NOVÈ ART

Còmics, del quiosc al col·leccionisme milionari

Una nova licitació per un exemplar d''Amazing Fantasy #15', amb la primera aventura de Spider-Man, prova l'auge de les subhastes de còmics

El rècord l'ostenta 'Action Comics #1', el debut de Superman, pel qual el 2011 es van pagar 3,2 milions de dòlars

zentauroepp49294061 icult190801195707

zentauroepp49294061 icult190801195707
zentauroepp49294048 icult190801195617

/

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Als quioscos nord-americans de 1962 valia 12 cèntims de dòlar. I els avui mítics Stan Lee i Steve Ditko van fer debutar a les seves pàgines Spider-Man. Era a ‘Amazing Fantasy #15’, un dels exemplars del qual es va vendre el 2011 en subhasta per gairebé un milió d’euros, alçant-se com el tercer còmic més car del món i un dels més cobejats pels col·leccionistes. Aquesta setmana, fins a l’11 d’agost, un altre exemplar del, en origen, humil còmic de grapa amb la primera aparició completa de l’home aranya està sent objecte de licitació a la plataforma holandesa de subhastes ‘online’ d’objectes únics CatawikiAl marge de la xifra final que pugui assolir-se, aquesta venda és una prova més del creixent interès de compradors i d’importants cases de subhastes, com Sotheby’s, Christie’s o Artcurial, pel món del còmic, que a poc a poc revaloritza l’etiqueta injustament menyspreada de cultura popular cotitzant a l’alça la de novè art. 

Exemplar a subhasta d’'Amazing Fantasy #15', que conté la primera història completa de Spider-Man / EL PERIÓDICO

“La gent necessita distància, context i retrospectiva per interpretar el veritable significat i valor dels articles i creacions del passat. Per exemple, Van Gogh no era popular en la seva època com a pintor, se li podia comprar un quadre per uns quants francs. Cada nova generació mira cap a diferents objectes del passat i comença a considerar-los com a art”, opina Patrick Vranken, director de subhastes i expert en còmics de Catawiki, sobre les raons que estan convertint els còmics en cobejats i valuosos objectes, alhora amb altres peces de l’art considerat tradicional.

Batman i Superman, els més cotitzats

En el rànquing mundial de ‘comic books’ venuts per més diners, a ‘Amazing Fantasy #15’ el supera, ‘Action Comics #1’ (la primera història de Superman, de Jerry Siegel i Joe Shuster), pel quales van pagar 3,2 milions de dòlars (més de 2.850.000 euros), i els segueix ‘Detective Comics #27’ (la primera aparició de Batman, de Bob Kane i Bill Finger), venut per gairebé un milió d’euros. Tots, assenyala Vranken, comparteixen el fet de ser el debut d’un personatge que es convertirà en icònic, i això fa que n’apugi el preu. “Al ser l’inici d’una sèrie encara no se sap si serà un èxit o un fracàs, per la qual cosa el nombre d’exemplars impresos sempre tendeix a ser baix [tot i que les xifres modestes per a l’estàndard nord-americà podien ser de 100.000 o 151.000 còpies) i la majoria no es conserven en bon estat. Si després es converteix en un ‘million-seller’, com en aquests casos, hi ha successives reimpressions, però els col·leccionistes busquen sobretot les primeres edicions”. 

Unes altres dues raons que incideixen en el valor d’un còmic és si està firmat per l’artista i el seu estat de conservació. L’exemplar d’‘Amazing Fantasy #15’ que subhasta Catawiki (del qual només ha transcendit que forma part de la col·lecció USA Comics Collection d’I-AM Foundation), “no està en excel·lents condicions”, valora l’expert, però “alguns còmics dels EUA són tan únics i buscats pels col·leccionistes, que fins i tot una còpia en condicions menys bones pot tenir un altíssim valor”.  

L’univers de Tintín

Si als Estats Units històricament hi ha hagut més tradició de subhasta de còmics, bàsicament de ‘comic books’ de superherois, i els més valorats són els de Superman, Batman i Spider-Man, a Europa, amb el mercat francobelga al capdavant, es palpa un auge de licitacions, amb Hergé i l’univers Tintín com a estrelles. A Catawiki, per exemple, el seu rècord és una edició alternativa de Tintín de ‘L’illa negra’ que va servir a Hergé d’esborrany (68.000 euros); van subhastar també un dels set exemplars existents d’un prototip sol amb il·lustracions de ‘Tintín al Congo’ (39.000 euros), i per abans de final d’any oferiran, avança Vranken, un dels millors lots tintinòfils. 

A 2,5 milions d’euros, el rècord a Europa per a una peça lligada al còmic, han arribat ara per ara dues obres, totes dues també sobre Tintín: una doble pàgina d’Hergé de 1937, subhastada el 2014 a la també casa ‘online’ Artcurial, una de les veteranes a oferir còmic, i, un any després, a la fira Brafa de Brussel·les, l’original per a la portada de ‘L’estrella misteriosa’.Pel camí, una planxad’‘Aterratge a la Lluna’ (de 1954) per 1,55 milions, l’original de la portada de ‘Tintín a Amèrica’ per 1,39 milions –les dues també a Artcurial–, una doble planxa original de ‘El ceptre d’Ottokar’ (de 1939) per 1,56 milions, i un conjunt de cartes de felicitació firmades per Hergé per 1,2 milions, aquestes dues últimes venudes en una de les dues grans subhastes del 2015 en Sotheby’s, que va reunir tant còmic europeu (Hugo Pratt, Peyo, Moebius, Enki Bilal o el català Josep Homs) com nord-americà (Winsor McCay, Milton Caniff, Steve Canyon, Will Eisner, Frank Miller...).        

Aposta de Christie’s

Gràcies a la col·laboració del galerista i col·leccionista Daniel Maghen, l’última gran en pujar-se a l’auge del còmic va ser Christie’s, que el 2014 va fregar els 4 milions en vendes amb 370 peces i, el 2015 va recaptar 5,3 milions amb 456 lots. Hi havia pecesd’Uderzo, Moebius, Eisner i també d’espanyols com Miguelanxo Prado, Ana Miralles, Juanjo Guarnido, Carlos Giménez i Enrique Corominas. Segons va afirmar llavors Maghen, aquests èxits, “reforcen el fet que els còmics són una àrea artística de primer ordre i ajudaran a revaloritzar tant els còmics com les il·lustracions mentre promocionaran els dibuixants del novè art”.  

Notícies relacionades

Catawiki van començar a oferir còmics als Estats Units el 2015. Des d’aleshores, explica Vranken, han vist “un creixement important en la qualitat dels articles oferts i en el nombre de compradors i venedors”, que es tradueix en un augment d’un 20% anual en les subhastes, que duren de tres a 15 dies. El perfil del venedor, constata, no sol ser un col·leccionista de còmic sinó “una barreja de col·leccionistes privats actius al món de l’art i venedors professionals”. 

En els últims tres anys aquesta plataforma 'online' ve realitzant subhastes exclusives de còmics. Fins al desembre, revela Vranken, n’organitzarà algunes d’especials amb el que qualifica de “la mare de totes les col·leccions”,reunint múltiples edicions rares i valuoses de còmics dels últims 100 anys.