Energia

Naturgy frena 42.000 connexions il·legals que tenen un cost milmilionari

Les pràctiques fraudulentes suposen prop de 2.000 milions d’euros a l’any al rebut de la llum de tots els consumidors

Naturgy frena 42.000 connexions il·legals que tenen un cost milmilionari
2
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Naturgy continua amb la seva lluita contra el frau elèctric a Espanya. El grup energètic, a través de la seva filial de distribució d’electricitat UFD, manté l’ofensiva contra les pràctiques fraudulentes que suposen un risc per a la seguretat de les persones i també un cost milmilionari per a tots els consumidors als seus rebuts de la llum. La companyia va fer l’any passat més de 41.600 actuacions repartides entre les seves zones de distribució (Galícia, Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lleó) per posar fi a connexions il·legals.

Naturgy va recuperar amb totes aquestes accions més de 133 gigawatts hora (GWh) d’energia consumida de manera fraudulenta, una quantitat que equival al consum anual de 41.800 vivendes. Les actuacions portades a terme per UFD es van saldar amb l’obertura de 12.140 expedients per frau en el conjunt de les regions en les quals opera. Madrid va registrar el nombre més alt de casos, amb un total de 5.175 expedients, seguida de Castella-la Manxa (3.384), Galícia (3.191) i Castella i Lleó (390).

Les actuacions d’UFD van permetre a més interceptar i recuperar l’electricitat consumida de manera fraudulenta per 155 dispositius indoor, la gran majoria vinculats amb plantacions de marihuana. Es tracta d’instal·lacions que consumien electricitat de forma il·legal una quantitat anual de 3,7 GWh, equivalent a la demanda energètica de prop de 1.150 vivendes.

Problema de seguretat

El frau elèctric no només representa un problema de seguretat, també és un autèntic trencament econòmic per al sistema elèctric i per a tots els consumidors. La normativa en vigor estableix que el cost de l’energia defraudada acaba recaient en la factura de la llum i, per tant, en el conjunt dels usuaris connectats legalment a la xarxa. Segons algunes estimacions del sector elèctric, aquest cost per a tots els consumidors rondaria els 2.000 milions d’euros anuals.

I, de fet, el frau elèctric no deixa de créixer. Les connexions fraudulentes a la xarxa d’UFD van créixer un 28% entre el 2008 i el 2013, després de l’inici de la crisi financera i econòmica. Des de l’inici de la pandèmia, el març del 2020, aquesta pràctica ha augmentat a un ritme encara més elevat, cosa que ha provocat un increment dels fraus detectats del voltant del 300% des del 2021.

Notícies relacionades

"Aquest tipus d’actuacions il·legals poden provocar incendis i un altre tipus d’accidents, i posen en risc tant la persona que les porta a terne com també les que conviuen amb ella i els seus veïns. Per això, la companyia està immersa en un pla per detectar i desconnectar connexions fraudulentes i manipulacions de comptadors a tots els territoris en els quals opera", explica Mónica Puente, directora de xarxes d’electricitat de Naturgy a Espanya.

La manipulació irregular de les instal·lacions elèctriques constitueix un delicte recollit en l’article 255 del Codi Penal. La legislació estableix que les empreses distribuïdores tenen la funció de detectar i posar en coneixement de les autoritats i els clients les situacions de frau a la xarxa i als equips de mesura, i les habilita a interrompre el subministrament quan detectin situacions anòmales.