NOVA ERA TEATRAL

El TNC filmarà les seves produccions la temporada que ve

El Teatre Nacional de Catalunya oferirà dues obres en el Grec i obrirà la temporada després de la Mercè amb una nova versió del 'Decameró' inspirada en l'obra de Pasolini

Les sales ja han sigut higienitzades i els responsables de l'equipament cultural només esperen l'aprovació dels protocols anti-Covid-19 per programar assajos i oferir teatre en viu

zentauroepp52614975 icult tnc  teatro imagen de la obra  solitud   fotografia de200416212145

zentauroepp52614975 icult tnc teatro imagen de la obra solitud fotografia de200416212145 / May Zircus

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El TNC ja té ganes d’aixecar el teló i té a punt la temporada vinent, que obrirà a partir de l’última setmana de setembre amb una obra inspirada en el ‘Decameró’ de Pier Paolo Pasolini a la Sala Petira a partir de 10 monòlegs encarregats a diferents creadors com ara Najat el Hachmi, Pere Jaume, Gregorio Luri  i Davide Carnevali. 10 actors i 10 directors diferents treballaran en aquest muntatge dissenyat per esquivar la Covid-19. Caldrà esperar el desembre per veure un gran muntatge amb molts actors a la Sala Gran, ha avançat Xavier Albertí, director artístic del TNC en una trobada virtual juntament amb Mònica Campos, gerent del centre. Esperen que s’aprovin al més aviat possible els protocols de seguretat per al públic i per als actors i tècnics. Només així podran començar els assajos per reobrir les seves portes al Festival Grec amb dos espectacles. «La higienització del teatre ja s’ha fet», ha destacat Campos.  

A diferència del que ha passat aquests mesos de confinament, el TNC preveu gravar les seves obres la temporada vinent i emetre-les ‘online’. El teatre públic finançat per la Generalitat no ha emès funcions durant el confinament ni tampoc ha ofert noves propostes teatrals, una cosa que molts han criticat, sobretot al veure que el Lliure que sí que ha emès i estrenat noves propostes de creadors al seu canal de Youtube. Al seu lloc, els responsables del TNC han optat per donar a conèixer autors i textos dramatúrgics. «No teníem material gravat amb prou qualitat ni tampoc disposàvem dels drets d’imatge. A partir d’ara sí que es negociaran», ha explicat Albertí. La seva intenció és oferir els espectacles filmats amb subtitulació en castellà i anglès i oferir-los al costat d’una sèrie de materials complementaris que ajudin a entendre l’obra, el seu context, el seu autor i el procés de creació. 

Autores a la Sala Gran

Notícies relacionades

La temporada vinent girarà entorn de dos epicentres: d’una banda, el dedicat a autores pioneres que recuperarà totes les obres d’aquest cicle cancel·lades pel coronavirus, entre les quals ‘Solitud’, de Caterina Albert, que tenia el 100% de les entrades venudes.  De l’altra, un epicentre sobre el teatre musical del Paral·lel que culminarà amb una obra a la Sala Gran d’una autora viva. «L’obra transcorre el 1930 i mostra el gran canvi de paradigma que va crear la Segona República», afirma Albertí, que dirigirà la peça.

Les dones creadores tornaran a tenir una presència important en la programació. El compromís amb la paritat establert en el contracte-programa estrenat fa un any hi obliga. Dels 27 espectacles previstos 12 tenen autoria femenina, 11 masculina i quatre mixta. Els muntatges estaran dirigits per 11 dones, 14 homes i hi haurà tres direccions mixtes. Respecte a la nova temporada, que es presentarà ben aviat, Albertí també va avançar que malgrat les estretors econòmiques del pressupost, hi haurà nou produccions pròpies, deu coproduccions i vuit companyies convidades.