80 ANYS DE L'INICI DEL CONFLICTE

La guerra civil en 10 còmics

Autors com Paco Roca, Carlos Giménez i Miguel Gallardo han abordat la memòria històrica del país en vinyetes

aabella34209755 icult comic  paul preston c mic la guerra civil de160609184955

aabella34209755 icult comic paul preston c mic la guerra civil de160609184955

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pesos pesants del còmic nacional però també alguns estrangers com l'italià Vittorio Giardino, han contribuït amb obres imprescindibles a la memòria històrica de la guerra civil, narrant en vinyetes relats banyats de ficció i, en la majoria de casos, històries reals basades en experiències i testimonis propis o de familiars. En el 80è aniversari de l'inici del conflicte bèl·lic, vet aquí deu referents per acostar-se amb absolut rigor al tema des de la historieta.

'LA GUERRA CIVIL ESPAÑOLA'

Paul Preston i José Pablo García (Debat) 

El títol més recent és sens dubte l'adaptació al còmic del magne assaig de l'historiador espanyol Paul Preston ‘La guerra civil española’ realitzada per José Pablo GarcíaLa guerra civil española. L'autor de 'Las aventuras de Joselito' (Reino de Cordelia) firma tant del guió com el dibuix i va aconseguir sortir airós del repte de sintetitzar en 240 pàgines amb un temps limitat a set mesos de treball l'obra de l'hispanista, que va anar beneint les vinyetes. El llibre es va situar la setmana passada en el número 3 del rànquing de llibres més venuts de no-ficció d'EL PERIÓDICO. 


'36-39 MALOS TIEMPOS'

Carlos Giménez (Debolsillo) 

Amb el tamís de la seva pròpia autobiografia Carlos Giménez s'ha convertit en un mestre a retratar la memòria de la guerra i també, a ‘Paracuellos’ (Debolsillo) la de la més dura postguerra, soferta en les seves pròpies carns sent un nen en un dels hospicis de Franco. Per les pàgines de ’36-39 Malos tiempos' se sent, negre sobre blanc, la por a la mort, la fam, el fred, els bombardejos i la carnisseria bèl·lica soferta per la gent del poble. L'autor de 'Barrio' i 'Pepe' (Panini) és un fervent defensor de la necessitat de no oblidar.  


'ELS SURCOS DEL AZAR'

Paco Roca (Astiberri)

Paco Roca ja havia ‘flirtejat’ amb la guerra civil i l'exili a França en àlbums com 'El ángel de la retirada’ i ‘El faroEl ángel de la retiradaEl faro’ (amb guió de Serguei Dounovetz), totes dues a Astiberri, abans de llançar-se a l'ambiciosa ‘Los surcos del azar’Los surcos del azar (Millor obra al Saló del còmic de Barcelona del 2014). En ella, l'autor d'‘Arrugaues’ i ‘El invierno del dibujante’ es fica en la història bussejant en testimonis reals i creant un brillant homenatge als exiliats republicans que van ajudar a alliberar París dels nazis després de fugir d'Espanya davant l'avanç franquista.  


EL ARTE DE VOLAR / EL ALA ROTA

Antonio Altarriba i Kim (Edicions de Ponent / Norma Editorial) 

Antonio Altarriba al guió i Kim al dibuix, s'han alçat com el millor i més infal·lible tàndem per abordar aquest punyent i revelador díptic, retrat de la guerra i la postguerra i les nefastes conseqüències que van tenir en el pare i la mare del guionista, miralls de tota una generació. A ‘El arte de volar', Premio Nacional de Còmic 2010 de volar', Premio Nacional de Còmic 2010, Altarriba es va acostar a la vida i la frustrant mort del seu progenitor, que va combatre amb la República, va patir l'exili i els camps de concentració, la lluita contra els nazis... Sis anys després, el guionista necessitava saldar un compte amb la seva mare, exemple de tantes i tantes dones “invisibles” que van suportar en silenci i amb resignació i submissió l'època que els va tocar viure. El resultat ha sigut un no menys brillant títol: 'El ala rota’ala rota.        


