PRIMER CONCERT

Una nova simfònica reivindica les compositores al Palau

Clàudia Dubé Oranías dirigeix l'Orquestra Solidària de Barcelona amb obres de Clara Schumann, Amy Bleach, Teresa Catalán i Clara Gil

zentauroepp51921481 icult claudia dube200126192628

zentauroepp51921481 icult claudia dube200126192628 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Aquest dilluns es presenta l’Orquestra Simfònica Solidària de Barcelona, un nou projecte impulsat per l’associació cultural Crearte i la Fundació Arsis amb un programa dedicat exclusivament a compositores al Palau de la Música Catalana. Les creadores simfòniques han sigut tradicionalment oblidades per això aquesta orquestra que dirigeix Clàudia Dubé Oranías, titular també de l’Orquestra de Mataró, les reivindica en l’estrena d’aquesta formació.

Junt amb la pianista gallega Isabel Pérez Dobarro interpretaran el ‘Concert per a piano en la menor’ de Clara Schumann per commemorar els 200 anys del naixement de la compositora. Serà una ‘première’ a Espanya i no l’única d’aquest concert que obrirà amb la ‘Simfonia gaèlica’ d’Amy Bleach, una altra novetat. També hi haurà una peça de la compositora Teresa Catalán, premi nacional de música 2017, ‘Rondó para un mayorazgo’.  «La Isabel i jo ens vam conèixer a través de les xarxes socials. Totes dues teníem interessos similars i volíem donar veu a la música de compositores silenciades. Hi ha moltíssim repertori per descobrir», explica Dubé. El programa es completa amb ‘Fràgil’, de Clara Gil Abascal. «La complexitat del programa per als músics està en la varietat. Cap obra és del mateix estil ni té el mateix caràcter», diu la directora.

La simfonia d’Amy Bleach, de 45 minuts i molt densa, «és un desafiament tant a nivell físic com emocional», apunta.  Respecte a la formació explica que la majoria dels músics procedeixen de Barcelona. «A les proves de selecció se’n van presentar uns 200», recorda Dubé. La mitjana d’edat dels 65 intèrprets que la componen és bastant jove, i abunden les dones. «Ha sigut casualitat, no un criteri. Entre el 60% o 70% són petites.» Alguns procedeixen del grau superior de l’Esmuc o del Conservatori del Liceu.

Notícies relacionades

En el futur l’Orquestra Solidària de Barcelona continuarà indagant en nous repertoris. «Preferentment tocarem obres no molt conegudes i continuarem donant visibilitat a música de compositores, tot i que això no significa que no puguem fer Beethoven.» 

Aquest concert s’havia d’haver fet el passat 21 d’octubre. El caos al centre de Barcelona arran de la sentència del procés va obligar a posposar-lo.

Temes:

Música