FÒRUM PRIMERA PLAN@ SOBRE LA RECONSTRUCCIÓ DESPRÉS DE LA PANDÈMIA

Daniel Martínez «La relació publicoprivada ha de ser el motor de la reconstrucció cultural»

El president del Grup Focus crida a fer un front comú per «anar conjuntament per aquesta tremenda travessia del desert» provocada per la pandèmia

030720 primera plan focus resumen / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera / Carol Álvarez / Julián García

Daniel Martínez, president del Grup Focus, un empresari amb una gran experiència en el món de la cultura, té clar com emprendre la recuperació del sector a Espanya després de la dramàtica situació provocada per la Covid-19. La clau està a «potenciar la col·laboració publicoprivada a tot Espanya», segons va explicar al fòrum Primera Plan@ d’EL PERIÓDICO, en què es va mostrar convençut de la capacitat per superar la crisi, sempre que les administracions i el sector privat col·laborin al màxim.

 «És el model històricament seguit a Barcelona, on hi ha hagut una relació molt estreta entre l’àmbit públic i el privat», assenyala. Per això, Martínez creu que «la relació publicoprivada ha de ser la clau i el motor de la reconstrucció cultural. El sector privat és a disposició del sector públic per anar conjuntament per aquesta tremenda travessia que hem d’iniciar. Barcelona ha de recuperar el lideratge perdut».

«La majoria del sector no ha pogut accedir al finançament bancari i altres mesures d’auxili», diu Martínez

Tot i que a poc a poc l’activitat ha començat en llibreries, cines, museus i alguns teatres, el president de Focus tem que la indústria cultural trigui a recuperar-se. «El sector necessita seguretat», diu Martínez, que reclama més agilitat i capacitat de resposta a l’Administració davant el tsunami derivat de la pandèmia.  «La majoria del sector no ha pogut accedir al finançament bancari i altres mesures d’auxili», critica. «El coronavirus ha posat en evidència la debilitat d’un sector que està sotmès a un aprimament per la falta d’inversions i de polítiques culturals».

El 2% del pressupost

Martínez qualifica d’«inconcebible» el perjudici econòmic per a la cultura. «El president Torra valorava en 800 milions les pèrdues del sector cultural a causa de la pandèmia a Catalunya sobre un total de 30.000. Això és un 2,6%, per tant, podria accedir a la petició del 2% del sector cultural», assenyala, recordant la reclamació impulsada aquest any per la plataforma Actua Cultura, que de moment no ha sigut escoltada. La Generalitat destina menys de l’1% del seu pressupost a la cultura. 

«L’Administració ha fet moltes promeses, però no ha arribat ni un sol euro extraordinari»

Tot i que aquesta setmana la inauguració del Grec ha donat una alegria al sector, Martínez vaticina que «la recuperació serà molt lenta». «Confiem que al setembre arribarem al vestíbul de la normalitat». Adverteix que «les conseqüències d’aquesta crisi s’agreujaran més si no hi ha una immediata i decidida voluntat política de rescatar el sector», ja que fins ara «l’Administració ha fet moltes promeses, però no ha arribat ni un sol euro extraordinari».

El valor de la cultura

La Generalitat ha avançat el cobrament de les subvencions ordinàries, «però no ha pogut passar d’aquí». La lentitud de l’Administració i la burocràcia són aspectes a millorar.  I més tenint en compte la contribució de la cultura durant el confinament. «Sense cine, música, literatura, teatre, dansa o arts visuals, el confinament hauria sigut gairebé un captiveri.  La cultura davant la crispació i la impostura ha sigut un model de serenitat i humilitat». Segons la seva opinió, la ciutadania entén perfectament el seu valor, no així els polítics, que «enalteixen la cultura com si fos un mantra i diuen que és un bé de primera necessitat, però no aporten ni recursos ni polítiques».

L’objectiu ha de ser «recuperar l’activitat i que no s’hagi perdut cap lloc de treball», diu

Notícies relacionades

Si d’alguna cosa ha servit el confinament és per unir encara més el sector de forma transversal. «La pandèmia ha fet de ciment entre els diferents sectors culturals, una cosa vital per negociar amb l’Administració». Entre les seves reclamacions, destaca la baixada de l’IVA, «una mesura ja aprovada a Alemanya», i mesures per a la recuperació econòmica.  «Necessitem ajuts a fons perdut, mantenir el màxim possible les eines dels ertos per a les empreses i subvencions directes, àgils i decidides als artistes, perquè són la base. Sense ells això no existeix». L’objectiu ha de ser «recuperar l’activitat i que no s’hagi perdut cap lloc de treball».

Però el que és essencial és superar la por de sortir de casa i disfrutar de la cultura en viu i en directe. «El públic marcarà el ritme de la recuperació, econòmicament i anímicament», admet. «Cal recuperar la demanda i contrarestar el dèficit patit». Espera que al setembre, quan els teatres reobrin amb totes les mesures de seguretat, pensem que «tot ha sigut un malson».  No vol ni imaginar què podria passar si hi torna a haver un repunt greu del virus la temporada vinent.