EXPOSICIÓ SOBRE EL RODAMON

Miguel de la Quadra-Salcedo: l'últim aventurer

Una exposició reuneix al Museu d'Amèrica de Madrid els vestigis, records i documents de viatge que el reporter va recollir en les seves múltiples excursions pel món

amazonas anaconda

amazonas anaconda

3
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

El 1974, després d’entrevistar Yasir Arafat en un camp d’entrenament libanès del grup armat Al-Fatah, un resquill d’una granada es va clavar en un braç de Miguel de la Quadra-Salcedo. La ferida va sagnar molt, però no va comportar més conseqüències i el reporter, un home robust de forta complexió, va decidir deixar el tros de metall incrustat al seu cos. A partir de llavors, cada vegada que pujava a un avió, els arcs de seguretat dels aeroports li feien recordar aquell passatge de la seva vida.

«En els seus últims anys ens va demanar que no l’enterréssim amb el resquill, així que el dia de la seva mort, amb el seu cos ja al taüt, vaig agafar una navalla, li vaig obrir el braç i l’hi vaig treure», explica el seu fill Rodrigo assenyalant el tros de xapa que porta penjant del coll, del que mai se separa, davant de la foto en blanc i negre del seu pare al costat del líder de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina.

De la Quadra-Salcedo entrevista Yasir Arafat, el 1974

La imatge forma part de l’exposició‘Miguel de la Quadra-Salcedo, una vida de aventura’ que fins al 3 de maig mostrarà als visitants del Museu d’Amèrica de Madrid dos centenars d’artefactes recopilats pel reporter en les seves múltiples excursions pel món. El conjunt de peces entre les quals hi ha documents de viatges, vestigis precolombins, una gran varietat de fotos i figuren fins i tot les càmeres que va utilitzar en els seus reportatges, pertany al llegat personal del rodamon que els seus familiars, complint el desig que va demanar abans de morir el maig del 2016, han donat a aquest centre cultural.

Reporter de guerra

Els més joves associen el seu inconfusible bigoti d’explorador vuitcentista a la Ruta Quetzal, el projecte cultural que va idear i va liderar durant tres dècades per passejar per les entranyes d’Amèrica 10.000 menors espanyols i llatinoamericans. Els nascuts abans de 1980 recorden els seus reportatges per a Televisió Española des de qualsevol racó del planeta, tant en la guerra del Vietnam com en la de Biafra, a la selva del Congo i a l’estepa gelada de Grenlàndia o al desert del Sàhara.

Però hi ha menys gent que sap que abans de ser reporter havia sigut atleta d’elit i fins i tot actor de cine. De jove, De la Quadra-Salcedo va batre diverses plusmarques nacionals d’halterofília i llançament de disc i martell, i fins i tot va arribar a representar Espanya en els Jocs Olímpics de Roma de 1960. L’exposició també mostraaquesta etapa, que exhibeix diversos fotogrames de la pel·lícula ‘Alejandro Magno’ on se’l pot veure fent d’extra amb el pit nu al costat de Richard Burton.

Va ser després de participar en els Jocs Iberoamericans de Santiago de Xile de 1960 quan aquell jove inquiet nascut a Madrid el 1932 però criat a Navarra des dels cinc anys va tenir l’epifania que marcaria la seva vida: impactat davant d’una reproducció d’un ‘moai’ en una botiga de la capital xilena, va decidir que no tornaria a Espanya sense conèixer abans les estàtues originals, que es troben al’Illa de Pasqua. Anava de camí a pèrit agrònom, la carrera que tot just havia acabat, però aquell dia va començar el romanç que mantindria a partir de llavors amb Amèrica, una fascinació que el va portar a viure tres anys al’Amazones  a la recerca de tribus perdudes i a recórrer el continent sencer pam a pam.

Vida d’aventura

Notícies relacionades

«Abans que res, el meu pare era un gran curiós. Ho investigava tot, ho preguntava tot, volia conèixer totes les històries que s’amagaven darrere de cada cosa que descobria», rememora Rodrigo de la Quadra-Salcedo, que va créixer jugant a casa al costat dels seus dos germans amb les fletxes, els arcs i les màscares d’origen ancestral que el seu pare els portava dels seus viatges pel món.

De la Quadra-Salcedo, amb indígenes del poble noanamá

La seva carrera de reporter li va permetre ser testimoni directe d’esdeveniments històrics del nostre passat recent. Va aixecar acta del’assassinat del Che Guevara a Bolívia, va ser un dels primers periodistes que van entrar a la Casa de la Moneda de Santiago de Xile després del cop d’Estat de Pinochet i el suïcidi de Salvador Allende, i el primer occidental que es va atrevir a posar les mans sobre l’emperador etíop Haile Selassie, gosadia castigada amb la pena de mort. Ho va fer per col·locar-lo el micròfon el dia que el va entrevistar, a poques hores del seu enderrocament. «però mai el senties presumir de les seves gestes. Les explicava com va ser la seva vida: com una pel·lícula d’aventures», recorda el seu fill. 

Temes:

Exposicions