DECÀLEG SAGRAT

Deu clàssics de Setmana Santa per veure en 'streaming'

Recordem un grapat d'odissees èpiques essencials per als pròxims dies i assenyalem on es poden veure

la-historia-mas-grande-jamas-contada

la-historia-mas-grande-jamas-contada

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que ara bastant desusada, l’èpica religiosa va ser per al Hollywood clàssic el que el cine de superherois és per a l’actual: el centre de la indústria, l’univers on s’invertien més pressupostos i del qual s’esperaven millors rèdits. Ara s’intenta (o millor, fins fa poc s’intentava) distanciar del ‘streaming’ a través d’efectes pantagruèlics, durades exagerades i repartiments superpoblats. Ells miraven d’allunyar el públic de la tele amb promeses com el CinemaScope, durades no menys generoses i centenars d’extres.

La diferència principal rau, potser, en el fet que aquestes pel·lícules no les rodaven directors només solvents o talents independents trets prematurament de la seva zona de confort. Podien arribar amb la firma de talents extraordinaris, gent com Mervin LeRoy, William WylerStanley Kubrick i, tot i que sense acreditar, David Lean.

Serveixi tot això per demanar, en majúscules, RESPECTE als clàssics de Setmana Santa; a uns quants d’aquests, en particular. Aquests dies no serien iguals sense aquestes pel·lícules. I, de fet, algunes cadenes ja tenen programades algunes de les que recordarem a continuació. Però, si voleu veure-les sense anuncis i amb subtítols, i en bones còpies, el millor recurs seran les plataformes de ‘streaming’.

Veure algun d’aquests 10 títols emblemàtics o, per què no, quedar-se adormit durant algun (amb ‘Barrabàs’ i ‘La mayor historia jamás contada’ no és complicat) ajudarà a poder recordar aquesta estranya Setmana Santa del 2020 com una de quasi, quasi normal, no una succeïda en un món diferent. Acomodeu-vos i prepareu-vos per viatjar per un parell d’hores (o fins i tot tres i escaig) a la vida precovid.

1. ‘Quo vadis’ (1951)

La popular novel·la històrica de Henryk Sienkiewicz ja havia sigut adaptada el 1901, el 1912 i el 1924, però mai amb aquesta folgança de mitjans: al seu dia, aquest pèplum de Mervyn LeRoy va ser el projecte més car mai produït a Hollywood (set milions dels antics dòlars). Com diria l’Stefon del programa ‘Saturday night live’, «ho té tot»: lluites de gladiadors, lleons famolencs, escots sinuosos i pirotècnia espectacular (les escenes de l’incendi de Roma). Lloguer a Rakuten TV. 


2. ‘La túnica sagrada’ (1953)

I de la Roma de Neró a la de Tiberi, després dels passos de Marcelo Gallio (Richard Burton), el centurió encarregat de supervisar la crucifixió de Jesús. La seva vida i la seva fe canvien quan, al peu de la creu, guanya la túnica del títol en un joc d’apostes. La pel·lícula de Henry Koster va ser una primera incursió, una mica tímida, en l’espectacular format CinemaScope («¡el miracle modern que veus sense ulleres!», segons la publicitat), que canviaria per sempre la nostra idea de cine. Lloguer a Microsoft Store.


3. ‘Marcelino pan y vino’ (1955)

No rigueu massa: aquesta història d’un nen orfe que s’avé amb un Crist crucificat va valer l’Os de Plata de la Berlinale al director hongarès, assentat a Espanya, Ladislao Vajda. En els seus millors moments és gairebé un exercici de terror líric; el seu autor es va pontificar en tensió cinematogràfica només tres anys després amb ‘El cebo’. Propietat intel·lectual sobreexplotada, ha tingut versió italiana, versió mexicana, ¡anime!, sèrie animada espanyola i, fins i tot, telenovel·la. ‘Streaming’ a FlixOlé.  


