DEL 31 D'OCTUBRE AL 3 DE NOVEMBRE

'Dragon Ball' prendrà un renovat 25è Saló del Manga de Barcelona

El festival, que celebrarà un quart de segle d'existència, passa a dir-se Manga Barcelona, presenta cartell, obra de Kenny Ruiz i Noiry, i nou logo

La cita amb la historieta i la cultura japonesa anuncia una mostra sobre l'univers de Son Goku i confirma la presència d'Atsushi Ohkubo i Mizuho Kusanagi

zentauroepp37208079 dragon ball 1190710095139

zentauroepp37208079 dragon ball 1190710095139

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La progressiva renovació iniciada per Meritxell Puig des de la seva arribada a Ficomic i que va ser ja molt visible al passat Saló del Còmic, que va canviar a Còmic Barcelona, també arriba al Saló del Manga, "el festival més gran de manga, anime, cosplay i cultura japonesa d’Espanya", en paraules de la directora de les dues cites, que ha anunciat aquest dimecres també nou logo i nou nom, Manga Barcelona, per a la popular trobada, que del 31 d’octubre al 3 de novembre celebrarà la que serà l’edició número 25. Durant l’avenç de programació s’ha revelat a més el flamant cartell, obra d’un dels autors espanyols de manga més reconeguts i amb 20 anys de carrera, l’alacantí Kenny Ruiz, criat a Andalusia i format a l’Escola Joso de Barcelona, i de la il·lustradora i colorista Noiry.    

Aquest Manga Barcelona creix en espais i expositors i ocuparà 78.000 metres quadrats (3.000 més que el 2018) al recinte de Fira Montjuïc (pavellons 1, 2, 2.1, 3, 4 i 5 i la plaça de l’Univers) esperant repetir l’èxit creixent de la passada edició, que va congregar 150.000 visitants. 

Gira de Son Goku

Tot i que l’organització es guarda algun sorprenent conill al barret per anunciar més endavant (com el contingut d’una exposició resultat de la fructífera col·laboració de Ficomic amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya, MNAC, de la qual han sorgit una sobre el nou Corto Maltés i, fins al 29 de setembre, una altra dels 40 anys d’'El Víbora'), Puig ha avançat dues importants mostres. Una serà l’ambiciosa ‘Dragon Ball World Adventure, sobre l’obra d’Akira Toriyama i el món de Son Goku, que obrirà la seva gira mundial en la Comic Con de San Diego i que a més de Barcelona recalarà a Nova York, Mèxic, Alemanya, la Xina i el Japó. 

Oriol Estrada, el dibuixant Kenny Ruiz, davant del cartell del Manga Barcelona, Meritxell Puig i Patrici Tixis (d’esquerra a dreta), aquest dimecres. / Anna abella

La segona commemorarà el mig segle del festival repassant les fites més destacades de cada una de les 25 edicions, que implicarà un recorregut nostàlgic per la història del manga i l’anime i comptarà amb la interacció i participació dels otakus, fans que en molts casos han viscut des de petits la seva passió pel còmic japonès. 

Primers convidats confirmats

A l’espera de futures confirmacions, s’han anunciat també dos dels mangakes convidats, els dos autors de Norma. Un és Atsushi Ohkubo, creador de ‘Soul Eater NOT!’ i ‘Fire Force’, un shonen d’acció sobrenatural, amb recent versió animada, amb un protagonista sense gràcies socials i passat tràgic en un món on la primera causa de mort és la combustió espontània humana. També visitarà el Manga Barcelona Mizuho Kusanagi, autora del fenomen ‘Yona princesa del amanecer’ (79 milions d’exemplars a 14 països, amb versió televisiva i teatral), protagonitzada per una princesa que després d’un cop d’estat decideix defensar-se a si mateixa i a la gent del seu regne. 

Recerca del tresor i un Otaquiz

Entre les novetats d’aquest any destaquen el Manga Barcelona Quest, una ruta per tot el festival a l’estil de la ‘recerca del tresor’, que proposa aconseguir cromos dels 25 cartells històrics del saló gràcies a diferents accions en llocs estratègics. El joc, que podrà seguir-se de forma individual o en grup i és per a totes les edats, només requerirà un mòbil amb càmera o una càmera de fotos.  També s’estrena l’Otaquiz, un concurs de preguntes i respostes sobre cultura otaku, que coronarà, i premiarà, aquell que més sàpiga de manga i anime. 

Kenny Ruiz, autor del cartell

Sobre el cartell d’aquesta 25a edició, en el qual una noia moderna surt del metro trepitjant les típiques rajoles grises de les voreres barcelonines mentre l’envolta tot un acolorit món d’icones del manga, el dibuixant Kenny Ruiz ha comentat que "volia transmetre idea de mestissatge, d’eclecticisme i evolució, perquè tot adquireix sentit quan hi ha barreja". "La noia arrossega l’energia de tota mena de manga, que aporta punts de vista molt diferents a la cultura." A sobre de l’entrada del metro, un ‘feliç 25è aniversari’, escrit en japonès, és clar.     

Notícies relacionades

Al saló repetirà l’espai lúdic i familiar per als més petits Manga Kids, amb diversos tallers i activitats, l’espai gastronòmic, a càrrec de Roger Ortuño, i l’espai Nintendo. Es renovarà a més el Japan Experience (amb protagonisme de la cultura nipona, la tradicional i la moderna en forma de cine, moda, música, arts marcials, la cerimònia del te, ceràmica, origami, cal·ligrafia i idioma japonès, cultura Idol, un club de lectura...), i es mantindrà l’escenari cobert de la plaça de l’Univers, que allotjarà els habituals concursos de cosplay (entre els quals, la final espanyola del World Cosplay Summit 2020) i les actuacions musicals (entre les confirmades, les del grup The 5.6.7.8’s, format per tres japoneses que van aparèixer al ‘Kill Bill’ de Tarantino) i exhibicions de ball. 

Les entrades podran adquirir-se anticipadament a partir del 22 de juliol des de www.manga-barcelona.com.