César Strawberry: "Tots encobrim aquesta dictadura"

El cantant de Def Con Dos, condemnat a un any de presó pel Tribunal Suprem, actua dissabte a l'Ateneu Nou Barris

4
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ / BARCELONA

El cantant de Def Con Dos, condemnat a un any de presó pel Tribunal Suprem a causa de sis tuits, denuncia la falta de garanties democràtiques a Espanya mentre culmina la gravació del seu nou disc, titulat ‘Trending Distopic’. Dissabte actua amb el seu grup en el 40è aniversari de l'Ateneu Nou Barris.

El 2004, Def Con Dos va publicar el disc Recargando. Una de les seves cançons, Mundo chungo, denunciava la instauració d’un sistema de vigilància a qualsevol veí escudat en l’atemptat contra les Torres Bessones amb versos com: «Te espían, te siguen, vigilan tu casa / Y públicamente ya te señalan / Porque eres persona non-grata».  Amb el pas del temps, el seu autor, César Strawberry, va arribar a creure que exagerava: «Tant parlar d’un gran germà que ens vigila, però jo havia pogut fer una carrera amb les meves conyes i ningú m’havia dit res. Em deia a mi mateix: ‘potser he parlat d’una cosa que no existia, potser he estat enganyant a la gent’. ¡Em sentia poc honest!»

Tot va començar a confirmar-se fa tres anys. «A finals del 2013 vaig començar a notar una presència estranya davant l’estudi on treballo. Ho vaig relacionar amb la delinqüència comuna, vaig alertar els veïns i vam posar una reixa de seguretat», recorda el cantant madrileny. I el maig del 2015, cinc policies de paisà es van presentar amb la seva moto per detenir-lo. «Havien bloquejat els quatre carrers del voltant per si me n’anava cap al metro. ¡El meu objectiu era anar a Hisenda! ¿Per què coi a una persona normal no li envien una citació judicial?», es demana. Ell mateix es respon: volien «muntar un circ i infondre por cinc dies abans de les eleccions». Es refereix a les municipals.

Def Con Dos ultima aquests dies la gravació del seu disc nou. Es dirà Trending distopic i fa referència al malson en què s’ha vist implicat Strawberry des que la fiscalia el va denunciar per enaltiment del terrorisme arran del contingut de sis tuits. «Si no fos perquè hi ha l’amenaça real d’anar a la presó, tot això és propi d’una comèdia grotesca. El meu cas és tan inversemblant que sembla un bon argument per a una pel·lícula distòpica entretinguda», assegura. De fet ha arribat a pensar que el videoclip de Mundo chungo hagi inspirat la policia, perquè s’assembla molt al que li ha passat.

La història de la seva vida

«He viscut tot això com un espectador de la meva pròpia història», comenta avui Strawberry. Una història amb tocs de comèdia «potinera i d’ambient Torrente» i, d’altra banda, de thriller «terrible i perillosíssim». En realitat, el guió no està tancat, ja que tot i ser absolt per l’Audiència Nacional, el Tribunal Suprem l’ha condemnat a un any de presó. El músic ja ha invertit 12.000 euros en advocats, 6.000 dels quals va obtenir mitjançant crowdfunding. Si el Tribunal Constitucional no l’exculpa, els sis tuits arribaran a Estrasburg.

 

  Def Con Dos, amb César Strawberry en primer pla.

Avui ja li quadren més les teories: «Fa 20 anys que tinc la sensació que anem a poc a poc cap a la dictadura perfecta i així ho he reflectit en cançons que avui es consideren tristament visionàries, com  ara Ultramemia i Que no te cojan». Segons Strawberry, tot respon a la necessitat d’enviar un missatge a la societat. «Va sortir absolta Rita Maestre, va sortir absolt Guillermo Zapata i van sortir absolts els titellaires. Els ha fet por que tothom pensés que això és xauxa i m’ha tocat a mi», denuncia el cantant, que assegura sentir-se encara més motivat a «plantar cara a un sistema inquisitorial que està minvant un dels pilars de la democràcia: la llibertat d’expressió».

Justícia de telefonada

Notícies relacionades

«El meu cas ha despertat una alarma tremenda perquè tothom se sent amenaçat» i perquè «som al davant de la justícia de la telefonada», adverteix. Tot i això, Strawberry no es presenta com un heroi o un màrtir. «Molta gent considera que els tuits són de molt mal gust, però no que el mal gust pugui ser considerat delicte penal. Això és el que crea alarma social», lamenta. I adverteix: «Si retallen les llibertats fins a aquest punt, haurem de canviar la definició del sistema i dir que això és una dictadura encoberta». Davant la pregunta de qui encobreix aquesta hipotètica dictadura és contundent: «L’encobrim tots».

Def Con Dos actua avui en els actes del 40è aniversari de l’Ateneu Nou Barris. Per Strawberry, és «increïble que un centre cultural alternatiu pugui durar tants anys en aquest país». El grup de rap-metal centrarà el repertori en els discos Armas pal pueblo i Alzheimer.

Temes:

Música Concerts