UN RESPECTAT AUTOR DE L'EXTREM ORIENT

Qui és Hwang Sok-yong

L'escriptor coreà presenta la novel·la 'Bari, la princesa abandonada'

L’escriptor sud-coreà Hwang Sok-yong, dimecres a Barcelona.

L’escriptor sud-coreà Hwang Sok-yong, dimecres a Barcelona. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

És un home afable i propens a la rialla. També, un dels autors més reconeguts de l'extrem orient. Hwang Sok-yong -retinguin aquest nom, tot i la dificultat- podria ser el responsable que la literatura coreana arribi a ser tan reconeguda aquí en el futur com la japonesa o la xinesa. Amic de l'ànima del Nobel Le Clezio, als seus 72 anys Hwang ha sigut testimoni directe de la moderna història el seu país, amb una de les fronteres més profundes i insalvables després de la seva escissió fa 70 anys. Exobrer, lluitador per l'establiment de relacions entre les dues Corees, activista social i dissident polític, el 1989 va viatjar clandestinament a Corea del Nord i a causa d'això es va veure obligat a exiliar-se a Berlín. Al tornar, va passar cinc anys a la presó. Després de ser posat en llibertat el 1998, es va convertir en una celebritat. Bari, la princesa abandonada (Alianza), la novel·la que ha vingut a presentar a Barcelona, va tenir allà 700.000 lectors, la majoria joves, que solen parar-lo pel carrer per robar-li una foto amb el mòbil.

«Vaig començar a escriure a finals dels anys 60 i principis dels 70 i llavors Corea del Sud patia la dictadura del general Park Chung-hee, que va limitar la llibertat d'expressió de tot el país. Un autor necessita expressar-se lliurement, i per això la meva lluita social va ser més aviat un destí». També es va veure obligat a lluitar contra la seva voluntat a les files nord-americanes al Vietnam. «Crec que va ser allà on es va forjar el meu compromís. Jo abans de combatre era més individualista, estava més preocupat pels aspectes estètics de l'escriptura, però al Vietnam em vaig preguntar per la situació del meu país al món i em vaig fer activista».

TERRIBLE PLAGA / Bari... reescriu una de les llegendes xamàniques coreanes, la de la setena filla d'un rei que tot i haver sigut repudiada al néixer recorre el món per salvar el seu pare malalt. La Bari de Hwang pateix també l'abandonament i acaba a Londres, com a miserable immigrant sense papers. «Volia mostrar el mal tracte a la immigració com una de les plagues del capitalisme al segle XXI».

Notícies relacionades

Viure amb un veí tan bel·ligerant i ominós com Corea del Nord és una situació a la qual els habitants de Corea del Sud s'han acostumat. «És com dormir vora un canó, al principi t'inquieta, però al final t'hi acostumes». Per a Hwang la complexitat marca els posicionaments davant la divisió de Corea. «L'esquerra al meu país és molt crítica amb la ferotge dictadura de Corea del Nord i els seus crims contra els drets humans, però això no impedeix que molts intel·lectuals, entre els quals em trobo, recolzin associacions no governamentals que promouen el contacte entre els coreans del sud i del nord. De fet, estem preparant una iniciativa d'aquest tipus».

INSATISFACCIÓ / Crític amb el miracle econòmic que ha convertit Corea en la tretzena potència mundial en només unes dècades, a Hwang li dol el desenvolupament ràpid i desenfrenat d'un país en què els escàndols financers estan a l'ordre del dia. Aquesta insatisfacció la va plasmar en la seva novel·la El sueño de Gangnam -sí, el barri de moda de Seül que el cantant Psy va donar a conèixer internacionalment amb el seu Gangnam style a cop de saltiró-. «La meva novel·la retratava un cas real, uns grans magatzems d'aquell barri que es van ensorrar per la mala qualitat de la construcció. En vaig fer un tractament satíric, de manera que no m'estranyaria que Psy s'inspirés en la meva novel·la». Hwang es posa a riure.

Temes:

Llibres