FESTIVAL DE VENÈCIA

La lluita pels premis de la Mostra guanya interès

L'actriu Frances McDormand i el documentalista Frederick Wiseman presenten les seves candidatures

zentauroepp39947883 actress frances mcdormand attends the photocall of the movie170904192921

zentauroepp39947883 actress frances mcdormand attends the photocall of the movie170904192921 / TIZIANA FABI

1
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

No és probable que 'Tres anuncios en las afueras de Ebbing, Misuri' acabi emportant-se’n el Lleó d’Or (els festivals no són hàbitat natural del cine de gènere), però a l’actriu protagonista, Frances McDormand, serà difícil prendre-li el premi interpretatiu. Al principi de la pel·lícula, el seu personatge, mare d’una filla que va ser violada i assassinada, contracta les tanques publicitàries del títol per posar en evidència la incompetència de la policia per trobar el culpable; el que passa després són les conseqüències d’aquest fet: suïcidis, defenestracions, incendis, desfiguraments facials i innombrables agressions verbals en són només algunes. 

Si tot i això no és una pel·lícula del tot depriment és gràcies a la destresa alquímica amb què el director Martin McDonagh incorpora en el relat generoses dosis d’humor que van del sarcasme més negre a l’'slapstick' més tonto, sense impedir-nos en el procés empatitzar amb tots i cadascun dels profundament danyats personatges.

Immersió en la biblioteca

Notícies relacionades

L’altre director que ahir va presentar candidatura al palmarès, Frederick Wiseman, fa 50 anys que retrata les diferents institucions que perfilen l’experiència humana: hospitals psiquiàtrics, museus, cossos policials, escoles… Li faltaven les biblioteques, però ja no. 'Ex libris' ens ofereix una exhaustiva visita guiada per l’interior de la New York Public Library, dels documentalistes que atenen consultes a les reunions administratives en les quals es discuteixen pressupostos; dels usuaris que revisen diaris del segle passat als assistents a concerts i conferències. 

El que aquesta immersió tan profunda ens proporciona és d’un valor incalculable. Demostrant que la NYPL no es dedica només a l’emmagatzematge de llibres sinó sobretot a la investigació, la promoció i l’estímul de l’art en tots els seus àmbits i a l’activisme cultural i polític, ens demostra tot el que la resta de biblioteques haurien de ser i gairebé mai són.