l'escola granadina

Ayax i Prok, els campions del rap de l'Albaicín

Els bessons granadins, paladins del rap amb consciència, ompliran dues vegades Razzmatazz en 15 dies

zentauroepp43358380 raperos  ayax y prok foto agencia taste the  floor180517153140

zentauroepp43358380 raperos ayax y prok foto agencia taste the floor180517153140

1
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny

Si un passeja perl’Albaicín toparà sense voler amb petites placetes i miradors que omplen l’escarpat barri granadí. Allà un pot fàcilment imaginar que es trobarà quadrilles de xavals en les quals algun sustenta una guitarra. Però la realitat avui dia és que és més probable ensopegar amb aquesta situació en la seva versió moderna: amb un altaveu 'bluetooth' connectat al telèfon mòbil i una base marcant el ritme. 

De l’Albaicín han sorgit alguns delsartistes que, fora dels canals comercials tradicionals, avui mouen milions de reproduccions a les plataformes de 'streaming' i omplen sales de categoria. En són exemples els membres de l’extint grup Kefta BoyzYung Beef i Khaled, imprescindibles per entendre el trap a Espanyatrap Espanya. També ho són, des del "rap de tota la punyetera vida", els bessons granadins Ayax i Prok (1991). O Fernando Costa. Tots referents de la música urbana amb segell Albaicín. 

Ambaixadors del rap amb consciència

El jove granadí Ayax, nom d’heroi de la mitologia grega, i el seu germà, Adrián, anomenat Prok, són els ambaixadors del rap amb consciència social de la nova fornada de la música urbana. "¿Qué queréis? Ni Rey, ni Dios, ni patria," canta Ayax envoltat d’amics a 'Todos sirven a Wall Sreet'. I sempre amb el barri present: "Yo soy del Albaicín; por ahí especulan con el reino Nazarí; llenarlo de ricachones, echarnos de aquí; tendréis que sufrir más que Johnny Knoxville". Aquest divendres, el mateix dia que Ayax treia el seu primer treball en solitari, van omplir Razzmataz amb el seu rap-denúncia i es presumeix que ho tornaran a fer el pròxim 1 de juny.

Notícies relacionades

I, és clar, tot aquest èxit amb el seu propi segell, sense morrions ni lligams. Malgrat que els han volgut col·locar la corretja per una de les seves cançons, 'Polizzia'"¿De qué sirven los maderos si no es para hacer fuego?", diu la seva tornada. Imputats el febrer del 2016 per un presumpte delicte d’injúries i calúmnies contra la policia, el cas va ser desestimat aquest març. La tornada acabava així:"Levanta el puño compañero si estás hasta los huevos". Doncs això, el puny d’Ayax i Prok segueix aixecat i fa poc van participar a la campanya 'No Callarem'.

Fa una setmana Ayax va tenir un aldarull amb la policia a Madrid, on ara resideixen els germans. Després de més d’un dia arrestat, al sortir, va tornar al barri, a l’Albaicín. Promet escriure sobre el que va ocórrer.