SENTÈNCIA

El Constitucional anul·la una condemna contra Christopher Lee

L'actor va ser condemnat el 2009 a pagar 710.000 euros a l'il·lustrador Gerardo Moreno de la Hija

L’actor Christopher Lee, amb la seva dona, Birgit Kroencke, el 2012 al Royal Albert Hall de Londres.

L’actor Christopher Lee, amb la seva dona, Birgit Kroencke, el 2012 al Royal Albert Hall de Londres. / AP / JOEL RYAN

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat un procés judicial que havia condemnat Christopher Lee i dos demandats més a pagar 710.000 euros en concepte de drets de propietat intel·lectual per l’ús sense permís d’una pintura per a la promoció de la pel·lícula ‘Jinnah’ (1998).

El Constitucional ha estimat els recursos d’empara presentats per Christopher Frank Carandini Lee –primer ell i, després de la seva mort el 2015, la seva dona, Birgit Lee– i considera que «s’han vulnerat els drets del demandant» pel que fa «a la tutela judicial efectiva» i a «un procés amb totes les garanties».

Això es deu al fet que no es va notificar correctament ni a Lee ni als altres demandats la denúncia i tampoc l’òrgan judicial «va intentar la notificació personal ni l’esbrinament del domicili del deutor».

Lee va ser condemnat en rebel·lia el 2009 pel Jutjat Mercantil número 1 de Burgos a pagar 710.000 euros, xifra sol·licitada per Gerardo Moreno de la Hija, que el va demandar per haver utilitzat, sense permís, una pintura seva per a la difusió en DVD de la pel·lícula ‘Jinnah’, protagonitzada per l’actor britànic.

La denúncia es dirigia contra Lee, l’empresa The Quaid Project Ltd i Juan Francisco Aneiros, com a representant de la societat Christopher Lee Web.

Els tres condemnats tenien el seu domicili a Londres i van ser jutjats sense la seva compareixença després d’haver-se realitzat «una notificació edictal» que no va tenir cap efecte.

Notícies relacionades

La sentència del Constitucional estableix que «la notificació per edictes de la interlocutòria que despatxava l’execució no va ser una modalitat de notificació vàlida respecte al senyor Carandini Lee», cosa que va generar una «indefensió real i efectiva del recurrent en empara, perquè no va poder participar el procediment de fixació de les seves obligacions econòmiques».

Per això, el tribunal ordena que les actuacions es remuntin «al moment anterior al dictat de la interlocutòria», del 26 d’octubre del 2009, i que «es tramiti de nou tot el procediment executiu de manera respectuosa amb els drets fonamentals». 

Temes:

Pel·lícules