A la revista 'rekto:verso'

L'artista belga Jan Fabre, acusat d'assetjament sexual

Vint treballadors de la seva companyia de dansa i teatre han denunciat en una carta "comportaments sexistes i inapropiats"

lainz45014768 files  in this file photo taken on march 29  2016 renowned b180913163339

lainz45014768 files in this file photo taken on march 29 2016 renowned b180913163339 / LOUISA GOULIAMAKI

2
Es llegeix en minuts
Efe / Bruselas

Un grup de 20 treballadors ha acusatl’artista  belga Jan Fabre d’assetjament sexual  "comportaments sexistes i inapropiats" en el si de la seva companyia de dansa i teatre Troubleyn, segons una carta oberta publicada a la revista d’art 'Rekto:Verso'.

Un total de 20 denunciants, entre treballadors actuals, extreballadors i de personal en pràctiques, han explicat que han patit actes d’"humiliació i intimidació sexual" per part de l’aclamat artista i dramaturg, un dels artistes belgues més reconeguts en els últims anys, tant dins com fora de Bèlgica. Segons els signants, els abusos van tenir lloc des de fa almenys dues dècades i han causat un total de sis renúncies en els últims dos anys.

Carta oberta

A la carta oberta, els treballadors al·ludeixen a presumptes "projectes paral·lels", en els quals Fabre aprofitava per acostar-se sexualment als seus artistes durant "sessions fotogràfiques semisecretes" després de les quals els oferia "grans sumes de diners". Això últim, un fet encara més "controvertit, atesos els baixos salaris de Troubleyn i la no-remuneració dels seus becaris". A més, asseguren que aquells que el rebutjaven d’alguna manera s’exposaven a papers menys importants i "càstigs".

Així mateix, el manifest detalla diferents casos en els quals els seus treballadors van patir "abusos de poder directe" i humiliacions sexistes, i van criticar les declaracions de l’artista sobre el moviment "#MeToo" com a causant d’una ruptura del "vincle secret" entre director i intèrprets. Dels 20 signataris, alguns asseguren haver sigut víctimes dels presumptes abusos i d’altres només testimonis.

Fabre ho nega

L’equip de Fabre ha rebutjat immediatament a través d’aquest mateix mitjà les acusacions, assegurant que la "forta personalitat i estil directe" del director no l’impliquen en casos d’assetjament sexual, i al·ludeixen al "consentiment mutu i respecte" com a límit a l’hora de realitzar les seves obres, "radicals", que asseguren que porten de vegades a "llocs sensibles".

Així mateix, van qüestionar que els signataris de la carta asseguressin que no havien pogut portar aquesta qüestió a través de mecanismes oficials, i van convidar totes les parts implicades a sostenir un "debat directe i serè".

investigació oberta

Per la seva part, l’Auditoria de Treball de la Fiscalia d’Anvers ha obert aquest dijous una investigació per iniciativa pròpia sobre la base de les acusacions de la carta, per aclarir els fets i determinar l’existència de possibles violacions de la llei laboral, segons ha confirmat a Efe un portaveu del Ministeri Públic.

No obstant, l’auditor de treball d’Anvers, Pieter Wyckaert, ha assegurat a una agència belga que, d’acord amb les seves informacions, no s’havia presentat cap denúncia sobre això fins ara.

Notícies relacionades

En una entrevista a la televisió pública VRT, el ministre flamenc de Cultura, Sven Gatz, ha dit que es prendran molt seriosament la denúncia i ha anunciat que el seu Govern obrirà la seva pròpia investigació per aclarir els fets, després de la qual vol desenvolupar un pla d’acció en col·laboració amb els sindicats relacionats. En qualsevol cas, el ministre ha cridat a respectar la presumpció d’innocència de l’artista.

Segons ha explicat, la companyia de dansa de Fabre rep subsidis del Govern regional flamenc sota condicions que estableixen que no es toleraran comportaments que perjudiquin els drets dels treballadors.