4. ‘Els deu manaments’ (1956)

Aquest relat bíblic va ser l’última pel·lícula del prolífic Cecil B. DeMille, qui ja havia provat sort amb la mateixa història en una pel·lícula muda del 1923. Pel preu d’una entrada, DeMille et donava tot i més: ‘star power’ (Charlton Heston com el profeta Moisès), bastant ritme, molt drama i decorats i vestuaris fastuosos. Així s’explica que siguem davant de la sisena pel·lícula més exitosa de la història als Estats Units. Lloguer a Rakuten TV, Google Play, Microsoft Store i iTunes.


5. ‘Ben Hur’ (1959)

Una mica més a baix en aquesta llista, al catorzè lloc, trobem l’adaptació del 1959 de la novel·la de Lew Wallace, que no va ser la primera ni (¡gosadia!) serà l’última: fa només quatre anys, el rus Timur Bekmambetov va revitalitzar l’art de la cursa de quadrigues. Però no va igualar, és clar, l’excelsa obra de Wyler, distingida amb el major nombre d’Oscars obtinguts per una pel·lícula fins ara: 11, com després ‘Titanic’ i ‘El senyor dels anells: El retorn del rei’. Lloguer a Rakuten TV, iTunes, Google Play i Microsoft Store.


6. ‘Espàrtac’ (1960)

Kubrick va renegar durant anys d’aquest musculat pèplum, en el seu origen dirigit per Anthony Mann, que va ser acomiadat després d’un desacord amb el protagonista i productor, Kirk Douglas. ¿Per què la cara de descontentament, Stanley? Aquesta aventura èpica sobre la revolta d’esclaus liderada per Espàrtac ofereix no pocs plaers visuals o verbals; Dalton Trumbo va ser el seu guionista. El mateix personatge central va donar peu a la famosa sèrie ‘Spartacus’, irresistible encreuament de sandàlies, gore i softcore. ‘Streaming’ a Movistar+.


7. ‘Barrabàs’ (1961)

El productor italià Dino De Laurentiis va veure ‘Ben Hur’ i ‘Espàrtac’ i es va proposar fer una cosa amb similar nivell d’ostentació. Va elegir com a curiós (anti)heroi Barrabàs, el criminal que va ser indultat per Ponç Pilat en lloc de Jesucrist. L’espectador el segueix, no sense cert esforç, en la seva vida després de la mort de Jesucrist, a la recerca d’una cosa semblant a una redempció. No és el millor del director Richard Fleischer, que es va recuperar cinc anys després amb ‘Viatge fantàstic’. Lloguer a iTunes.


8. ‘La historia más grande jamás contada’ (1965)

Dirigida pel meticulós George Stevens (i, sense acreditar, David Lean, en alguns passatges), aquesta odissea èpica és una crònica de la vida de Jesús des de la Nativitat fins a l’Ascensió. Si ara és coneguda per alguna cosa, és sobretot per haver suposat el debut hollywoodià de Max Von Sydow, un carismàtic Crist a qui després li van ploure les ofertes, però més per fer de brivall que de salvador. La versió original superava les quatre hores; la que ara ronda per plataformes és la de 199 minuts de res. Lloguer a iTunes.


9. ‘Jesucrist superstar’ (1973)

Notícies relacionades

El que va començar sent un doble vinil d’òpera rock va saltar aviat a Broadway i, després, la gran pantalla, en una exitosa però no del tot prestigiosa visió de Norman Jewison. Compost per Andrew Lloyd Webber i Tim Rice, el musical explica l’arrest i la crucifixió de Crist des del punt de vista, sobretot, de Judes, sota l’influx del ‘With God on our side’ de Bob Dylan. Mentre rodava la pel·lícula a Israel, Jewison s’ha va enginyar per produir allà mateix ‘Billy Dos Sombreros’. Lloguer a iTunes.


10. ‘El príncipe de Egipto’ (1998)

En la seva primera pel·lícula d’animació tradicional, DreamWorks SKG es va servir de la vida de Moisès a Egipte, tal com es detalla en el llibre de l’Èxode, per oferir un condensat de kitsch bíblic no exempt d’espectaculars números musicals. Les cançons van anar a càrrec d’un Stephen Schwartz tot just sortit d’‘El geperut de Notre-Dame’; una d’aquestes, ‘When you believe’, va ser també inescapable duo de dives: Whitney Houston i Mariah Carey. Practique els vostres melismes. Lloguer a Rakuten TV i iTunes.