INICIATIVA CONFINADA

'Alienati', la primera òpera de la pandèmia

El Teatre Coccia de Novara, a Itàlia, crea una obra els intèrprets de la qual cantaran des de casa

zentauroepp53453329 icult200518115248

zentauroepp53453329 icult200518115248

2
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

És la primera òpera creada ‘online’ i serà estrenada amb els intèrprets i l’equip tècnic confinats cada un a casa seva i en diverses ciutats. És ‘Alienati’ (Alienats), un encàrrec del Teatro Coccia de Novara (Itàlia) als compositors Federico Biscione, Alberto Cara, Cristian Carrara, Federico Gon i Marco Taralli i amb la participació de la soprano espanyola Davinia Rodríguez juntament amb altres estrelles internacionals, com ara Jessica Pratt, Daniela Barcellona, Nicola Uliveri, Alfonso Antoniozzi i Roberto de Candia.

L’òpera s’estrenarà a finals de maig a la web del teatre i el públic hi participarà escollint el desenllaç de la hilarant trama, a càrrec d’uns personatges confinats a causa no del coronavirus, sinó d’una invasió extraterrestre. Tots consulten un psicòleg, que intenta ajudar-los a superar el tràngol. Els compositors i l’equip tècnic han treballat a distància amb els solistes, i el muntatge, l’edició de so i la producció es realitza també telemàticament, amb direcció d’escena de Roberto Recchia.

Una altra manera de treballar

Segons afirma la canària Rodríguez, «és una partitura en general tonal amb cites a les grans òperes del repertori i ritmes molt diferents. En el meu cas, tinc dues àries que defineixen el personatge, que és una mare molt desequilibrada». La filla de la cantant, Sofía Frizza, apareix com la controladora filla del seu personatge. «Hem treballat molt amb els compositors i han sigut molt flexibles. Ara estem gravant les escenes i crec que marcarà una manera diferent de fer teatre».

Notícies relacionades

La cantant espanyola treballa amb la seva filla des de Brescia, al nord d’Itàlia, mentre que els seus companys de l’equip artístic i tècnic ho fan des de casa en ciutats com Roma, Milà, Novara, Vicenza, Florència, Trieste o Trento. Els assajos es realitzen cada dia i els intèrprets no només s’han de preocupar de la part musical, sinó també d’escollir les localitzacions rebent instruccions i idees per part del director d’escena, però també d’altres departaments del teatre. «Hem de fer des dels retocs del vestuari al maquillatge i perruqueria, adaptar l’espai escènic a casa i estar pendents de la llum, la meteorologia o els sons d’ambient», apunta Rodríguez.

Obra pionera

Amb llibret de Stefano Valanzuolo i Vicenzo De Vivo, ‘Alienati’ manté viva la creació operística contemporània sent pionera a l’haver sigut concebuda, produïda i interpretada a distància, a la qual cosa s’uneix la implicació del públic. L’obra s’estrenarà ‘online’ a finals de mes, però encara no s’anuncia la data exacta a causa de la complexitat del projecte virtual, i s’oferirà en una única funció. El públic podrà accedir de manera gratuïta, tot i que la Fundació del Teatro Coccia proposarà la possibilitat d’efectuar donacions davant de la difícil situació que travessa el coliseu, així com tot l’àmbit de les arts escèniques tant a Itàlia com en la resta d’Europa.