200910213839

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El Tantarantana aixeca el teló aquesta setmana amb ‘Preses’, un aclamat homenatge a les dones que van patir la repressió franquista fruit de la col·laboració de les companyies Teatre Kaddish i Ella, amb música de Clara Peya i coreografia de Maria Salarich. El muntatge recupera la memòria històrica i recrea diverses històries basades en llibres com ara ‘Les dones del Prat i la repressió franquista’ i ‘Dones entre reixes’, de Neus Ribas, que recull les vivència de les que van estar confinades a la presó de dones de Barcelona que després va ser enderrocada per construir l’actual edifici d’El Corte Inglés de Diagonal.

Però també mostra la dura vida d’aquelles  que, quan els seus companys o marits van ser capturats, van tirar endavant la família com van poder, moltes gràcies a l’ajuda d’altres dones. Davant l’èxit de públic la temporada anterior, el muntatge s’ha traslladat d’Àtic a Baixos, la sala de més capacitat,  on estarà fins al dia 20. En aquests moments és només per a 53 persones després de la reducció del 50% de l’aforament per la Covid-19. 

Aquest any la fàbrica de creació manté l’activitat amb 19 propostes, després d’adaptar camerinos i sala per complir amb tots els protocols de seguretat. El ‘Tanta’ manté la seva aposta per les companyies emergents i la creació contemporània. Tot i que predominen els autors autòctons, també hi ha diverses adaptacions d’obres estrangeres previstes, com ‘La jove esposa’, d’Alessandro Barico, adaptada i dirigida per Ivan Padilla, i una relectura lliure en clau actual del text de John Osborne ‘Look back in anger’, adaptada i dirigida per Llàtzer Garcia a ‘La meva violència’. 

Torna ‘Germanes’

Els qui s’ho van perdre tenen una segona oportunitat per veure el gran èxit de la temporada anterior: ‘Germanes’, de Wajdi Mouawad,que arribarà al gener. També destaca l’obra del polifacètic Andreu Rifé ‘Els porcs també mengen verd’, peça protagonitzada per un sòlid repartiment: Àngels Bassas, Jacob Torre, Teresa Urroz i Ángel Roldán. El text, inspirat en la cançó del músic, actor i dramaturg, ‘La nit dels desenganyats’, planteja el dilema d’una dona que quan ho té tot a punt per escapar-se amb el seu amant descobreix que el seu marit pateix una terrible malaltia. 

Notícies relacionades

La fàbrica de creació manté els seus programes de residència per ajudar i acompanyar companyies. El Cicló, que ha creat interessants projectes des del 2013, comptarà aquesta temporada amb nous muntatges de cinc les seves companyies residents, Produit Parit, Pasadiso 99, La Pulpe, Obskené i El Eje. Aquesta última, per exemple, estrenarà al novembre ‘La segona Eva’, una obra de Marta Aran –recentment premiada com a autora revelació en els Premis Max per ‘Els dies mentits’–, parla dels abusos de l’Església catòlica, d’herència masclista rebuda, el maltractament psicològic i el sentit de culpa de les dones.  I la Pulpe estrenarà ‘Colmena’, una obra de Denise Duncan sobre menors estrangers no acompanyats.

I s’hi sumaran altres projectes de quatre grups que faran residència artística: Com un Llum Teatre, Laiogurt, Les Fugitives i Dramaturgxs de Sants. En el pla internacional la sala prepara un cicle de lectures dramatitzades d’autors mexicans i una obra escrita a 20 mans, entre cinc dramaturgs catalans i cinc llatinoamericans coordinada per Albert Tola i el director Rodrigo García.