REFERENT DEL LLIBRE EN CATALÀ

La llibreria Ona torna per la porta gran en plena desescalada

El projecte és una iniciativa de l'empresari Tatxo Benet, que l'ha vinculat també a la seva faceta de col·leccionista d'art

zentauroepp53527405 barcelona 25 05 2020 icult  abre las puertas nueva librer a 200525165514

zentauroepp53527405 barcelona 25 05 2020 icult abre las puertas nueva librer a 200525165514 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

Obrir una llibreria el primer dia de la fase 1 de la desescalada ‘covírica’ suposa bones dosis de valor, però si has estat treballant dos anys en un ambiciós projecte i has vist passar de llarg un Sant Jordi durant el confinament, apujar la persiana del negoci s’ha fet peremptori. Així ho explica, l’inversor del projecte, l’empresari i col·leccionista d’art Tatxo Benet.  Per això, la nova llibreria Ona, que només ven llibres en català, ha obert sense més ni més aquest dilluns i ha deixat entrar els curiosos. De moment, sense inauguració oficial, polítics i xarangues, han hagut de reduir l’espai total de gairebé 1.000 metres quadrats als 400 preceptius. El gran avantatge és precisament això, l’espai, perquè permet esponjar l’exhibició de llibres fins al punt que unes 70 persones poden estar a l’interior i mantenir les distàncies obligatòries.

La nova llibreria va obrir ahir a Pau Claris, a poca distància d’on hi havia l’antiga Ona, a la Gran Via de les Corts Catalanes.  Ara, també a dos passos de la Laie, una de les grans llibreries generalistes barcelonines.  El tancament de l’antiga Ona, fundada per Jordi Úbeda el 1962, va ser conseqüència de la fallida, el 2010, de la distribuïdora L’Arc de Berà i va afectar, amb la seva caiguda, el 25% de les petites editorials catalanes, algunes de les quals van haver de tancar de forma permanent. Temps després, la filla del fundador, Montse Úbeda, va crear una petita llibreria de barri a Gran de Gràcia amb el nom d’Ona i el mateix esperit de fer país que animava els projectes del seu pare. Úbeda serà també la llibretera en cap del macroprojecte de Tatxo Benet i la seva presència és una manera de vincular el passat amb el present.  

L’art de Tatxo Benet 

La nova Ona també té el segell del seu creador, o més aviat ‘recreador’, perquè a l’entrada exhibeix unes vuit peces, obres d’art de la seva col·lecció personal, entre les que destaca una de l’extravagant Damien Hirst (sí, el del tauró en formol), més sengles escultures d’Alicia Martín i Guillermo Basagoiti, a banda d’una obra fotogràfica de Rogelio López Cuenca. Es troba a faltar la peça que ha despertat més interès mediàtic, ‘Presos polítics’, de Santiago Sierra, que Benet va comprar a Arco després que fos retirada de la fira. «He seleccionat obres que tinguessin a veure amb el món del llibre, per això no hi és ‘Presos polítics’», explica.

Notícies relacionades

 També s’inclouen diversos espais més dedicats a llibres antics i primeres edicions, llibres modificats per artistes que es venen com objectes entre un euro i 500, a banda de llibres d’art amb una venda que normalment no es feia a les llibreries, sinó per subscripció. I tindrà la seva joia de la corona en una sala polivalent, la Boqueria, amb una instal·lació de 15.000 llibres no a la venda, que els clients podran consultar a les taules instal·lades al costat d’un escenari previst per fer presentacions, debats i col·loquis. «La nostra intenció és que el projecte s’acabi convertint en un centre cultural, on es facin tallers d’escriptura i poesia i clubs de lectura, perquè sabem que el futur de les llibreries està vinculat a aquest dinamisme i a la recomanació dels llibreters».

Bona recepció 

Els 400 metres oberts des d’aquest dilluns corresponen a la part de llibreria, pròpiament dita, on s’inclou una sala de llibre infantil i juvenil amb un espai de contacontes. Amb una capacitat total d’uns 40.000 exemplars, aquests dies encara estan rebent bona part de les novetats que es van quedar en dic sec a causa del coronavirus. La recepció ha sigut molt bona, tant que en les primeres hores de dilluns al matí, els clients i curiosos estaven a prop d’arribar a l’aforament màxim permès. De moment, la nova-vella Ona està oberta, les circumstàncies i les fases diran quan es podrà inaugurar com es mereix. ¿Potser pel nou Sant Jordi del juliol? «Ja ho veurem», contesta Benet, caut.