PATRIMONI EN DISPUTA

Jornada de calma al MNAC i el Museu de Lleida

Els dos centres no preveuen una intervenció policial malgrat que el termini d'entrega de les 97 obres de Sixena expira aquest dilluns

 

 

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ÚLTIMA HORA: Les peces del MNAC ja estan camí del monestir de Sixena. (26/07/2016, 14.00 h)

Aquest dilluns s'acaba el termini decretat per la jutge del Jutjat de Primera Instància d'Osca perquè la Generalitat compleixi l'execució provisional de la sentència que obliga a tornar les 97 obres d'art provinents del Monestir de Sixena dipositades al MNAC (53) i el Museu de Lleida (les altres 44) des dels anys 80 i 90. L'administració catalana ja va avisar a principis de juliol, per boca del conseller de Cultura, Santi Vila, que acatarà la sentència però no compliria amb el termini per falta de temps per adaptar-la a la legislació catalana, amb plenes competències en temes de museus i patrimoni. I l'administració aragonesa no para d'amenaçar, el president aragonès, Javier Lambán, ho va reiterar dissabte a Castilliscar, de sol·licitar a la jutge la intervenció policial si la Generalitat incompleix l'ordre.

Amb tot, als museus afectats i a la Conselleria de Cultura es respira calma. Ningú preveu la irrupció de les forces seguretat. No es contempla. "Seria insòlit, ja que no es tracta d'un tema penal, seria la primera vegada a la història que un jutjat envia la policia per un tema administratiu", apunten des de la Conselleria, que recorden que si passés, no serà aquest dilluns: el termini expira a la mitjanit. També hi ha quinze suposats dies de cortesia, cosa que situa l'últim termini a l'agost, un mes inhàbil administrativament parlant.

A L'ESPERA D'INSTRUCCIONS

Al MNAC també estan tranquils, i la vista la tenen posada en demà dimarts, dia que el Consell Executiu aprovarà la sortida de les 53 peces que custodia el Palau Nacional, i donarà instruccions al museu de com procedir. A partir d'aquí començaran a preparar el trasllat, que va a càrrec del museu, segons la sentència. La sortida no serà abans d'una setmana i està per veure el destí de les obres, ja que el Govern d'Aragó encara no ha indicat on vol l'entrega, que podria ser a Sixena o Barbastre.

Les obres del MNAC viatjaran perquè s'han acabat les vies judicials per impedir-ho i al ser peces que no estan catalogades no hi ha més recorregut per endarrerir o cancel·lar la devolució. Molt diferent és el cas de les 44 peces custodiades al Museu de Lleida, incloses en l'inventari general del patrimoni català. D'aquestes no se'n contempla la sortida a curt termini. Descatalogar-les no és fàcil ni ràpid. I la llei catalana de museus i patrimoni obliga a seguir uns passos, com, entre altres, la reunió de la Junta de Museus (realitzada el 13 de juliol), un informe de les mateixes entitats que van aconsellar la seva catalogació: l'Institut d’Estudis Catalans i l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, a més d'un expedient de la Conselleria d'Economia i l'aprovació per part del consorci del Museu de Lleida.

OBRES AL MONESTIR

Notícies relacionades

Malgrat tot, a la capital del Segrià també es respira calma. "Ara mateix no pensem que hagi de passar res d'extraordinari. Una altra cosa és que arribi una notificació a curt termini", apunten alhora que afirmen no tenir cap protocol establert per si la policia truca a la porta: "Hem de veure què passa i veure què es pot fer".

Mentrestant, a Aragó estan preparant l'arribada de les peces. Aquest dimarts s'han mostrat per primera vegada les obres d'adequació dels antics dormitoris del monestir per convertir-los en espai museístic.