El llibre en català albira la recuperació

La Setmana escurça distància respecte a les xifres precrisi

fcasals35335078 barcelona      31 08 2016     icult    preparativos  para la160831141358

fcasals35335078 barcelona 31 08 2016 icult preparativos para la160831141358 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

Amb la cara rentada i pintada de nou amb els colors de la coberta del pròxim mercat de Santa Caterina, la Setmana del Llibre en Català s’obrirà al públic demà a l’avinguda de la Catedral, amb renovats i moderns estands, allunyant-se del vell model de la Fira de Santa Llúcia, parades de fusta incloses, amb què era fàcil emparentar-la. La cita és fins a l’11 de setembre. I la inauguració, a les set de la tarda, inclourà l’espectacle 'Paraules d’amor', de Joan Ollé, un homenatge a les formes populars de la parla catalana. Pel que fa a les novetats, es pot posar el focus en una entre moltes altres: aquest any disposa d’una web integrada en la del Gremi d’Editors on se citen totes les activitats, entre les quals destaquen el suport als refugiats a través d’un manifest que reivindica la literatura com a instrument de denúncia.

  

  Encara que les expectatives no poden ser més satisfactòries per a aquest any, a la presidència de la Setmana tenen la sensació que, malgrat l’increment de públic i de facturació el 2015 –respecte a l’any anterior, el públic va créixer un 25%, i la facturació, un 26%–, l’espai ja ha donat de si tot el que podia donar i no permet una ampliació. Per l’editor Joan Sala, és evident que en les pròximes edicions s’hauria d’estudiar una possible descentralització que permetés organitzar actes, dirigits al públic però també al sector editorial, en altres espais de la ciutat sota el paraigua de la Setmana, reflectint així la seva doble condició de festival i de fira comercial. La diversificació no suposa, segons el president de la cita, que es qüestioni la idoneïtat de la seva actual localització, on ha aconseguit la seva màxima visibilitat històrica, després d’un erràtic període transhumant per diferents espais urbans que no la va beneficiar.

RADIOGRAFIA DEL SECTOR

Ahir, en la presentació, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana va aprofitar l’ocasió, com sol fer, per fer arribar un avanç de l’estudi del comerç interior del llibre a Espanya elaborat per la Federació del Gremi d’Editors, del qual és possible extreure algunes dades interessants i significatives per al mercat del llibre en català durant l’any passat. Totes tenen signe positiu si s’exceptua la tendència a la baixa de les vendes de literatura infantil i juvenil, que abans era un valor segur, i també el lent creixement en les vendes del llibre electrònic. I és que l’edició en suport electrònic sembla haver-se estancat en un reduït 5% de la facturació total, visiblement afectada pel pirateig informàtic. «No obstant, hem detectat –assegura Sala– que molts dels llibres que es descarreguen gratuïtament no arriben a ser llegits».

  

 Les bones notícies són l’increment de títols publicats en català (11.348) encara que les tirades s’hagin reduït (una dada: la tirada mitjana del llibre en castellà és de 3.037 exemplars, i en català, de 1.698 exemplars) i el creixement en la facturació per segon any consecutiu, que fa que les xifres de vendes de llibre en català, 230 milions d’euros, comencin a aproximar-se als valors de l’any 2008, considerat l’any zero de la crisi, quan es van facturar 255 milions d’euros. 

  

Notícies relacionades

 El pes del llibre de text es manté amb 107 milions euros, però està lluny dels 121 milions que va moure el 2008, potser per les campanyes de reutilització de llibres a les escoles. I hi ha el significatiu augment –a nivells fins i tot superiors als d’abans de la crisi– de la literatura (és a dir, la novel·la, el teatre i la poesia), que va facturar gairebé 49 milions d’euros respecte als 40 de fa sis anys, moment en què tot va començar a ensorrar-se.

COM ENCOMANAR LA LECTURA

La Setmana també acull una campanya de foment de la lectura, realitzada en col·laboració amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que sota el lema 'Devora’ls' i la imatge d’un volum amb evidents mossegades intenta revertir la consulta dels telèfons mòbils, en aquests moments clarament majoritària, per la lectura de llibres en els transports públics. Demà, 2 de setembre, a les vuit del vespre, es portarà a terme un col·loqui públic sobre aquest tema al recinte de la Catedral, en què participaran els escriptors Màrius Serra, Roser Ros Bernat Puigtobella, així com l’editora Oblit Baseiria