Vana espera a Sixena

Les 97 obres provinents del monestir segueixen a Catalunya després de vèncer el termini d'entrega. El Govern aprovarà avui la sortida de 53 de les peces, mentre que les 44 restants hauran d'esperar a ser descatalogades

fcasals34810771 icult dormitorios destinados a museo en el monasterio de sij160725180922

fcasals34810771 icult dormitorios destinados a museo en el monasterio de sij160725180922 / Chus Marchador Pinillos

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Aquest dilluns el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Museu de Lleida van viure una jornada calmada, com la d’un dilluns qualsevol en què els centres estan tancats i la feina és de portes endins. Expirava el termini d’entrega donat per la jutge d’un jutjat de primera instància d’Osca per complir l’execució provisional de la sentència que obliga a tornar a Aragó les 97 obres d’art provinents del Monestir de Sixena dipositades als dos museus, però les peces no van sortir de la seva ubicació. De fet, el conseller de Cultura, Santi Vila, ja va avisar a principis de juliol que s’acataria la sentència però que no es complirien els terminis. Es necessita temps per adaptar a la legislació catalana, amb plenes competències en temes de museus i patrimoni, la sortida dels béns. 

Molt diferent va ser la jornada al Monestir de Santa Maria de Sixena; allà tècnics de Patrimoni d’Aragó, periodistes i polítics es van citar per mostrar per primera vegada les instal·lacions que s’han adequat per acollir les obres, i per esperar-les. De fet, van estar de guàrdia fins a les 22.00 hores, moment en què expirava el termini d’entrega, que no es va produir. Avui realitzaran un informe en el qual constataran que les obres no han arribat i reclamaran «totes les mesures», segons Nacho Escuín, director general de Patrimoni, per assegurar-ne el retorn. Una acció que comparteix Javier Lambán, el president aragonès, que va insistir en la idea: «Evidentment requerirem a la jutge perquè executi la sentència fins a les seves últimes conseqüències», va assegurar.

POLICIA JUDICIAL

Notícies relacionades

Les últimes conseqüències són l’enviament de la policia judicial als dos museus. Un fet que ni la Generalitat ni les dues pinacoteques contemplen. «Seria insòlit ja que no es tracta d’un tema penal, seria la primera vegada en la història que un jutjat envia la policia per un tema administratiu», a judici de la Conselleria. A més, avui el Consell Executiu se suposa que aprovarà la sortida de les 53 peces que custodia el Palau Nacional, les que no estan catalogades i no necessiten tants tràmits, i donarà instruccions al MNAC de la manera de procedir per al seu trasllat, que serà ben aviat. Un fet que podria calmar els ànims a Aragó. Molt diferent és el cas de les 44 obres que acull el Museu de Lleida; aquestes estan catalogades i no es contempla la seva sortida a curt termini. Descatalogar-les no és ni fàcil ni ràpid.

100.000 EUROS EN MILLORES

Malgrat això, a Sixena ho tenen tot a punt. La conservadora del Museu d’Osca, Ana Arnillas, va mostrar ahir l’antic dormitori de les religioses habilitat tenint en compte les mesures usuals de humitat i temperatura per a la conservació de les obres. També s’ha treballat en l'aïllament, la il·luminació i el paviment i s’han instal·lat els armaris per albergar-hi les peces. Millores en les quals s’han invertit 100.000 euros. El següent pas és treballar en l’exposició permanent: «El pla de museïtzació i visites està previst, però no resolt», segons paraules d’Escuín. De moment, el monestir només obre les portes els dissabtes al migdia.