GUARDONS

Pep Brocal i Aroha Travé, premis ACDCómic

L'associació de crítics i divulgadors de còmic reconeix 'Inframundo',com a millor obra del 2019 i Aroha Travé, creadora de 'Carne de cañón', com a autora emergent

collage

collage
zentauroepp53299950 icult comic  p gina c mic inframundo  de pep brocal200502165209
zentauroepp53299955 icult comic  p gina c mic inframundo  de pep brocal200502165237
zentauroepp53336779 icult200506171718

/

3
Es llegeix en minuts

En aquests temps estranys, davant d’«una pandèmia que ha afectat a tothom», també el sector cultural, «s’ha de fer visible el còmic», ha afirmat Oriol Estrada, president de l’Associació de Crítics i Divulgadors de Còmic d’Espanya (ACDCómic). I això és el que, des de la seva fundació, el 2012, mou els seus més de 80 membres, que en aquesta línia aquest dijous han fet públics, en una roda de premsa virtual, un clàssic ja en temps de coronavirus, els guanyadors dels II premis de l’entitat. Han sigut, pura coincidència, dos autors de Terrassa. Amb ‘Inframundo’ (Astiberri), Pep Brocal (1967) ha aconseguit el guardó a millor obra nacional, mentre que Aroha Travé (1985), creadora de ‘Carne de cañón’ (La Cúpula), ha sigut reconeguda en la categoria d’autora emergent

De ‘Mascotas, espíritus y otros prodigios del inframundo’, títol complet del còmic de Pep Brocal, l’ACDCómic destaca «el seu domini de la composició i del color i la capacitat fabuladora que li ha permès crear un imaginari propi de l’infern, entre el clàssic i el pop, de pòsit filosòfic però tenyit d’humor». La historieta està protagonitzada per l’Amalia, que després d’un desengany amorós agafa el relleu com a portera a la seva mare morta, un lloc en què amb els anys s’acomoda en un semisoterrani amb la seva rutina, els seus llibres i el seu gat. És aquest gat el que la condueix a l’inframon al colar-se a la maleta d’un personatge estrany que arriba per emportar-se l’ànima d’un veí solitari. 

Pep Brocal / ACDCÓMIC

Brocal, que va publicar els seus primers treballs en els 80 en revistes com ‘Comix Internacional’, ‘Totem’, ‘Zona 84’ o ‘Cairo’ i va guanyar el 1995 el premi a l’autor revelació del Saló del Còmic de Barcelona, ha il·lustrat més de 60 llibres infantils i juvenils i és autor de còmics recents com ‘Alter y Walter o la verdad invisible’ i ‘Cosmonauta’. Segons ha comentat l’autor, que va invertir dos anys de treball en ‘Inframon’, el personatge de l’Amalia és el d’«una dona que està en un sot de la seva vida, una dona que està enfonsada, que pensa que la situació en què es troba és provisional però que s’està eternitzant. I ha de passar alguna cosa perquè es converteixi en una heroïna de la seva pròpia aventura. Ho plantejo com una metamorfosi d’un cuc que es converteix en papallona i surt del capoll volant cap a una nova vida. Això per a mi és un fet heroic».  

D’Aroha Travé, que va guanyar el premi a autora revelació del passat Saló del Còmic de València, i el seu ‘Carne de cañón’, l’associació destaca «la seva frescor i realisme en el retrat de la vida de barri i la seva intel·ligent i lúdica actualització de l’esperit ‘underground’, abocat en personatges humans i plens d’autenticitat». Sobre la protagonista de ‘Carne de cañón’, Travé ha assenyalat que «el personatge pot provocar repulsió o rebuig, però que el ‘chonismo’ d’una mare que faria el que fos pels seus fills després es veu com la seva lluita per mantenir-se ella mateixa i la seva família. Intento que la gent vegi aquest tipus de dona de forma diferent i no es quedi només amb aquest ‘chonismo’». 

vinyeta de ‘Carne de cañón’ / Aroha travé

Portada inèdita i els finalistes

Els guanyadors dels premis de l’ACDCómic participen en una publicació gratuïta que l’associació edita i distribueix en llibreries i biblioteques. Són els autors de la doble portada, revelada també aquest dijous, a les pàgines de la qual, a més d’entrevistes amb tots dos i ressenyes, es divulga també la figura dels finalistes en la categoria d’emergent Roberta Vázquez, Sara Soler, Víctor Solana i Laura Pérez

Viñeta d’‘Inframundo’ / Pep brocal

Notícies relacionades

Estrada ha recordat que el sector cultural, i el còmic en particular, va ser «dels que més ràpid va reaccionar i va començar a muntar iniciatives per acompanyar la gent en el seu confinament», i ha lamentat que serà també dels que més notarà la crisi. «Llibreries, esdeveniments, editorials, autors... ja estan notant els seus efectes i els pròxims mesos seran molt durs».  

En la seva primera edició, l’any passat, els premis van ser per a Max, per ‘Rey Carbón’, i per a María Médem. L’ACDCómic, que agrupa periodistes, acadèmics i especialistes en el món de la historieta, fa pública des del 2013 la seva ja tradicional llista de còmics Esenciales, una selecció del millor de cada semestre, i publica, en col·laboració amb la revista ‘Jot Down’, el volum anual de ressenyes ‘Cómics esenciales’.  

Temes:

Còmic