BALANÇ DE LA CITA AMB LA HISTORIETA

El Saló del Còmic consolida els 118.000 visitants del 2016

El certamen tanca l'edició més ambiciosa mantenint el bon nivell de vendes de l'any passat

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Saló del Còmic va tancar ahir la 35a edició consolidant, amb 118.000 visitants, la xifra rècord que va assolir l’any passat. Segons el director del festival, Carles Santamaria, s’han revalidat les xifres malgrat les fortes pluges de dissabte, dia en què, no obstant, van arribar a penjar el cartell d’entrades esgotades. També la recuperació de les vendes es manté i en alguns casos creix. 

Si a l’edició del 2016 els editors calculaven que havien registrat increments d’entre el 20% i el 50% respecte al 2015, insòlits en anys anteriors, marcats per la crisi, aquest 2017 sembla ser el de la consolidació. La majoria d’editorials consultades a peu d’estand, veteranes amb presència al Saló, com Norma, Astiberri, Ediciones B, Planeta Cómic i ECC, estaven molt satisfetes d’haver confirmat les bones xifres de l’any passat. Per la seva part, van notar un sensible increment La Cúpula i Dibbuks, o llibreries com Casa del Llibre.

«Notes que molta gent ja ve per firmar amb els llibres comprats de casa. Això és perquè la distribució funciona molt bé a la xarxa de llibreries o per internet i les vendes s’estenen al llarg de l’any. El saló ens va perfecte per promocionar i ensenyar les novetats», comenta Óscar Valiente, de Norma, on aquest any se’ls acumulen les celebracions. A més de bufar les espelmes del 40è aniversari de l’editorial, van obtenir els premis grossos del certamen: a la Millor obra d’autor espanyol per a Jamás tendré 20 años, de Jaime Martín, i el Gran premi a la trajectòria, de Josep Maria Martín Saurí (La Odisea). A més d’aquests, entre els seus títols de més èxit, Mater Luna, de Victoria Francés. 

Amb la gran exposició del centenari al saló, un dels llibres més buscats ha sigut, sens dubte, Los 100 años de TBO, d’Antoni Guiral, tant a l’estand d’Ediciones B, on s’han tornat a repetir les llargues cues per aconseguir una firma dels històrics Francisco Ibáñez Jan, com a Casa del Llibre. 

Ricardo Esteban, de Dibbuks, era feliç al constatar l’estela del premi a Millor Obra que l’any passat va obtenir El fantasma de Gaudí, d’El Torres Jesús Alonso Iglesias, que a més a més ha comptat amb una de les mostres d’aquesta edició. «Per nosaltres ha sigut espectacular en vendes i en públic. La gent ja sap el que ve a buscar, ja va coneixent bé les sèries, com Spirou». 

‘EFECTE PREMI'

A Planeta Cómic també es notava l’efecte premi, que va recollir Javi Rey, amb Intemperie, com a Autor revelació, afartant-se de firmar. El seu editor, David Hernando, també destacava l’evolució d’Ernest Sala, amb la segona entrega de la trilogia El guardián invisible, The Ghost in the Shell, tots dos a l’estela de les estrenes cinematogràfiques.

Notícies relacionades

A ECC va regnar el convidat estrella, Dave Gibbons, amb l’edició vintage de Watchmen, amb el permís de les noves edicions de Sandman, de Neil Gaiman, i de les grapes de Renacimiento, de l’univers DC. Encara que Emili Bernárdez, l’editor de La Cúpula, temia dissabte la pluja, se sorprenia després de com de bé van funcionar dissabte la venda i les firmes, amb els argentins Lucas Varela Sole Otero i la jove supervendes de la casa Ana Oncina, amb la seva Croqueta y empanadilla. 

Per l’editor d’Astiberri Laureano Domínguez, l’estand del qual el migdia de diumenge destil·lava la relaxada germandat entre col·legues com Juanjo Sáez, David Rubín (amb novetat, Ether, al costat de Matt Kindt) o els Premis Nacionals Paco Roca i Juan Díaz Canales, més important que les bones vendes era precisament l’ambient entre dibuixants. «Ahir a la nit vam tenir el sopar d’autors i és al·lucinant el bon rotllo entre les diferents generacions, amb veterans com Beà o Sento expressant la seva admiració per Roca i viceversa».