Va néixer a Nova York

Mor l'hispanista Gabriel Jackson als 98 anys

L'historiador va ser una autoritat mundial en el coneixement de la Segona República espanyola i la guerra civil

zentauroepp2596514 barcelona 27 01 2005  cuaderno del domingo gabriel jackson h191107101643

zentauroepp2596514 barcelona 27 01 2005 cuaderno del domingo gabriel jackson h191107101643 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

L’hispanista i historiador Gabriel Jackson, una de les màximes autoritats mundials sobre la Segona República i la guerra civil espanyoles, ha mort a l’edat de 98 anys, segons ha anunciat Carmen Esteba, directora de l’editorial Crítica. 

«Bon amic, millor persona i autor d’una obra fonamental», ha assenyalat l’editora en relació amb el llibre «La República espanyola i la guerra civil», una obra de referència de la història espanyola.

Nascut a Nova York el 1921, Jackson està considerat com una autoritat mundial en el coneixement de la Segona República espanyola i la guerra civil.

Graduat en Història i Literatura el 1942 alHarvard College, el seu interès per la cultura hispana d'entreguerres va néixer a la dècada dels 40, quan, per casualitat, va descobrir la cultura espanyola de la mà delsexiliats republicans a Mèxic

El primer viatge a Espanya

El seu primer viatge a Espanya va ser el 1950, aprofitant un viatge a Tolosa, França, per preparar el seu doctorat. La seva tesi va versar sobre la figura de Joaquín Costa.

Des d’aleshores, des dels llunyans dies en què va ser deixeble de Vicens Vives i Pierre Vilar, l’autor va estar a cavall d’un oceà i dos països, treballant durant llargs anys en un, els Estats Units, per publicar en un altre, Espanya.

El seu interès per la cultura hispana d’entreguerres neix d’un intent per comprendre la crisi posterior a la Gran Guerra, l’auge del feixisme, i el conflicte entre democràcia i totalitarisme.

Pel seu compromís amb els drets civils al seu país va ser víctima del maccarthisme. L’autor es va veure obligat a vagar durant anys per diferents universitats fins a trobar una feina estable en la càtedra d’Història Moderna i Humanitats de la Universitat de la Jolla, a Califòrnia.

Va fixar la seva residència a Barcelona

El 1984 es va retirar oficialment de les seves activitats acadèmiques. Va fixar la seva residència a Barcelona, on sempre va acudir amb assiduïtat, i es va dedicar amb profusió a l’estudi de la història espanyola del segle XX i a la novel·la.

El 2003, la Universitat de Salamanca li va concedir el premi internacional Elio Antonio de Nebrija, i el 2005 el Govern li va concedir la nacionalitat espanyola. 

Entre la seva nombrosa producció històrica, es pot ressenyar els títols: ‘Introducció a l’Espanya medieval’ ‘Aproximació a l’Espanya contemporània (1898-1975)’, ‘Entre la reforma i la revolució’, ‘La Guerra civil espanyola’, ‘La república espanyola i la guerra civil’ i ‘Catalunya republicana i revolucionària (1931-1936)’.

El 2008, va publicar una biografia de Juan Negrín, el que va ser primer ministre de la Segona República, ‘Juan Negrín. Médico socialista y primer ministro de la República en guerra’ (Editorial Crítica). 

Notícies relacionades

Quant a les seves novel·les, va publicar: ‘A pesar de los pesares’, ‘En ese ayer casi olvidado y mudo’, ‘El difunto kapellmeister Mozart’ i ‘Historia de un historiador’.

Col·laborador habitual del diari ‘El País’, Gabriel Jackson era també un gran melòman. Tocava amb mestria la flauta travessera, i durant la seva residència a Barcelona practicava ocasionalment amb un grup de cambra català.