QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Premis VOC: descobrint els nous talents del cine català

Aquesta mostra ofereix 14 curtmetratges que podran veure's en dues sessions per tot Catalunya

Entre aquests hi figuren 'Vacas', de Marta Bayarri, el documental 'Sense filtres' i 'Sòl', amb Sergi López

voc-3

voc-3

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Hi ha una cosa que tenen en comú la majoria de grans directors recents. Gairebé tots han debutat al terreny del curtmetratge. I és que aquestes pel·lícules (petites en metratge però grans en contingut) poden servir d’experimentació, com a pràctica per conèixer el mitjà i són una escola per a futurs talents. Per això és important parar-hi atenció, perquè segur que alguns d’aquests cineastes debutants es convertiran en els grans realitzadors del demà. Per incentivar aquest tipus de treballs va néixer la Mostra Audiovisual a Català: Premis VOC (Versió Original Catalana) organitzada per Òmnium Cultural.

Els centenaris Lluïsos d’Horta projecten avui els primers curtmetratges a Barcelona.

A Barcelona i a tot Catalunya

Aquest esdeveniment consisteix en la projecció de dues sessions de curts que poden veure’s en diverses sales del territori català en diferents dies. Pel que fa a la ciutat de Barcelona, avui es programa la primera sessió als Lluïsos d’Horta (19.30 h) però també poden recuperar-se als Cinemes Girona (dia 13, 19.30 h), els Zumzeig (dia 15, 17 h) i l’Auditori de Sant Martí (dia 20, 19 hores). El segon grup de curtmetratges es podrà visionar demà als Lluïsos (19.30 h), a Cinemes Girona (dia 20, 21.30 h) i als Yelmo Icaria (dia 27, 19.30 hores).

 

 

Però més enllà de la capital també seran presents a moltes altres localitats en els pròxims dies: Alella, Begues, Calella, Cambrils, Esplugues de Llobregat, Falset, Girona, La Seu d’Urgell, Malgrat de Mar, Mataró, Ribes, Roses, Rubí, Sabadell, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Gramanet, Sort, Tarragona, Torroella de Montgrí, Tremp, Vic i Vilassar de Mar. En molts casos són sessions gratuïtes i en la resta funcionen mitjançant el sistema de taquilla inversa (l’espectador decideix quant pagar al finalitzar l’acte).

 

 

Drames, l’emigració i documentals

Repassem ara els títols que podran veure’s en la Sessió 1. El primer és Hawaii (Jordi Capdevila), amb Albert Pérez i Aina Clotet, sobre un taxista molt solitari que és incapaç de sortir de la rutina diària a què s’ha acostumat. Ferides (Joan Pauls) ha obtingut múltiples premis. Està protagonitzat per Mireia Vilapuig i Pau Escobar i explica la història d’amor entre dos invidents les vides dels quals es veuen alterades després de rebre una inesperada notícia. Unburied (Sally Fenaux) aborda el tema de la immigració, els problemes de la gent que intenta arribar a les costes mediterrànies i la persecució que són objecte pels governs.

 

 

Vaca, dirigit i protagonitzat per Marta Bayarri, s’ocupa d’una dona que treballa en un escorxador i que pren una decisió que ho canviarà tot. Dins la lluna (Joan Cabré) és un documental d’escalada esportiva i fotografia sobre un grup de joves que pugen muntanyes amb la lluna de fons i s’estrena en aquest certamen igual que Ophelia (Marc Ortiz), que és un treball multidisciplinari entorn del mite d’aquest tràgic personatge creat per Shakespeare. Tanca aquest programa Sense filtres (Jordi Cruset), que ha sigut premiat pels seus valors, ja que recull el testimoni de diversos estudiants d’ESO i batxillerat que expliquen les seves experiències entorn de l’assetjament verbal masclista tant en l’institut com al carrer.

Problemes juvenils, els secrets i el camp

La Sessió 2 s’inicia amb Negre de merda (Manel Serrat) i està centrat en Daura, un noi negre de Banyoles, immigrant de segona generació, que es debat entre dues cultures, ha viscut la violència i els prejudicis i va acabar a la presó. Allà descobreix el poder de la música rap com a refugi i taula de salvació. El dol (Joel Muñoz) retrata l’enterrament d’un home, a qui acudeixen el seu fill i altres amics i familiars que recordaran els moments que van passar amb el difunt. Bruna (Albert Blay i Cristina Massagué) explica la relació entre dues noies, una és víctima de bullying mentre l’altra, calla. Les dues noies es retrobaran en una festa on intercanviaran les seves sensacions. Alirón (Adrià Llaurò) s’ocupa de Marc, un noi que va cada setmana a casa del seu millor amic per veure futbol. Però una troballa inesperada provocarà que comenci a mirar el seu company d’una altra manera.

 

 

Confeso (Arturo Aguilar) és una conversa telefònica entre un caçador que es troba en un camp de caça i truca al servei d’emergències per confessar un delicte que ha comès i que no sap com explicar. Sòl (Clàudia Munuera) té com a protagonistes Emma Arquillué i Sergi López, que donen vida a una noia i a un amic de la seva família que coincideixen durant un sopar d’aniversari en el qual la noia descobrirà secrets del seu passat. Tancarà aquest cicle Savis de l’horta (David Segarra), que recull les petites grans històries d’homes i dones que treballen al camp en un moment en què la societat sembla haver-se’n oblidat.

 

Notícies relacionades

 

Premis amb recompensa econòmica

Els pròxims dies, un jurat format per l’actriu Anna Bertran, l’editora Belén López, el director Marc Recha, la directora d’art Mónica Bernuy i el productor To Folguera escolliran els guanyadors d’aquest any en les categories de documental i ficció, premis que també tindran el seu corresponent apartat en funció de les votacions del públic, i els quatre guardons tindran també una dotació econòmica. Una oportunitat per descobrir 14 històries de realitzadors joves que ens sorprendran. Prenguem nota dels seus noms, ells són el futur.

Mostra Audiovisual a Català: Premis VOC 

Lloc:  diferents sales de Catalunya.

Horaris:  fins al 29 de febrer. Consultar cines i sessions.

Preu:  entrada lliure o taquilla inversa.

Més informació:  www.omnium.cat