DISPONIBLES EN 'STREAMING'

10 pel·lícules i sèries que criden contra el racisme

Aquests títols poden ajudar a entendre l'actual crisi racial als Estats Units i recordar episodis que no s'haurien d'haver repetit

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La història es repeteix, malgrat les lliçons apreses, i l’etern cicle de la violència policial racista continua causant víctimes als Estats Units. ¿Què fa falta per al canvi? Entre altres coses, més empatia, una cosa que pot aprendre’s al posar-se a la pell dels altres a través de les històries. El cine i la televisió estan plens de relats ressonants sobre l’experiència afroamericana i la importància de la diversitat i la tolerància: aquí teniu una desena de crits contra el racisme.

1. ‘Haz lo que debas’ (Spike Lee, 1989)

Per desgràcia, aquesta història de tensió racial i injustícia continua sent tan rellevant avui com fa tres dècades. La quarta pel·lícula de Spike Lee (i la que el va fer famós) seguia el creixement de les tensions racials en un barri de Brooklyn durant el dia més calorós de l’any. La mort de Radio Raheem (Bill Nunn), escanyat per un policia blanc, conduïa a un clímax de revoltes. És difícil pensar en Raheem sense pensar en Eric Garner o George Floyd. I, de fet, Lee acaba d’estrenar un curt unint les seves tres històries: ‘3 brothers’Disponible a Movistar+ i Filmin.


2. ‘Els nois del barri’ (John Singleton, 1991)

De Nova York a la costa oest: en el seu explosiu debut, el 1991, John Singleton ens ensenyava el que estava passant als barris pobres del sud de Los Angeles que molt no volien veure. Joves negres embolicat, arran de la pobresa i l’oblit, en la violència de bandes i l’addicció. A la pel·lícula s’aborden també temes d’identificació per perfil ètnic i mala conducta policial; nou mesos després de la seva estrena es van produir les revoltes de Los Angeles pel cas de Rodney King. Disponible per llogar a Google Play, Microsoft Store i iTunes.


3. ‘12 anys d’esclavitud’ (Steve McQueen, 2013)

Tot i que finalment guanyadora de l’Oscar a la millor pel·lícula, aquesta adaptació de l’autobiografia de Solomon Northup va ser rebuda al principi amb distància i objecció per l’opinió pública nord-americana. ¿Potser per l’extrema cruesa? ¿Per la dificultat d’admetre que no fa tant, el 1841, un home lliure podia deixar de ser-ho de la nit al dia? Això li va passar a en Northup, un violinista novaiorquès segrestat (al nord), exportat a Louisiana i convertit en esclau. La seva història és la d’un ordre social malalt del qual encara queda rastre en la societat nord-americana. Disponible a Filmin.


4. ‘Fruitvale Station’ (Ryan Coogler, 2013)

La molt interessant (i no tan coneguda a Espanya) primera pel·lícula de Ryan Coogler, director de ‘Black Panther’, era un drama d’estil ‘vérité’ sobre un veritable cas de brutalitat policial. El Cap d’Any del 2009, un jove negre, Oscar Grant, va morir per un tret d’un policia blanc en una estació del tren BART a Oakland (Califòrnia). Grant estava desarmat, emmanillat i de cap per avall. A la pel·lícula, Coogler reconstrueix el seu últim dia de vida sense endolcir el personatge (tenia antecedents, traficava amb drogues), però mostrant-lo com algú disposat a millorar. Disponible a Filmin.


5. ‘Black-ish’ (Kenya Barris, 2014-present)

¿Es poden debatre temes seriosos en una ‘sitcom’? Es pot fer i s’ha de fer: la força de la tele per generar converses i canvis socials està fora de dubte. Aquesta creació de Kenya Barris, centrada en les tribulacions d’una família afroamericana de classe mitjana-alta, té capítols de caràcter polític com ‘Esperança’ (T2 E16), sobre la brutalitat policial; ‘Llimones’ (T3 E12), sobre les repercussions de la victòria electoral de Trump en el dia a dia dels Johnson, o ‘Negres com nosaltres’ (T5 E10), sobre aquesta subdivisió del racisme que és el colorisme, o el tracte preferencial o perjudicial per a persones d’una mateixa raça pel to de pell. Disponible a Prime Video.


6. ‘I am not your negro’ (Raoul Peck, 2016)

Basat en les idees de l’escriptor i activista James Baldwin, gran cronista de l’experiència negra als Estats Units, aquest assaig fílmic serveix per posar-se a les sabates de qui pateix assetjament pel color de la pell. I per recordar la difícil relació del Hollywood clàssic amb la raça: les paraules de Baldwin ens recorden, per exemple, com en les seves representacions més positives, el negre podia ser castrat de la seva sexualitat. Dos anys després, Barry Jenkins (‘Moonlight’) va adaptar una de les seves novel·les més conegudes en l’antiracista i sublim ‘El blues de Beale Street’. Disponible a Prime Video i Filmin.


7. ‘Detroit’ (Kathryn Bigelow, 2017)

Dues setmanes després de l’absolució del policia de Ferguson acusat de la mort de Michael Brown, la directora Kathryn Bigelow va sentir parlar sobre l’incident del motel Algiers, episodi poc recordat que va tenir lloc durant els disturbis racials a Detroit del 1967. El que va començar com un interrogatori per la presumpta presència d’un franctirador va acabar en la terrible i injusta execució de tres homes negres. Es va decidir a recordar el tràgic succés, i contra els que van pensar que una mirada blanca no era l’adequada: «Més important que si soc o no la persona correcta per explicar la història és que aquesta història s’expliqui», va dir la cineasta. Disponible a Prime Video i Filmin.


8. ‘Strong Island’ (Yance Ford, 2017)

En aquest dolorós documental, Yance Ford (primer director transgènere que l’Acadèmia de Hollywood nominava a l’Oscar) reobre la vella ferida de l’assassinat del seu germà William, un professor negre de 24 anys, en mans d’un mecànic blanc de 19. De gran intimitat i visceralitat, és menys un ‘true crime’ a l’ús que una reflexió personal sobre el racisme i l’administració de justícia. Disponible a Netflix.


9. ‘Así nos ven’ (Ava DuVernay, 2019)

Notícies relacionades

L’antiracisme és la columna vertebral de la carrera d’Ava DuVernay, directora que ha crescut en força formal i eloqüència moral amb cada nou projecte. Es recomana revisitar ‘Selma’, sobre la marxa de Martin Luther King en defensa dels drets civils des de Selma fins a Montgomery, o ‘Enmienda XIII’, el seu documental sobre l’empresonament en massa, però sobretot aquesta minisèrie urgent i intensa sobre el cas dels ‘cinc de Central Park’, un grup de joves negres injustament acusats i portats a presó per una brutal violació. Disponible a Netflix.


10. ‘Watchmen’ (2019)

En aquesta seqüela-reelaboració tardana d’una obra sagrada del còmic contemporani, el guionista Damon Lindelof (cocreador de ‘Perdidos’ i ‘The leftovers’) va utilitzar la matança racial de Tulsa del 1921 com a atrevit quilòmetre zero per a una ambiciosa història sobre trauma històric, opressió racista, brutalitat policial i un amor que supera les lleis del temps. Al centre, una dona negra empoderada, Angela Abar (Regina King), que començava buscant l’assassí del seu cap i acabava descobrint veritats increïbles sobre la seva família i la societat del seu país. Disponible a HBO.