CERIMÒNIA REIVINDICATIVA

Els premis Gaudí prometen humor i denúncia

Bruno Oro presenta la gala d'entrega dels guardons del cinema català, en què 'La propera pell' es perfila com a favorita

fcasals37023681 teletodo  bruno oro  para sumaio premios gaud170127193304

fcasals37023681 teletodo bruno oro para sumaio premios gaud170127193304

2
Es llegeix en minuts
ADRIANA VALERO / BARCELONA

Tot a punt per a la gala dels premis Gaudí que se celebra aquesta nit i que arrenca amb la xifra de produccions candidates en català més baixa de les seves nou edicions d’història. S’augura una nit reivindicativa a l’Auditori del Fòrum després de l’espot que va avançar l’Acadèmia del Cinema Català, en què diversos actors carreguen contra la precarietat del sector, la pirateria i l’IVA cultural. Però «de les cendres se’n poden fer diamants», conclou en aquest mateix vídeo un optimista Bruno Oro, mestre de cerimònies de la gran cita del cine català. De fet, el polifacètic conductor de la gala ja ha avançat que, malgrat el to de denúncia, el lliurament de premis també tindrà les seves dosis d’humor i que ell mateix protagonitzarà algun número musical.

La d’avui té bastantes paperetes de ser també la nit d’Isaki Lacuesta i Isa Campo, directors de 'La propera pell', la pel·lícula amb més candidatures, 14, en aquesta edició. La segueixen amb 11 nominacions 'Un monstre em ve a veure', la taquillera superproducció de J. A. Bayona, i '100 metros', la comèdia dramàtica de Marcel Barrena. Darrere seu se situen 'El rei borni', de Marc Crehuet, amb vuit candidatures, i 'La mort de Lluís XIV', d’Albert Serra, amb set.

ELS NOMINATS

Els Gaudí distingeixen entre la categoria de millor pel·lícula, secció en què aquest any hi ha menys candidats que en edicions anteriors d’aquests guardons, i millor pel·lícula en llengua no catalana. En la primera hi competeixen 'La propera pell', 'El rei borni', 'Les amigues de l’Àgata' 'Tots els camins de Déu', mentre que en la segona s’hi enfronten 'Un monstre em ve a veure', '100 metros', 'La mort de Lluís XIV' i 'Callback'.

Isaki Lacuesta i Isa Campo, J. A. Bayona, Albert Serra i Marc Creuhet són els elegits per aspirar al Gaudí a la millor direcció, un premi que ja van guanyar en edicions anteriors tant Serra (per 'El cant dels ocells') com Bayona (per 'L’impossible').

I mentre els nominats esperen impacients la cerimònia, qui té assegurat el guardó és Josep Maria Pou, que rebrà el Gaudí d’Honor per la seva àmplia trajectòria com a actor, director i gestor teatral. També saben amb antelació que pujaran a recollir l’escultura Alberto Rodríguez i Nacho La Casa, directors d’'Ozzy', ja que és l’única pel·lícula catalana d’animació en aquesta categoria.

PROTAGONISTES I SECUNDARIS

Notícies relacionades

Com a millor actriu competeixen Betsy Túrnez i Ruth Llopis ('El rei borni'), Emma Suárez ('La propera pell') i Sílvia Pérez Cruz ('Cerca de tu casa'). I el premi al millor actor se’l disputen Eduard Fernández ('El hombre de las mil caras'), Àlex Monner ('La propera pell') i Alain Hernández i Miki Esparbé ('El rei borni').

Per la seva banda, '100 metros' acapara les nominacions al millor actor secundari, amb tres candidats: Bruno Bergonzini, Karra Elejalde i David Verdaguer. Davant seu, Sergi López ('La propera pell'). Les actrius de repartiment finalistes són Alexandra Jiménez i Clara Segura ('100 metros'), Adriana Ozores ('Cerca de tu casa') i Greta Fernández ('La propera pell').