CULTURA EN QUARANTENA

El coronavirus ajorna Sant Jordi a abans de les vacances d'estiu

Davant de la greu crisi provocada pel Covid-19, el sector del llibre reclama ajuts a les administracions i alerta que moltes petites empreses estan en perill

zentauroepp47865045 barcelona 23 04 2019 diada de sant jordi libros y rosas en l200317163245

zentauroepp47865045 barcelona 23 04 2019 diada de sant jordi libros y rosas en l200317163245 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A falta de poc més d’un mes per a Sant Jordi, el coronavirus ha guanyat la primera batalla al drac. Després de gairebé una setmana donant voltes a la decisió d’ajornar o no la diada del llibre que, davant l’escalada de l’alerta del Covid-19, ja s’havia donat gairebé per impossible que es pogués celebrar el 23 d’abril de la manera habitual –amb les tradicionals firmes d’autors i la gent atapeint els carrers i les parades plenes de llibres–, la Cambra del Llibre, formada pels gremis de llibreters, editors, impressors i distribuïdors de Catalunya, reunida aquesta tarda a Barcelona, ha pres una decisió: ajornar Sant Jordi i celebrar-ho «abans de les vacances d’estiu, amb parades i firmes d’autors al carrer», en una data que es concretarà més endavant i que estarà en funció de l’evolució de la crisi.    

A diferència de la Fira del Llibre de Madrid, que la setmana passada va anunciar que n’ajornava la celebració del maig a l’octubre, el sector intentava salvar una data per a Sant Jordi per abans de l’estiu i així ha sigut. Però, tot i que cridaner, el canvi de dia de la Diada és, de fet, un dany col·lateral de la crisi sanitària perquè el que més preocupa el sector és «la supervivència de moltes de les petites empreses que el componen, perquè moltes no podran aguantar i poden quedar-se pel camí. Sant Jordi és la punta de l’iceberg del problema», ha advertit aquest diari Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya. 

«El món del llibre està patint una de les crisis més greus i agudes dels últims anys, que està afectant tota la cadena de valor del sector», han alertat el Gremi d’Editors, el Gremi de Llibreters, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions i el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica. El 23 d’abril equival a un 15% de les vendes de tot l’any; el 2019, la xifra de facturació va ser de 22,16 milions d’euros. I, segons les xifres que han estimat després de la reunió, si «les mesures de restricció de moviments de les persones no s’allarguen més enllà de Setmana Santa», podria «arribar a afectar un terç de la facturació de l’any, equivalent a l’activitat econòmica del quadrimestre març-juny. Si a aquest impacte s’hi afegeix «l’efecte de la crisi a l’Amèrica Llatina, que repercuteix en les exportacions dels editors, la suma total se situaria en uns 200 milions d’euros». 

«La gent està molt preocupada. És dramàtic per a les petites empreses que temen no poder aguantar aquesta crisi perquè tenen compromisos de pagaments a treballadors, despeses fixes, lloguers, hipoteques, impostos, etcètera, i de sobte els cauen quatre mesos dels ingressos totals d’un any», assenyala Tixis.  

Ajuda de les Administracions

El president dels editors catalans també avisa que seran necessàries fórmules per quan s’aixequin les mesures de restricció de moviment i obertures de comerços, per «aconseguir que l’economia torni a arrencar, perquè es necessitarà temps. No estem preparats per parar de cop l’activitat econòmica, com ha passat». Si les mesures sanitàries actuals s’allarguen més enllà del mes de maig, la situació per al sector del llibre pot ser dramàtica. «Al juny es podrien afrontar ERTO (expedients temporals de regulació d’ocupació), reducció de salaris... la situació és molt greu», afegeix Tixis. «Les grans i mitjanes empreses tindran capacitat per aguantar una mica més, per trampejar, però no les petites, que tot i que facturin poc fan molt bona tasca».

La Cambra del Llibre afegeix que ha traslladat a les diferents Administracions un paquet de mesures per afrontar la situació, que, alerten, «posa en perill la continuïtat de l’ecosistema editorial». Entre les mesures urgents proposades hi ha la d’afrontar la crisi de liquiditat de moltes empreses que formen part del teixit industrial del món del llibre, primer sector cultural de Catalunya. També s’ha plantejat a la Generalitat que els 13 milions d’euros previstos de més per a cultura en els pressupostos del Govern es destinin directament a pal·liar la crisi del coronavirus en el sector cultural. 

A més, la Cambra del Llibre ha demanat a les administracions que, una vegada acabi la crisi sanitària, es prenguin mesures que ajudin a incentivar la lectura, a fomentar l’accés a les llibreries, a ampliar les dotacions per a biblioteques i a incrementar els ajuts a la internacionalització». Segons Tixis, han trobat molt bona predisposició a cuidar el sector del llibre, tot i que esperen a la seva materialització.  

Notícies relacionades

Tot i que ara mateix pensar que les autoritats sanitàries puguin aixecar la prohibició d’obertura de llibreries per al 23 d’abril és gairebé creure en un miracle, els gremis que aglutina la Cambra asseguren que «no renuncien» a poder celebrar un Sant Jordi aquell dia «redimensionat i adaptat a les circumstàncies que hi pugui haver en aquell moment». Això sí, admeten que no seria possible organitzar-ho com és tradicional, amb les parades de llibres i firmes als carrers. Al marge de quina sigui la situació el pròxim 23 d’abril, han acordat la seva celebració de la forma habitual per abans de les vacances d’estiu. 

Les mesures preses aquest dimarts per la Cambra han comptat amb la «unitat i unanimitat» de tot el sector. «Sabem que això ho hem de passar junts i que per intentar sortir de la crisi hem de continuar units».