Club d’estil

Guia per a una bona aplicació del retinol

La Unió Europea acaba de regular per primera vegada les concentracions màximes d’aquest potent aliat en la lluita contra l’envelliment cutani que han de tenir els productes cosmètics, tant per a ús facial com per a ús corporal.

Guia per a una bona aplicació del retinol

Laura Estirado

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El retinol és una forma de vitamina A que es produeix naturalment a la pell. S’utilitza comunament en productes cosmètics per a la cura de la pell, normalment en concentracions del voltant de 0,05% a 2%. Bé, aquesta era la seva definició fins ara, perquè la UE acaba de regular per primera vegada les concentracions màximes de retinol que han de tenir els productes cosmètics, tant per a ús facial com corporal. Així ho estableix des del 3 d’abril passat.

En el nou reglament s’estableix que aquells productes que popularment es coneixen com a vitamina A (l’objectiu de la qual és, en essència, retardar l’envelliment cutani), entre els quals hi ha el retinol, l’acetat de retinol i palmitat de retinol, es podran comercialitzar al mercat europeu sempre que no sobrepassin els nous nivells màxims exigits.

Fa ja un any i mig que el Comitè Científic de Seguretat dels Consumidors (CCSC) havia dictaminat que, si bé la vitamina A és segura en els productes cosmètics, s’havia de limitar fins al 0,05% d’equivalent de retinol (ER) en loció corporal i el 0,3% d’ER en altres productes com els facials. "Però com que hi ha moltes marques que han fet el que han volgut, al final han hagut de restringir-lo", afirma Helena Rodero, una de les farmacèutiques expertes en pell i cabells més populars a Instagram.

L’experta assenyala que "han hagut de prendre aquesta decisió senzillament perquè hi ha un 5% de la població que pot estar sobreexposada al retinol", i no només per l’ús de cremes i sèrums. "És una suma. A més de l’alimentació, si tu t’estàs prenent les pastilletes per posar-te morena, d’altres per a la caiguda dels cabells i unes terceres per al cansament, podries estar duplicant o fins i tot triplicant la quantitat segura de retinol o vitamina A. I el que han fet ha sigut assumir que hi pot haver una absorció a través de la pell de retinol, per això en restringeixen el percentatge màxim".

I és que una elevada exposició podria provocar símptomes com fragilitat dels ossos, sequedat de la pell o caiguda del cabell. Per això, la recomanació de Rodero és que, si es prenen diversos complements alimentaris, es revisi amb el metge o preguntant al farmacèutic de confiança".

Tot i que el reglament sobre el retinol ja està en vigor, recull un període de temps "raonable" perquè la indústria adapti la producció a les noves quantitats màximes. En particular mitjançant la introducció dels ajustos necessaris en les formulacions de productes per assegurar que només s’introdueixen al mercat aquells que compleixen la nova normativa.

¿Per a què s’utilitza?

El retinol és un antioxidant ja que elimina radicals lliures i protegeix l’ADN de la seva acció mutàgena, contribuint a frenar l’envelliment cel·lular. Permet millorar l’aspecte de la pell, combatent les arrugues (fotoenvelliment) i aclarint les taques. Els retinoides també s’utilitzen contra altres problemes de la pell com l’acné i la psoriasi, segons l’Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia. També es prescriu per a altres problemes com les berrugues planes, la infecció per mol·lusc contagiós, les queratosis actíniques i algunes formes d’ictiosi (pell seca i descamada).

Notícies relacionades

El retinol està formulat normalment com una crema o sèrum que, preferiblement, s’aplica a la cara a les nits. Si és la primera vegada és millor començar amb concentracions més baixes, dues vegades per setmana. Al tractar-se d’un compost antioxidant que redueix l’acció dels radicals lliures sobre la pell, es pot utilitzar quan comença a passar, a partir dels 35-40 anys, edat a partir de la qual la pell ja és madura.

Anna Fuster, skincare coach i experta en dermofarmàcia i formulació cosmètica, així com cofundadora de la firma Two Poles, desterra alguns mites sobre el retinol: "Si utilitzem retinol i exposem la nostra pell a la radiació solar, això no genera taques". En canvi, afirma, "l’efecte que té a la pell és de retexturitzar, engrossir-la i hidratar-la millor des de dins, reforçant la funció barrera. Estimula la síntesi de col·lagen i elastina".

Temes:

Instagram +Salut