tu i jo som tres

Evasors a 'Cuéntame...'

Tu i jo som tres. El bitllet de Ferran Monegal. / {periodico}

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

És probable que l'equip de guionista de la telesèrie Cuéntame... (TVE-1) estiguin ara mateix ingressats en algun hospital, intentant recuperar-se. ¡Ah! El cop ha sigut gran. No podien preveure, quan van escriure el guió d'aquest capítol, el número 310, probablement fa molts mesos enrere, que l'atzar, el destí, la casualitat, es transformés en el seu pitjor enemic. Cuéntame... ha tancat temporada, sense pretendre-ho, amb una història del 1985 que se solapa amb la tremenda actualitat del 2016. Mentre el Consell d'Administració de TVE medita tancar definitivament aquesta sèrie per la suposada evasió de capitals d'Ana Duato i Imanol Arias, mentre l'escàndol està en el seu punt més àlgid, l'últim capítol de la temporada de la sèrie ens ensenya com dos agents detenen José Ignacio (Jordi Rebellón) precisament per haver sigut enxampat evadint capitals. ¡Ah! La trama es basa en uns successos absolutament reals que van tenir lloc el febrer del 1985, una operació de la Brigada de Delictes Monetaris que va culminar amb la detenció d'importants personatges de l'època: el catedràtic Eduardo García de Enterría, el diplomàtic Francisco Javier Palazón, la princesa Maria Teresa 'Tessa' de Baviera i el comte de Gamazo, tots acusats d'evadir milers de milions de pessetes. Va ser una de les primeres batudes, potser la més important, de la democràcia. La imaginació dels guionistes incrustant en la família Alcántara aquest succés real ha transformat aquest capítol en una espècie de sarcàstic punyal de doble tall.

Notícies relacionades

És meditable el que està passant ara al voltant de Cuéntame... He vist, de sobte, que notables articulistes s'han aturat en aquesta sèrie. En les seves reflexions exalcen la bondat d'aquesta producció televisiva. Fa la sensació que hi han reparat ara perquè està d'actualitat, però que no l'havien vist abans. Aquesta sèrie ha patit una mutació important en les últimes dues temporades. Un gran seguidor de Cuéntame...Felipe González, va advertir Ana Pastor, quan aquesta periodista conduïa Los desa-yunos de TVE (aquí els ho vaig explicar, el gener del 2010): «La voluntat política del moment va decidir que aquesta sèrie s'aturés el 1982. Ho van fer perquè no es parlés del Govern socialista».

L'advertència de Felipe González és constatable. A Cuéntame... no la van aturar, però a partir del 1982 la van canviar. Menys parlar de socialisme, i més culebró Alcántara.