23a EDICIÓ

Javier Padilla, premi Comillas amb una història del moviment antifranquista

L'autor aconsegueix el guardó d'història, biografia i memòries amb la seva "reconstrucció minuciosa" del moviment estudiantil antifranquista dels anys 60

javier-padilla-moreno-torres

javier-padilla-moreno-torres

1
Es llegeix en minuts

Javier Padilla Moreno-Torres (Màlaga, 1992) ha sigut guardonat amb el premi Comillas 2019 per la seva obra 'A finales de enero', una reconstrucció del moviment estudiantil antifranquista dels anys 60.

Segons ha informat l’editorial Tusquets, creadora del premi, el guardó ha sigut concedit per la "reconstrucció minuciosa" que ha fet l’autor dels avatars del moviment estudiantil "a partir de l’emocionant i dolorosa història d’amor que va entrellaçar la vida d’Enrique Ruano, Dolores González i Francisco Javier Sauquillo".

El jurat, que ha estat presidit per José Álvarez Junco i format per Miguel Ángel Aguilar, Francesc de Carreras, José María Ridao i Josep Maria Ventosa, ha acordat concedir per majoria aquest XXXI Premi Comillas d’Història, Biografia i Memòries per l’"oportunitat" del text.

Una obra que, segons l’opinió del jurat, "uneix de forma magistral episodis del passat polític d’Espanya, les victòries i frustracions que van teixir la Transició política espanyola, amb la tràgica destinació personal de tres destacats activistes contra la dictadura: l’estudiant Enrique Ruano, mort el 1969 durant un interrogatori policial, i els advocats laboralistes Dolores González i Francisco Javier Sauquillo, assassinat l’últim i greument ferida la primera en la matança d’Atocha de 1977".

Així, explica l’editorial, l’emocionant història d’amor en què tots tres es van veure embolicats –Dolores va ser nòvia d’Enrique i, posteriorment, dona de Javier– s’entrellaça amb "les raneres d’un règim que va reprimir sense pietat" i recorda els fràgils començaments de la transició cap a la democràcia.

Un total de 43 manuscrits s’han presentat en aquesta edició del premi, dotada amb una estatueta de bronze dissenyada per Joaquín Camps i un avançament sobre drets d’autor de 12.000 euros.

Notícies relacionades

Javier Padilla Moreno-Torres és graduat en Dret i Administració d’Empreses per la Universitat Autònoma de Madrid i màster en Filosofia i Polítiques Públiques per la London School of Economics.

El premi Comillas es convoca amb el patrocini del Fons Antonio López Lamadrid constituït en la Fundació José Manuel Lara i les obres guanyadores es publiquen des de 1999 a la col·lecció Tiempo de Memoria de l’editorial Tusquets.