Paco León i el sexe

L'actor indaga en les parafílies sexuals en el seu tercer treball com a director, 'Kiki, el amor se hace'

La comèdia és "un cant a la tolerància", afirma l'actor, que es resisteix a penjar-se l'etiqueta de cineasta

Tràiler de ’Kiki, el amor se hace’ (2016). / periodico

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Paco León (Sevilla, 1974) no pot viure sense tres coses: amor, sexe i humor. Les ha ajuntat totes tres en una coctelera i li ha sortit 'Kiki, el amor se hace', simpàtica comèdia "eròtica-festiva" que indaga en les fílies sexuals i que deixa clara les seves intencions ja en la primera escena: una parella fa un clau i després cap dels dos es cobreix pudorosament el cos amb el llençol, com passava en qualsevol pel·lícula.

'Kiki' –que s'estrena divendres– no és una pel·lícula qualsevol. És, en paraules del seu director i protagonista, "un cant a la tolerància. Una manera de deixar clar que hi ha tantes sexualitats com persones". És, a més, la confirmació oficial que el fill de Carmina Barrios s'ha convertit en tot un director de cine, per més incomoditat que li provoqui l'expressió. "Sóc només mig director", confessa l'actor, que el 2012 va reclutar la seva mare i va jugar amb els gèneres en la sorprenent 'Carmina o revienta' i que dos anys més tard va parir una seqüela més fosca (i millor): 'Carmina y amén'.

És la primera vegada que León no parteix d'una idea original. 'Kiki' és un encàrrec. Una producció de Vértigo per a Telecinco Cinema, que defineix el film de León com el més tendre, divertit i sexi de tots els que han produït (uns 80). Adaptació d'una comèdia australiana, 'Kiki' demostra que en el sexe hi ha gent per a tot. N'hi ha que s'exciten veient plorar un altre. N'hi ha que disfruten fregant les plantes o immersos en una situació violenta. Hi ha heterosexuals que descobreixen la seva bisexualitat. N'hi ha fins i tot que es posen com una moto llegint faltes d'ortografia. Aquest últim aspecte no està inclòs al film, però va ser una dels coses que més el va sorprendre durant la seva etapa de documentació, en què, vestit amb una màscara de lluita mexicana, es va presentar a una festa organitzada per una "associació liberal" a Madrid.

MIG CINE ESPANYOL

Notícies relacionades

L'abans conegut com a Luisma de 'Aída' (Telecinco) ha tingut sota la seva batuta mig cine espanyol. Belén Cuesta, Natalia de Molina, Ana Katz, Candela Peña, Álex García, Luis Callejo i Luis Bermejo són alguns dels actors als quals 'Kiki' els ha fet obrir les seves ments. "Em considero una persona pudorosa, però he après a no jutjar i a voler investigar el meu propi cos, que, a vegades, és un gran desconegut", reconeix Natalia de Molina, que va ser, precisament, qui li va donar la idea a León que el seu personatge "no es tapés les tetes" després de la "picant" trobada sexual amb què comença la pel·lícula. "Jo, en el terreny del sexe, no sé si n'he après gaire. Però, per descomptat, com a actriu sí que ho he fet. Acostumo a anar d'intensa per la vida i Paco m'ha fet veure totes les meves errades. He patit molt en el rodatge”, diu de broma Candela Peña, que dóna vida (i de forma brutal) a una dona que s'excita quan veu plorar el seu marit (Luis Callejo).

Pot ser que es resisteixi a penjar-se l'etiqueta de director, però León admet que 'Kiki' té la seva marca. L'estil León. És adir: fer que els actors treballin sense guió i reivindicar la comèdia "amb textures", amb temes complexos i foscos. "El sexe és com la mort. És una cosa que ens uneix a tots".

"Almodóvar és un geni. Jo faig experiments"

Més pudorós del que el públic pugui pensar, Paco León es posa vermell quan se'l compara amb Pedro Almodóvar. "Ell és un geni. I jo estic aquí, fent experiments", admet l'actor i realitzador sevillà. La seva font d'inspiració a l'hora de posar-se darrere de la càmera no són altres cineastes sinó la realitat. En el cas de 'Kiki, el amor se hace', la realitat de moltes persones que volen explorar la seva sexualitat però es troben amb el tabú de la societat (o de les seves pròpies parelles). "Un és honest quan parla del que sap", explica León, que abans de conèixer la seva actual parella (i mare de la seva filla) tenia nòvio. Així ho va explicar, amb total naturalitat, al programa de Bertín Osborne ('En tu casa o en la mía', TVE). "Se'm veu com un provocador, però gens ni mica". La seva pel·lícula també reflecteix una altra realitat que el realitzador –veí del bohemi barri de La Latina– coneix bé: la de Madrid, una ciutat que té tant de "'pija' com de 'cateta' i provinciana".