UN LARGO SILENCIO

Miguel Gallardo (Astiberri)

L'autor de ‘María y yo’ i ‘María cumple 20 años’ (Astiberri) també va recollir la memòria del seu pare, un supervivent, en 'Un largo silencio''. Miguel Gallardo va completar amb diverses pàgines de vinyetes els 21 folis mecanografiats en els quals el seu pare va narrar la història després de guardar silenci sobre el seu passat durant 40 anys: des de la seva infància humil a Linares, a les bombes, el front de Terol i el de l'Ebre, la fam, els polls i diarrees al camp de concentració d'Argelers, com a exiliat republicà.... Li va tocar viure, deia el creador de Makoki, “al bàndol dels que mai havien tingut, ni tenien res”.     


'UN MÉDICO NOVATO' / 'ATRAPADO EN BELCHITE' / 'VENCEDOR Y VENCIDO'

Sento (Salamandra / Autoedició)

Sento Llobell, també veterà, com Gallardo, de la generació d'‘El Víbora’, es va plantejar realitzar una trilogia en còmic sobre la vida del seu sogre, Pablo Uriel, relat familiar que aquest havia relatat en el llibre ‘No se fusila en domingo’. Va començar amb ‘Un médico novato’, mostrant les pors de la població civil i la repressió franquista de les primeres setmanes i mesos de la guerra: detencions, afusellaments i passejades. Va seguir amb ‘Atrapado en Belchite’ i ‘Vencedor y vencido’. 


LES SERPS CEGUES / LAS SERPIENTES CIEGAS

Felipe Hernández Cava i  Bartolomé Seguí (BD Banda / Inrevés)

Felipe Hernández Cava i  Bartolomé Seguí (BD Banda / Inrevés)

En el multipremiat ‘Les serps cegues’ (Nacional de Còmic 2009, Millor obra, guió i guardó de la crítica al Saló del Còmic d'aquell mateix any…) el guionista Felipe Hernández-Cava i el dibuixant Bartolomé Seguí relataven una història de venjances i intrigues polítiques i policials protagonitzada per un membre de les Brigades internacionals, amb dues trames paral·leles, una en la guerra civil espanyola, amb les barricades a una Barcelona en plena contesa, i l'altra al Nova York de la gran depressió. 


'EL CONVOY'

Denis Lapière i Eduard Torrents (Norma) 

A més de fer-se càrrec del dibuix d''El comboi'Eduard Torrents va nodrir amb passatges reals del passat de la seva família en la guerra aquesta ficció universal sobre els republicans exiliats a França i deportats al camp de concentració nazi de Mauthausen. El seu avi, arrestat pels franquistes i fugit d'un camp de presoners a Guadalajara va aconseguir arribar des d'allà a Barcelona; la seva àvia va travessar sent nena amb els seus pares els Pirineus gelats cap a l'exili.  


'¡NO PASARÁN!' 

Vittorio Giardino (Norma)

L'italià Vittorio Giardino Vittorio Giardinoés probablement l'autor estranger que millor ha abordat la guerra espanyola, que segons ell es va convertir en un assaig de la segona guerra mundial. El dibuixant, un enamorat de Barcelona, és autor de la popular trilogia '¡No pasarán!' (reunida en un integra, en castellà i català, a Norma). Forma part de la seva sèrie protagonitzada per l'excombatent de les Brigades Internacionals Max Fridman, i està ambientada a una Catalunya que està a punt de caure en mans de les tropes de Franco i on reflecteix l'ambient i les intrigues que vivien els carrers de la capital catalana.      


'LA VIDA ES UN TANGO Y TE PISO BAILANDO' 

Boldú (Astiberri)

Notícies relacionades

Ramón Boldú tornava a l'autobiografia en ‘La vida es un tango y te piso bailando’ però en aquest àlbum li dedica un important protagonisme al testimoni i les vivències del seu pare durant la guerra civil. El dibuixant anava a visitar-lo una vegada al mes al geriàtric on estava ingressat i, entre partida i partida d'escacs, li explicava batalletes i anècdotes impagables que l'autor convertirà gairebé en un sainet en forma de còmic.   


Aquests 10 títols no són els únics sobre la guerra publicats els últims anys. Només cal recordar per exemple 'Joan. Sobrevivir en la guerra civil', de Robin Wood i Carlos Pedrazzini (Panini); 'Tristísima ceniza', de Mikel Begoña i Iñaket (Norma), on tracen pinzellades de passada del fotògraf Robert Capa per l'Espanya en guerra; i 'La araña del olvido' (Astiberri), on Enrique Bonet s'acosta a la investigació del cas de l'afusellament del poeta Federico García Lorca.