QUÈ FER AVUI A BARCELONA

El Poble Espanyol es transforma durant tot el dia a la capital del Brasil

Aquesta celebració oferirà música, balls, gastronomia i activitats infantils al llarg de tot el dia

zentauroepp44935354 brasil180907172724

zentauroepp44935354 brasil180907172724 / c MIGUEL LOPEZ MALLACH

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El Brasil és un d’aquests països exòtics, calorosos, alegres i musicals amb els quals els mediterranis tenim una gran sintonia. Ens encantaria ser allà i disfrutar de les seves meravelles, però en molts casos la butxaca no dona per a tant. Una manera de sentir-se a Rio de Janeiro per unes hores és assistir al Dia del Brasil que se celebra avui, la seva desena edició en el Poble Espanyol, una jornada per viure intensament a través dels seus balls, les seves cançons, la seva gastronomia i diverses activitats familiars des del migdia fins a la matinada.

A les 12 s’obrirà la zona infantil, amb unes activitats organitzades per l’Associació de Pares Brasilers entre les quals es troben diversos tallers i jocs tradicionals i, una hora més tard, la gastronòmica, en què poden degustar-se plats típics menys coneguts aquí com la feijoada, picanha i acaí amb granola, cereals o iogurt. També hi haurà un mercat ambulant on podran adquirir-se a bon preu discos, llibres, samarretes, banderes i altres productes brasilers.

El Dia del Brasil pot degustar-se la gastronomia del país. / MIGUEL LÓPEZ MALLACH

De la capoeira al maculele

Les danses típiques del país ocuparan una part important dels actes que s’iniciaran a les 13 hores amb el grup de capoeira Cordao d’Ouro fundat fa 40 anys i actualment dirigit pel Mestre Boca Rica, un estudiós del folklore que ha incorporat també entre les disciplines del grup el maculele, una dansa de pals tradicional. La segona actuació de ball tindrà lloc a les 17.50 hores amb l’Escola de Samba Units de Barcelona que, dirigida per la ballarina Sarah Pallares, representarà una vibrant batucada amb música de la Bateria Confusa. Resultarà impossible estar-se quiet.

Aquesta festa mostrarà diferents tipus de danses brasileres. / MIGUEL LÓPEZ MALLACH

Música brasilera de diferents estils

Els concerts s’iniciaran a les 16 hores amb Ganzà, un grup brasiler que viu a Barcelona, des d’on intenta expandir la samba afegint-li unes gotes de jazz i soul. Oferirà temes propis i clàssics de Jobim, Vinicius o Baden Powell amb ritmes com el choro, la bossa nova i la música del nord-est del seu país. La vocalista i ballarina de Bahia Mirla Riumar encapçala aquesta banda composta per sis membres que garanteixen animació.

  

 

La següent en actuar serà una altra dona, Tulipa Ruiz, guanyadora d’un Emmy llatí el 2015, que repassarà els seus últims treball, Dance iDance  TuA més de cantant és compositora i il·lustradora de llibres infantils i portades de discos i una de les seves cançons, Efímera, va assolir una gran popularitat al ser escollida com a banda sonora del videojoc FIFA 2011.

  

 

El tercer recital (19.40) tindrà com a protagonista una les veus més importants de la música afro-brasileira, Margaret Menezes, que combina els seus orígens sud-americans amb elements africans, indígenes i pop. Ha abocat el seu estil tan particular en una dotzena de discos. Ha col·laborat amb Carlinhos Brown i adaptat al seu registre temes dels grans com Gilberto Gil.

  

 

A les 21.20 tindrà lloc el concert d’aniversari que celebrarà una dècada d’aquest festival que uneix Barcelona amb el Brasil. Per commemorar-lo es reuniran alguns dels artistes establerts a la nostra ciutat que han participat en aquests deu anys com Jabu Morales, Mariana Amaral, Alan Souza, Martín Laporrilla, Anatol, Edi Moreira o Victor Salvatti sota la direcció de Jurandir Santana i pot ser que alguna sorpresa més per confirmar.

Discjòquei i un cicle de cine

La música no pararà ja que entre actuacions també podrà disfrutar-se de discjòquei com el DJ Zelektor, que presentarà el seu nou projecte, Soundbike (15 i 17.20 h.), DJ Mychel Castro (21 h.) que s’apunta al Swing Jazz Calling i combina vinils que van de la bossa nova al mambo creant una atmosfera molt singular i DJ Massafera (22.50 h.), un duo que utilitza les tecnologies i la multimèdia per oferir un espectacle que integra psicodèlia, rap i hip-hop amb ritmes brasilers.

Quan acabi la festa, els que encara tinguin ganes de més poden continuar al’after party (des de les 23.30 h.) que tindrà lloc a la sala Upload, en el mateix Poble Espanyol, amb dj, música en directe i seguir fins que el cos aguanti o ens facin fora. Si ningú ens para, acabarem cantant Brazil, nanananananananá...

 

Notícies relacionades

 

Aquest festival cultural tindrà una segona part del 20 al 23 de setembre amb una mostra cinematogràfica que podrà veure’s als Cinemes Girona, on es presentaran quatre films brasilers recents entre el documental i la ficció (Baronessa, Cafè com canela, Capoeira um passo a dois i Ela volta na cinquena) i dos curtmetratges.

Dia del Brasil

Lloc:  Poble Espanyol (avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, 13).

Horaris:  de 12 a 24 hores.

Preu:  de 5 (anticipada) a 7 euros. Menors de 12 anys i majors de 65, gratis.

Més informació:  www.diadebrasil.es/2018