DEL 5 AL 7 D'ABRIL

Un renovat saló del còmic de Barcelona homenatjarà Stan Lee

El Comic Barcelona, que entra en una "nova etapa" canviant de nom i de logo, durarà tres dies en comptes de quatre i creixerà en activitats i autors convidats

zentauroepp46961704 icult  cartel sal n del comic de barcelona 2019190214142610

zentauroepp46961704 icult cartel sal n del comic de barcelona 2019190214142610

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Canvi de nom: de Saló Internacional del Còmic de Barcelona a Comic Barcelona, nou logo i tres dies de durada en lloc de quatre –del 5 al 7 d’abril– són algunes de les novetats de la 37a edició de la cita amb la historieta. La seva directora, Meritxell Puig, ha presentat aquest dijous a l’Arts Santa Mónica un avançament del programa, en el qual brilla una exposició completa de Stan Lee, mort el novembre passat, llegenda de la vinyeta que va revolucionar el gènere dels superherois i creador de Spiderman i Els 4 Fantàstics, entre molts d’altres. 

“Entrem en una nova etapa, renovadora, integradora, il·lusionant, motivadora... en la qual volem mostrar un còmic per a tots, poder transmetre el món del còmic a més públics, i tot sense oblidar-nos de qui som”, ha comentat Puig, abans de valorar la reducció d’un dia per la voluntat de “concentració del màxim d’activitats en tres dies, evitant la dispersió en dies menys festius”, com era dijous, i en un espai d’una mica més de 52.000 metres quadrats (2.000 més que el 2018), als palaus 1, 2 i 5, a més de la plaça Univers, a la Fira Barcelona Montjuïc. “Esperem mantenir, i si és possible, ampliar, els 118.000 visitants del 2018, i per a això treballem per ampliar l’aforament”, ha afegit. El festival, amb un pressupost de prop d’un milió d’euros, creixerà en activitats (algunes dedicades a aniversaris com els 90 anys de Popeye i de Tintín i els 60 d’Astèrix, tallers i ‘masterclass’ organitzades per l’Escola Joso, xerrades i projeccions...) i en autors convidats (més dels 32 de l’any passat), amb especial presència dels espanyols, i els noms dels quals encara no s’han revelat.      

Una altra novetat que s’ha presentat aquest dijous ha sigut la moderna imatge del cartell d’aquest any, que ha revelat la mateixa autora, la dibuixant i il·lustradora Ana Galvañ, exemple de la nova generació d’autors. “Fer aquest cartell ha sigut una oportunitat de donar veu a alguna cosa, un univers paral·lel que el gran públic no coneix, i que són aquests nois i noies que es reuneixen a casa seva per fer fancines, amb pressupostos molt baixos, amb idees molt lliures i que tenen a veure amb la modernitat –ha explicat Galvañ–. Aquí hi ha un veritable talent del còmic, és un planter de gent que està fent coses molt interessants i on hi ha moltes dones. Sempre hem estat aquí, però no se’ns veia”.   

Stan Lee, la llegenda

La mostra sobre Stan Lee, ha comentat Antoni Guiral, comissari d’exposicions del festival, mostrarà què va significar la seva figura en la història del ‘comic book’ recorrent la seva herència com a guionista, els seus principals herois (Hulk, Thor, Iron Man, Dr. Estrany, Daredevil...)i antagonistes (Magnet, Dr. Octopus, Dr. Mort, Loki...),el seu paper com a editor i divulgador de Marvel, com a productor de sèries i pel·lícules, els seus ‘cameos’ o el seu llegat a Espanya. Un dels quatre apartats en què es dividirà estarà dedicat als dibuixants espanyols de ‘comic books’ als Estats Units.    

Una altra mostra destacada, a l’espera de conèixer més endavant els asos que els organitzadors es guarden a la màniga serà ‘Vibracions underground: interferències entre còmic i rock and roll’, comissariada per Javier Panera, que indagarà en l’estreta relació entre els autors de la historieta ‘underground’ i alternativa i el rock, amb discos i portades de còmics, entre d’altres, de Robert Crumb, Gilbert Shelton, Nazario, Ceesepe, Mariscal, Gallardo, Max, Peter Bagge, Daniel Clowes, Charle Burns i Miguel Ángel Martín

Corto Maltès al MNAC

No hi faltaran, com en cada edició, les exposicions dels guanyadors dels premis del saló de l’any anterior: Ana Pérez Vernetti (Gran Premi), Ángel de la Calle (Millor obra d’autor espanyol, amb ‘Pinturas de guerra’), Ana Penyas (Autora revelació amb ‘Estamos todas bien’ i Premi Nacional de Còmic 2018). Aquest any, la nova edició dels guardons comptarà amb una nova categoria, la de Millor còmic infantil i juvenil d’autor espanyol publicat a Espanya. 

I fora del recinte del saló, però a pocs passos, a la mateixa muntanya de Montjuïc, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), hi tindran lloc dues exposicions remarcables més. Una, del 5 al 21 d’abril, la centraran els treballs del guionista Juan Díaz Canales (‘Blacksad’) i el dibuixant Rubén Pellejero (‘Dieter Lumpen’), que han donat continuïtat al cèlebre personatge de Corto Maltès, creat per Hugo Pratt el 1967, a ‘Bajo el sol de medianoche’ (2015) i ‘Equatoria’ (2017).

L’altra serà fora de les dates del Comic Barcelona, cap al juny, i celebrarà els 40 anys de la mítica revista barcelonina ‘El Víbora’ (1979-2005), icona del còmic ‘underground’ dels anys 70 que donava veu a un fenomen cultural i artístic lligat a la capital catalana. Les dues mostres són exemple de la col·laboració amb el MNAC i del seu esforç per incorporar el còmic en les seves activitats i a la seva col·lecció. 

Espais Comic Kids i Comic Pro

Notícies relacionades

En aquest Comic Barcelona es mantindran i potenciaran novetats que van començar a caminar el 2018 com el Comic Kids, un espai lúdic i familiar d’uns 3.000 metres quadrats, dedicat als més petits (nens entre 5 i 12 anys), lectors del futur, que protagonitzaran els tallers de dibuix, lectura, jocs, manualitats, etcètera; i el Comic Pro, ara espai de ‘networking’ per als professionals. Però hi haurà un espai nou,l’Alter ComicBarcelona, que busca donar l’oportunitat que editorials petites, independents, alternatives o de recent creació puguin participar com a expositors, vendre les seves publicacions, donar-se a conèixer, fer contactes o portar els seus autors a firmar exemplars. 

Una altra activitat que repetirà serà la zona solidària de Dibuixos per Somriures, amb la col·laboració de l’Associació Creatius en Acció, on diversos autors reconeguts dibuixaran en directe obres que se subhastaran durant el festival; els donatius es destinaran a camps de refugiats de tot Europa.