QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

El Zoo i l'Institut de Ciències del Mar acosten la naturalesa a la família

ActiviZoo ofereix múltiples activitats com ara jocs, il·lustracions, contes i vídeos explicatius

A L'Oceà a Casa trobarem dibuixos, manualitats i informació sobre temes marins

35292435 59

35292435 59 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els nens senten una curiosa i inexplicable atracció pels animals. En general no els tenen cap por per grans que siguin i tenen la irrefrenable necessitat d’acostar-se a ells i tocar-los. Però, més enllà d’interrelacionar-se amb les mascotes, també anhelen conèixer altres espècies, saber com o on viuen, etcètera. Avui repassarem dues iniciatives perquè es diverteixin i aprenguin molt més del món animal.

El Zoo mostra els secrets dels animals

Pàgina d’entrada de l’espai ActiviZoo. / ZOO DE BARCELONA

El Zoo de Barcelona té una secció denominada ActiviZoo dedicada a aquest final. El primer apartat està dedicat a les activitats i en el qual els petits han d’endevinar si un animal és mamífer o rèptil, resoldre una endevinalla (la resposta la podrem consultar l’endemà), contestar a una pregunta de veritable o fals, saber més sobre la vida dels animals, llegir un conte del Zoo, resoldre una sopa de lletres, identificar-ne un a partir de tres possibles respostes, un crucigrama, etcètera i cada dia afegeixen nous enigmes.

Un dels pòsters que es poden descarregar a ActiviZoo. / ÀLEX MASCARELL

Podem visitar Propostes, per aprendre molts més detalls des de casa: es tracta de descarregar-nos algun dels pòsters que ha dissenyat Àlex Mascarell, il·lustrador de biodiversitat, per disfrutar-los o per penjar-los a l’habitació. N’hi ha sobre les aus que s’han extingit, cosa que suposa un gran fracàs per a la humanitat, les que veiem a Barcelona sense necessitat de sortir de casa, o una sèrie de diferents ocells. De la mateixa manera ens recomanen diferents pel·lícules, sèries i llibres, la majoria relacionades amb la naturalesa.

  

 

En l’últim grup es troben els Contacontes del Zoo, relats en català amb un narrador i il·lustracions i temes com El porc espí, El sol, la lluna i el mar, La trompa de l’elefant o La tortuga, el cocodril i l’hipopòtam. Al seu canal de YouTube podrem descobrir moltes altres opcions amb vídeos curts amb playlists sobre els animals que es poden veure en aquest recinte, les cries o les cures que requereixen, Som Zoo Som Lògics (entorn de determinades espècies), els diferents racons d’aquest espai o les múltiples accions que porta a terme la Fundació Zoo de Barcelona.

Un apassionant viatge al fons del mar

Imatge d’aquesta iniciativa de l’Institut de Ciències del Mar. / ICM

Visitem ara l’Institut de Ciències del Mar de la Barceloneta que ofereix diverses iniciatives per explorar la biodiversitat i els ecosistemes marins i conèixer les investigacions que porten a terme. El seu títol és L’Oceà des de Casa. Posem-nos el banyador i disposem-nos a llançar-nos a l’aigua.

Exemple d’un dibuix per acolorir sobre el cicle de l’aigua. / ICM

En el primer bloc trobarem L’oceà i nosaltres, una sèrie d’apartats que pretenen conscienciar-nos sobre la importància de respectar el marL’oceà i l’atmosfera, Escombraries al mar, El fitoplàncton, Las meduses o Els vaixells oceanogràfics. Cadascun d’ells inclou vídeos, il·lustracions, explicacions detallades, enigmes, jocs, dibuixos per imprimir i pintar, manualitats i altres elements relacionats amb cadascun dels temes.

 

 

Coneguem l’oceà trobarem informació sobre Els animals marins, Els prats del mar, L’oceà com a mar de rius, El viatge d’un gra de sorra, Les característiques oceàniques i El micromon marí. Tots amb els complements abans citats i molts enllaços per ampliar els nostres coneixements. Igualment, al seu canal de YouTube trobarem diverses llistes de reproducció amb un apartat dedicat a L’Oceà a Casa, però també altres de centrats en la divulgació, les dones i la ciència, la investigació o els petits oceanògrafs. Dues excel·lents opcions per conèixer més a fons els animals i el mar i aprendre a respectar-los i a preservar-los per a les generacions venidores.

Notícies relacionades